«Αγαπώ τον διάβολο» – Πολίτες εναντιώνονται στο κυπριακό τραγούδι της Eurovision

Θύελλα αντιδράσεων για το τραγούδι της Κύπρου στην Eurovision - Επιστολή διαμαρτυρίας

0 02 05 d40aa50b3adb7189af545b3165fff0b166b55667625fa8ac53435a76a4e662f1 1c6da4ac1e7a28

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η δημοσιοποίηση του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον διαγωνισμό της Eurovision 2021.

Μάλιστα κάποιοι από τους συμπολίτες μας μαζεύουν υπογραφές για να ακυρωθεί η συμμετοχή του “Εl Diablo” (στα Ελληνικά είναι «Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ») στην Eurovision.

Επίσης, τις τελευταίες ώρες έχει κυκλοφορήσει μια επιστολή διαμαρτυρίας με παραλήπτη τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ρ.Ι.Κ.

Αυτούσια η επιστολή:

Περί του τραγουδιού “EL DIABLO” επιστολή διαμαρτυρίας.
Όποιος συμφωνεί και θέλει μπορεί να κοινοποιήσει και να στείλει την πιο κάτω διαμαρτυρία στα email που επισυνάπτονται στο τέλος του κειμένου.

Προς
Πρόεδρο και Μέλη
Διοικητικού Συμβουλίου Ρ.Ι.Κ.

Αξιότιμοι κύριοι,
Μετά μεγάλης μας λύπης πληροφορηθήκαμε ως κεραυνό εν αιθρία την φετινή επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2021. Υπό τον τίτλο “Diablo” και με καμία συμμετοχή από κύπριο καλλιτέχνη το συγκεκριμένο τραγούδι προκάλεσε την άμεση αντίδραση και εναντίωσή μας.

Καταρχάς, όχι μόνο από τον τίτλο αλλά και από τους στίχους του τραγουδιού (Έδωσα την καρδιά μου στο διάβολο, την έδωσα την έδωσα …, μου λέει (ο διάβολος) είμαι ο άγγελός του, είμαι ο άγγελός του…, αγαπώ τον διάβολο) προκαλεί όχι μόνο τις θρησκευτικές μας συνειδήσεις ως πολίτες μιας παραδοσιακά ορθόδοξης χριστιανικής χώρας αλλά και την αισθητική μας γενικά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εθνική εκπροσώπηση. Απολογούμαστε, αλλά έχουμε απογοητευτεί από το Κρατικό Κανάλι, από το οποίο περιμέναμε πιο προσεκτικές επιλογές. Φρονούμε, ότι στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο η διάκριση αλλά και η αξιοπρεπής συμμετοχή που να τιμά την χώρα και την παράδοσή της.

Από την άλλη, το γεγονός ότι κανένας κύπριος καλλιτέχνης δεν συμμετέχει στο έτσι κι αλλιώς απαράδεκτο αυτό τραγούδι, οφείλει να μας προβληματίσει. Ειδικά φέτος, με την πανδημία να έχει πληγώσει και αδρανοποιήσει κάθε καλλιτεχνική δράση η απουσία κύπριου καλλιτέχνη από αυτή τη διοργάνωση είναι πέρα για πέρα προκλητική. Επίσης, είναι κρίμα που τόσοι κύπριοι καλλιτέχνες να είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι και διακεκριμένοι και η μητέρα πατρίδα τους να τους αγνοεί και να αδιαφορεί γι’ αυτούς.

Προς μεγάλη μας απογοήτευση, η επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού φανερώνει δυστυχώς, ακόμα και από το Κρατικό Κανάλι, το μόνο φορέα ΜΜΕ που θα μπορούσε να κρατήσει κάπως την ισορροπία μεταξύ εμπορικότητας και ποιότητας, ότι τα κίνητρα είναι ευτελή και ματαιόδοξα. Επιτυχία χωρίς περιεχόμενο, δόξα χωρίς τιμή, διάκριση χωρίς αξία και αρχές. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η φετινή μας συμμετοχή στον ήδη πολιτιστικά και ηθικά παραπαίοντα θεσμό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Όλα στο βωμό του χρήματος και της δόξας. Παράδοση, αρχές, αξίες, ηθική, αισθητική, ποιότητα και ευγένεια.

Μετά μεγάλης απογοητεύσεως,
Φορολογούμενοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας