Αυξάνονται οι τιμές στα τρόφιμα με το «Καλημέρα» του 2022

Η σύγκριση του Δεκεμβρίου 2021, με τον Ιανουάριο 2022

supermarket 13.10.21 2022, καταναλωτικά αγαθά, τιμές

Μπαράζ ανατιμήσεων σε σειρά από βασικά καταναλωτικά προϊόντα έρχονται με το καλημέρα του 2022 όπως καταγράφονται μέσα από το Παρατηρητήριο που πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου.

Μέσα από τη διακύμανση των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα για τις αυξήσεις που παρουσιάζουν οι τιμές των αρτοποιητικών ειδών, των οσπρίων και των λαχανικών, ως συνέχεια των ανατιμήσεων που άρχισαν να διαφαίνονται τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης χρονιάς σε αλεύρι, ζάχαρη, δημητριακά και ζυμαρικά. Το παρατηρητήριο περιλαμβάνει τιμές προϊόντων από καταγραφές που γίνονται επί τόπου από επιθεωρητές της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε 39 μεγάλες και μικρές υπεραγορές παγκύπρια.

Μέσα από το παρατηρητήριο καταγράφονται μέσα σε ένα μήνα αυξήσεις που κυμαίνονται από 5,2% έως 22,2% σε βασικά προϊόντα. Συγκριτικά τον Ιανουάριο του 2022 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, στα όσπρια καταγράφονται αυξήσεις μέχρι 14,6%, με τις σημαντικότερες τιμές να καταγράφουν το ρύζι μακρύκοκκο και το ρύζι καρολίνα. Αυξήσεις 12,2% καταγράφονται στις τιμές των φασολιών, 8,2% στις φακιές και 7,2% στα ρεβίθια. Αυξήσεις παρουσιάζει και η τιμή του κυπριακού καφέ με τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα να έχουν προχωρήσει σε αύξηση 9,5% και 15,9%, αντίστοιχα. Η τιμή στο αλεύρι φαρίνα και χωριάτικο παρουσιάζει αυξήσεις μέχρι 16,7%. Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφηκε αύξηση στην τιμή της ζάχαρης 12,3%.

Συγκεκριμένου τύπου τυριά όπως το cottage cheese και το La vache qui rit παρουσιάζουν αυξήσεις στα ράφια των υπεραγορών που κυμαίνονται από 9,2% έως 10%. Είδη δημητριακών παρουσιάζουν αυξήσεις από 5,2% έως και 13,5%.

Ανατιμήσεις παρουσιάζουν και οι τιμές στα φρέσκα ψάρια με τη τσιπούρα να πωλείται ακριβότερη κατά 16,2% σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, το καλαμάρι κατά 7% αι το χταπόδι κατά 15,3%.

Τα αρτοποιητικά είδη συνεχίζουν να καταγράφουν αυξήσεις. Όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα που καταγράφει το παρατηρητήριο τιμών έχουν ανοδική πορεία. Το ψωμί άσπρο μικρό παρουσιάζει αύξηση 6,5%, το slice άσπρο μεγάλο 10,5%, το slice ολικής αλέσεως μεγάλο 9,1% και το μικρό 11,6%.

Τα ζυμαρικά επίσης καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις το τελευταίο τετράμηνο. Τα μακαρόνια χωριάτικα αυξήθηκαν κατά 9,6%, τα σπαγγέτι 11,5% και τα λιγκουίνι 17,2%.

Τα νωπά λαχανικά παρουσιάζουν αυξήσεις τον τελευταίο μήνα. Τα χόρτα δέσμης 5,2%, οι ντομάτες, 20,5%, τα αγγουράκια θερμοκηπίου 10,1% και τα αγγουράκια χωραφιού 22,2%.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή υπογραμμίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών, δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν.

philenews.com