Αυξημένα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις απο σήμερα

usa police Αστυνομία, αύξηση προστίμων, νέα μέτρα, Τσουχτερά πρόστιμα

Σε εφαρμογή μπαίνουν από σήμερα τα δύο νομοσχέδια που ψήφισε χθες η Ολομέλειας της Βουλή, αναφορικά με τις ποινές για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα διατάγματα αναφορικά με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, πλέον υπάρχουν πέντε κατηγορίες υποστατικών βάσει του εμβαδού του ωφέλιμου χώρου εξυπηρέτησης πελατών και σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, πλέον προνοούνται εξώδικα πρόστιμα για πρώτη και δεύτερη ή συνεχιζόμενη παράβαση, οπόταν και απαλείφεται η πρόνοια για την τρίτη παράβαση.

Στις αλλαγές που πλέον αποτελούν νόμο του κράτους, προβλέπεται ότι τα εξώδικα πρόστιμα αρχίζουν από 500 ευρώ για την πρώτη παράβαση στα μικρότερα υποστατικά, ενώ οι επιχειρήσεις διαχωρίζονται σε:

– Επιχειρήσεις με ωφέλιμο χώρο εξυπηρέτησης πελατών μέχρι 50τ.μ.

– Επιχειρήσεις με ωφέλιμο χώρο εξυπηρέτησης πελατών από 51 τ.μ. μέχρι 101 τ.μ

– Επιχειρήσεις, με ωφέλιμο χώρο εξυπηρέτησης πελατών από 101 τ.μ. μέχρι 200 τ.μ.

– Επιχειρήσεις, με ωφέλιμο χώρο εξυπηρέτησης πελατών άνω των 201 τ.μ.

Στην πέμπτη κατηγορία, που ενσωματώθηκε σήμερα, προβλέπεται ότι σε:

– Επιχειρήσεις, με ωφέλιμο χώρο εξυπηρέτησης πελατών άνω των 500 τ.μ., σε περίπτωση πρώτης παράβασης το εξώδικο πρόστιμο ανέρχεται στις €8.000 και δεύτερης ή μεταγενέστερων παραβάσεων στις €16.000.

Αναφορικά με την έκδοση ειδοποίησης αναστολής λειτουργίας επιχείρησης ή υποστατικού:

– Παρέχεται δυνατότητα σε μέλος της Αστυνομίας να εισέρχεται ελεύθερα και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση σε οποιοδήποτε υποστατικό ή επιχείρηση.

– Αν κρίνει ότι διαπράττεται αδίκημα με βάση τον νόμο, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον Αρχηγό Αστυνομίας. Κατ’ εντολήν του οποίου, να επιδίδεται στον ιδιοκτήτη ή τον διαχειριστή, ειδοποίηση απαγόρευσης της χρήσης υποστατικού, της επιχείρησης ή του χώρου, για περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τις πέντε (5) ημέρες.

– Η ειδοποίηση απαγόρευσης μπορεί να αποσυρθεί, κατ’ εντολή του Αρχηγού Αστυνομίας, σε οποιοδήποτε χρόνο.

– Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι έχει αδικηθεί, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Όμως, η ειδοποίηση απαγόρευσης εξακολουθεί να ισχύει, εκτός αν τροποποιηθεί ή ανακληθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται δε, πως κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, πολλοί βουλευτές τόνισαν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η κατάχρηση των εξουσιών, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος.

Πηγή:Ant1