Α. Ανθούση: Προσεκτικές κινήσεις για το ΕΕΕ

Δεν θέλουμε να φύγει κάποιος από τη δουλειά του για να ζήσει με το ΕΕΕ

BBE3585B D33A 43A3 97E8 C92526024B12

Δεν μπορούμε να προβούμε σε ενέργειες, οι οποίες θα ωθήσουν κάποιους να φύγουν από τις δουλειές τους και να ζήσουν με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ανέφερε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, η κ. Ανθούση ανέφερε ερωτηθείσα κατά πόσο θα αυξηθεί το ΕΕΕ λόγω και του πληθωρισμού, ότι ένας δικαιούχος δεν λαμβάνει μόνο το ποσό που προνοείται στο ΕΕΕ αλλά έχει και άλλα παρεμφερή ωφελήματα. Επομένως οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, σημείωσε ώστε να μην ωθήσουμε κάποιους να φύγουν από τις δουλειές τους και να ζήσουν με το ΕΕΕ. Στόχος άλλωστε, της κοινωνικής μας παρέμβασης είναι να δημιουργήσουμε μια ολιστική στήριξη ώστε να μπορέσει να επανέλθει κάποιος στην αγορά εργασίας, πρόσθεσε.

Περαιτέρω, ερωτηθείσα η κ. Ανθούση κατά πόσο τα επιδόματα που δίνονται στους αιτητές ασύλου αφορούν ποσά που αποκόπτονται από τους Κύπριους δικαιούχους, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι οι Κύπριοι δικαιούχοι λαμβάνουν επιδόματα πέραν των €500 εκατ. τα οποία προέρχονται από τον σχετικό προϋπολογισμό. Τα λεφτά που δίνονται στους αιτητές ασύλου αφορούν στις υποχρεώσεις μας που προκύπτουν μέσα από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις και δεν επηρεάζουν τους Κύπριους δικαιούχους.

Όσον αφορά στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην επικοινωνία των πολιτών με το Υφυπουργείο, η κ. Ανθούση σημείωσε ότι όντως υπήρχαν κάποιες δυσκολίες όπως και σε όλη τη δημόσια υπηρεσία ωστόσο λαμβάνονται μέτρα για να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του κοινού. Όπως είπε χαρακτηριστικά υπήρξε δρομολόγηση για τηλεφωνικό κέντρο, δημιουργήθηκε ιστοσελίδα, ενώ στέλνονται και μηνύματα στο κινητό που ενημερώνουν για την πορεία της αίτησης του κάθε πολίτη.