Αγανακτισμένοι οι συνδικαλιστές από τα προβλήματα της ΑΗΚ

Αγανάκτηση κι απογοήτευση συνδικαλιστών από το Υπουργείο Ενέργειας για τα διαχρονικά προβλήματα της ΑΗΚ

C755F62D 4ACD 40EA 8F1E 5A02F0330789

«Ακραία» υποστελέχωση, «παράνομη» λειτουργία του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Δεκέλειας, με συνεπακόλουθη αύξηση ρύπων και κόστους, παρεμπόδιση ΑΗΚ από δραστηριοποίηση σε ΑΠΕ, είναι μερικά από τα διαχρονικά προβλήματα που έχουν θίξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, που ασκούν κριτική στο Υπουργείο Ενέργειας για «συνεχιζόμενη απραξία».

Οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ, αισθάνονται «έντονα αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι από την στάση, συμπεριφορά, αλλά και συνεχιζόμενη απραξία του αρμόδιου για την ενέργεια Υπουργείου για τα σοβαρά θέματα τα οποία έχουν κατ’ επανάληψη θίξει και έχουν διογκωθεί τα τελευταία χρόνια», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται σε «σοβαρότατη και ακραία» υποστελέχωση της ΑΗΚ, η οποία «τείνει να την καταστήσει ανήμπορη να ανταπεξέλθει των υποχρεώσεων της». Επίσης, κάνουν λόγο για παράνομη λειτουργία του Η/Σ Δεκέλειας με αποτέλεσμα τη σοβαρή αύξηση των ρύπων και κατ’ επέκταση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπρόσθετα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι συνεχίζεται η παρεμπόδιση της Παραγωγής ΑΗΚ από το να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και της Προμήθειας ΑΗΚ από το να προμηθεύεται φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ. «Όπως διαφαίνεται, με τα όσα έχουν διαρρεύσει, το ίδιο το Υπουργείο εμπόδιζε και εμποδίζει την ΑΗΚ στην υλοποίηση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, των στόχων και της αποστολής της», καταγγέλλουν.

Παράλληλα, οι οργανώσεις αναφέρουν ότι ήταν υπέρ του να παραμείνει στην ΑΗΚ η υπηρεσία Ελέγχου των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, τόσο για την ασφάλεια και προστασία των εγκαταστάσεων των καταναλωτών, όσο και των εγκαταστάσεων και του Δικτύου της ΑΗΚ.

Για όλα τα πιο πάνω, «αντί να δοθεί η πρέπουσα σημασία από το αρμόδιο Υπουργείο, αντιμετωπίσαμε την ειρωνεία, την απαξίωση και την πρόταξη ανυπόστατων κατηγοριών. Με ατεκμηρίωτους  ισχυρισμούς και έωλες λύσεις, υπεκφεύγει των σοβαρών του ευθυνών. Είναι πιο εύκολο για το ίδιο να αφήνει αιχμές και να κατηγορεί την ΑΗΚ, παρά να παραδεχθεί την ανυπαρξία ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής και με την περιστασιακή του δραστηριότητα στον τομέα θέτει σε κίνδυνο στο σύντομο μέλλον την κατάρρευση του και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του τόπου», υπογραμμίζουν οι οργανώσεις.

Στην ανακοίνωση, οι οργανώσεις διερωτόνται γιατί εμποδίζει το Υπουργείο την ΑΗΚ Παραγωγή να εγκαταστήσει ΑΠΕ και να μειωθεί το κόστος παραγωγής, γιατί δεν περιόρισε τα υπερκέρδη των ΑΠΕ με την επιβολή πλαφόν και γιατί άφηνε τις ΑΠΕ να πραγματοποιούν υπερκέρδη εξαιτίας της αύξησης του καυσίμου.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι το μόνο φωτοβολταϊκό πάρκο που διοχετεύει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια είναι αυτό που επέτρεψαν στην ΑΗΚ να υλοποιήσει. Ακόμα, σύμφωνα με τις οργανώσεις, το Υπουργείο, προκειμένου να επιτρέψει στην ΑΗΚ να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για έργα ΑΠΕ, απαιτεί την απόσυρση Συμβατικών Μονάδων Παραγωγής, «χωρίς να λάβει υπόψη τις συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος».

Ακόμα, αναφέρουν ότι ενώ η ΑΗΚ υποχρεώθηκε να καταβάλει €43 εκ. για τις υποδομές έλευσης του ΦΑ, για χρήση από τις συμβατικές της μονάδες, 2 χρόνια μετά, της ζητούν να αποσύρει συμβατική παραγωγή για να της επιτραπεί η συμμετοχή στις ΑΠΕ.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν ότι η διατήρηση συμβατικών μονάδων είναι απαραίτητη, καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους τις καθιστούν απαραίτητες για την ασφάλεια εφοδιασμού και την επάρκεια παραγωγής του τόπου, αλλά και τη στήριξη των οποιωνδήποτε άλλων νέων τεχνολογιών ενταχθούν στο μείγμα παραγωγής, λόγω του μικρού απομονωμένου συστήματος και της μη ύπαρξης υδροηλεκτρικών και πυρηνικών μονάδων, ακόμα και όταν επιτευχθεί διασύνδεση με άλλα κράτη ή και ολική διείσδυση των ΑΠΕ.

«Ως εκ τούτου θεωρούμε τη βεβιασμένη και χωρίς τεχνική τεκμηρίωση απόφαση του Υπουργείου για απόσυρση συμβατικής παραγωγής ότι αυτή καθιστά ορατό τον κίνδυνο ολικής σβέσης, στο αμέσως επόμενο διάστημα, πέραν του ότι αφαιρεί τη δυνατότητα του κράτους να ασκεί ενεργειακή πολιτική προς όφελος του καταναλωτή», σημειώνουν οι οργανώσεις.

Αναφορικά με τον Η/Σ Δεκέλειας, οι οργανώσεις αναφέρουν ότι είναι στρατηγικός χώρος παραγωγής, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και είναι απαραίτητος για την Ασφάλεια εφοδιασμού, για την επάρκεια και την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Δικτύων. Ωστόσο, οι παλαιές μονάδες του Η/Σ Δεκέλειας θα έπρεπε να αντικατασταθούν, ούτως ώστε να είναι πιο αποδοτικές, με χαμηλότερο κόστος παραγωγής και μειωμένους ρύπους. «Αντί τούτου, το Υπουργείο Ενέργειας έκνομα προωθεί παράταση της λειτουργίας τους μέχρι το 2029, χωρίς ταυτόχρονη απόφαση για αντικατάσταση τους, στηριζόμενο σε έωλες και ευφάνταστες και σίγουρα κοστοβόρες λύσεις», προσθέτουν.

Οι οργανώσεις αναφέρουν επίσης ότι η ΕΕ, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που συναντιούνται σε μικρά και απομονωμένα συστήματα, όπως είναι η Κύπρος, εισήγαγε την ορολογία της Δίκαιης Μετάβασης, ούτως ώστε να λαμβάνεται υπόψη ότι δεν θα υπάρξει δυσμενής μεταχείριση προς τον απλό καταναλωτή. «Δυστυχώς στον τόπο μας με την επίκληση της δίκαιης μετάβασης, προωθούνται θέσεις που με βεβαιότητα δεν εξυπηρετούν τους στόχους της», καταλήγει η ανακοίνωση των οργανώσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ