32 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο – Στα 262 συνολικά

4919D947 45D7 46C6 80F6 00060D513657 Coronavirus

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 32 από σύνολο 550 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

  • 13 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
  • 4 άτομα από τις Βρετανικές Βάσεις, και
  • 15 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται. Να υπογραμμίσω εδώ ότι τα άτομα των οποίων εξετάζουμε το ιστορικό δεν σημαίνει ότι είναι ορφανά. Σημαίνει ότι ακόμα είμαστε στο στάδιο της διερεύνησης για να διαπιστώσουμε από που νόσησε το άτομο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών:

“Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 262 (περιλαμβανομένων και των εννέα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ ότι τα 262 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 7,397 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Τα 143 από τα 262 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 23 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Ο μεγάλος αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες δεν μας αιφνιδιάζει. Ήταν κάτι αναμενόμενο και αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ως επιστημονική επιτροπή εισηγηθήκαμε στην κυβέρνηση την ενίσχυση των απαγορεύσεων ώστε να περιορίσουμε τις πηγές επιμόλυνσης και να βοηθήσουμε τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης να εντοπίσει ευκολότερα την αλυσίδα του ιού.

Επαναλαμβάνω ότι θα αρχίσουμε να διακρίνουμε μεταβολή των δεδομένων προς το καλύτερο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουμε τα περιοριστικά μέτρα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Απευθύνουμε ξανά την αγωνιώδη έκκληση προς όλους σας να μείνετε στο σπίτι σας.”