Αυξήσεις στα αεροπορικά: Γιατί εξαιρείται η Ελλάδα – Το σχέδιο της ΕΕ

Αύξηση αναμένεται στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων

11f5404715547ba557ddb37e73969b71 αεροπορικά

Αύξηση αναμένεται στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, όπως ανέφερε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει μια σειρά από μέτρα για να επιτευχθεί η μείωση των ρύπων κατά 55% μέχρι 2030. «Μόλις έφτασαν κοντά μας αυτά τα νομοθετήματα, εκπονήσαμε μελέτη αντικτύπου για ολόκληρη την ΕΕ». Σημείωσε ότι τα ευρήματα ήταν ανησυχητικά, καθώς τα αεροπλάνα θα πρέπει να χρησιμοποιούν βιοκαύσιμο.

Πρόσθεσε ότι πλέον τα αεροσκάφη θα πρέπει να πληρώνουν για τους ρύπους τους. «Υπολογίσαμε ότι στην Κύπρο θα υπάρξει ένα κόστος περίπου 18 δισεκατομμύρια για τα επόμενα 25 χρόνια και θα επιβαρύνει τις αεροπορικές και τους επιβάτες».

Διευκρίνισε ότι το κόστος της πτήσης το 2025  θα ξεκινά από 200 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. «Το 2030 το κόστος θα ανέβει στα 500 εκατομμύρια και μετά στα 800 εκατομμύρια».

Σημείωσε ότι η μελέτη έδειξε ότι αν δεν άλλαζε κάτι, τα εισιτήρια θα είχαν αύξηση 40-50 ευρώ, θα μειωνόταν ο τουρισμός της Κύπρου, ενώ θα χάνονταν 10.000 θέσεις εργασίας.

Ο Υπουργός Μεταφορών κοινοποίησε αυτούς τους προβληματισμούς προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ με αποτέλεσμα να προκύψουν αλλαγές στις αποφάσεις. «Προτείναμε ένα εργαλείο- κίνητρο προς τις αεροπορικές για μείωση του κόστους».

Ακόμη ανέφερε ότι η Κύπρος πέτυχε εξαιρέσεις για πτήσεις μέχρι 1200 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να εξαιρείται η Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Καρούσος μίλησε για τις αυξήσεις στα καύσιμα, τονίζοντας ότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. «Σαν Κυβέρνηση κάνουμε ότι μπορούμε για τους πολίτες».

Πηγή: sigmalive.com