Αυτά είναι τα 5 μέτρα που ζήτησαν από τον Πρόεδρο οι επιδημιολόγοι – Όλες οι πληροφορίες

Συσκέψεις επί συσκέψεων τις τελευταίες ώρες ανάμεσα σε επιδημιολογική ομάδα και κυβέρνηση ώστε να “κλειδώσουν” τα νέα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν από τις 14 Δεκεμβρίου. Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας δεν αφήνει περιθώριο για χαλαρώσεις και τα φετινά Χριστούγεννα θα βρουν τη χώρα με αυστηρούς περιορισμούς.

Η κυβέρνηση είναι έντονα θορυβημένη αλλά και προβληματισμένη από τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να εκφράζει την ανησυχία του για την πορεία των πραγμάτων κατά την πρωϊνή του συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ και να λέει μάλιστα στον Τουμάζο Τσελεπή που τον ρώτησε για lockdown πως «Θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο όσο πιο ήπια, αλλά το θέμα είναι να αποφύγουμε».

Νωρίτερα το πρωϊ ο υπουργός υγείας είχε συνάντηση με μέλη της επιδημιολογικής ομάδας και ακολούθως βρέθηκε στο προεδρικό Μέγαρο μαζί με τους υπουργούς παιδείας, οικονομικών και εργασίας όπου και ενημέρωσε πλήρως τα μέλη του υπουργικού και τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Οι ειδικοί όπως αποκάλυψε το ΟΜΕΓΚΑ στο πλάνο των εισηγήσεων τους έθεσαν πέντε βασικά μέτρα για τα οποία ενημερώνουν απόψε τον πρόεδρο Αναστασιάδη σε σύσκεψη στο προεδρικό Μέγαρο.

Το πρώτο προβλέπει την χρονική επέκταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι και τον Ιανουάριο. Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τα σχολεία. Οι ειδικοί ζητούν επισταμένα το κλείσιμο όλων των βαθμίδων συμπεριλαμβανομένων και των απογευματινών από τις 14 Δεκεμβρίου, με το υπουργείο παιδείας να έχει αντίθετη άποψη και να ζητά αυτό να γίνει από τις 18 Δεκεμβρίου.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

  • Χρονική παράταση των υφιστάμενων μέτρων – Επικρατέστερη ημερομηνία 7/1/2021
  • Κλείσιμο όλων των σχολείων συμπεριλαμβανομένων και απογευματινών από 14/12/2020 – Ένσταση Υπουργείου παιδείας, κλείσιμο στις 18/12/2020
  • Κλείσιμο καφετεριών (self service) και καφεστιατορίων μέχρι τα Χριστούγεννα – Ερωτηματικό για τα εστιατόρια
  • Παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι τον Ιανουάριο- Ερωτηματικό για παραμονή Πρωτοχρονιάς και Χριστούγεννα
  • Αύξηση αριθμού rapid test. Συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα και όχι 15

ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ…

“Λουκέτο” μέχρι τα Χριστούγεννα ζητούν για τις καφετέριες και για τα καφεστιατόρια αφού εκεί παρατηρείται συνωστισμός και ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Ερωτηματικό παραμένει αν σε αυτά θα συμπεριληφθούν και τα εστιατόρια. Παράλληλα, όπως φαίνεται η απαγόρευση της ώρας κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ θα παραμείνει μέχρι τον Ιανουάριο και αν δοθεί κάποια εξαίρεση αυτή θα είναι για την παραμονή Πρωτοχρονιάς, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των rapid test, ενώ βάζουν φρένο στις συναθροίσεις οι οποίες τελικά δεν θα αυξηθούν σε 15 πρόσωπα,αλλά θα παραμείνουν δέκα.

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΤΟ ΟΛΙΚΟ LOCKDOWN

Το ολικό lockdown πάντως δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι των συζητήσεων. Ο υπουργός υγείας σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, κατέστησε σαφές ότι αν η κατάσταση εκτροχιαστεί δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή.

“Ο εκτροχιασμός όλων αυτών των δεικτών και η διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα για σημαντική χρονική περίοδο, θα κρούσει τον κώδωνα και θα μας οδηγήσει σε πιο αυστηρούς περιορισμούς και πιθανόν σε ένα καθολικό lockdown”, είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα τα μέτρα όποια και αν είναι αυτά θα εξακολουθούν να υφίστανται τουλάχιστον ακόμα και μετά την απόκτηση των εμβολίων τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό, η πρώτη παρτίδα αναμένεται αρχές Ιανουαρίου οπότε και θα χορηγηθεί σε επαγγελματίες υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όσοι εργάζονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς, στα τμήματα πρώτων βοηθειών και σε θαλάμους Covid 19, ενώ συνέχεια θα έχουν με την επόμενη παρτίδα που θα παραλάβει η Κύπρος οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως έχουν κατηγοριοποιηθεί.

Πηγή: Omegalive

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024