Αυξημένος ο βαθμός δυσκολίας στις εξετάσεις τετραμήνου

Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο εξεταστικά δοκίμια τα οποία είχαν αυξημένο βαθμό δυσκολίας και δεν αντιστοιχούσαν ικανοποιητικά στον χρόνο εξέτασης που είχαν στη διάθεση τους οι μαθητές. 

panelladikespaideia εξετασειΣ, Σχολεία

Για απογοητευτικά αποτελέσματα, κυρίως σε συγκεκριμένα μαθήματα, όπως αυτά προκύπτουν από τις εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, κάνουν λόγο πληροφορίες του «Φ» από εκπαιδευτικούς κύκλους. 

Συγκεκριμένα, με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις –καθώς επίσημα αποτελέσματα δεν υπάρχουν, ούτε και 100% ολοκληρωμένη διαδικασία βαθμολόγησης των εξεταστικών δοκιμίων– φαίνεται ότι σε μαθήματα, στα οποία ήταν κοινά παραδεκτό ότι ο βαθμός δυσκολίας των δοκιμίων ήταν αυξημένος, οι βαθμολογίες είναι χαμηλές. Αυτό, όπως μας μεταφέρθηκε από εκπαιδευτικούς κύκλους, φαίνεται να συμβαίνει στα Νέα Ελληνικά και στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης της Γ’ Λυκείου, με τους υπολογισμούς του μέσου όρου να κινείται γύρω στο 9 με 9,5. Πρόκειται για δύο εξεταστικά δοκίμια τα οποία είχαν αυξημένο βαθμό δυσκολίας, ο οποίος όπως μας λέχθηκε δεν αντιστοιχούσε ικανοποιητικά στον χρόνο εξέτασης που είχαν στη διάθεση τους οι μαθητές.

Ένα ακόμη στοιχείο που μας μεταφέρθηκε είναι ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένεται να κινηθούν περίπου στα αποτελέσματα που έχουν οι μαθητές στα διαγωνίσματά τους, ενδεικτικό και των μικτών τάξεων που υπάρχουν όσον αφορά επίπεδα επίδοσης μαθητών. Δηλαδή, ένας μαθητής ο οποίος ανταποκρίνεται ικανοποιητικά σε διαγωνίσματα, αυτήν την εικόνα θα έχει, το πιθανότερο, και στις εξετάσεις, με ένα βαθμό πάνω ή ένα βαθμό κάτω. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στις περιπτώσεις των μαθητών με χαμηλότερες επιδόσεις. Αναφορικά με τους μαθητές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, λέχθηκε στον «Φ», ότι αυτοί αναμένεται να έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες.

Χθες, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, ανέφερε ότι μέσα από τη διαδικασία των εξετάσεων προκύπτουν συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία πρέπει να εξεταστούν σοβαρά. Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των εξετάσεων επισημαίνοντας ότι διαφαίνεται πως αριθμός μαθητών δεν λαμβάνει από τη Μέση Εκπαίδευση αυτά που υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικοί φορείς επιθυμούν να λάβει, καταδεικνύοντας ότι αρκετά παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία από εκεί που βρίσκονται (σημ. εννοώντας προφανώς κλάδους/κατευθύνσεις). Για αυτό το θέμα καθώς και για ζητήματα που άπτονται διαφόρων εκπαιδευτικών διαδικασιών, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι το υπουργείο είναι ανοικτό σε συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς για βελτιώσεις. Επιπρόσθετα, αναφερόμενος σε αντιδράσεις για τις εξετάσεις, είπε ότι «συζητάμε για τις εξετάσεις και «ξεχνάμε» να συζητήσουμε για εκπαίδευση και διδασκαλία».

philenews.com