Αισιόδοξα μηνύματα από το μέτωπο του τουρισμού

Παρά τις απώλειες από τη Ρωσική και Ουκρανική αγορά ο τουρισμός μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης - Ξεπέρασε τις προσδοκίες ο Απρίλιος

91BA0A65 5772 47BA ACC8 0A3E151107FE

Αυτή την περίοδο υπάρχουν γύρω στις 560 εβδομαδιαίες πτήσεις που καταφθάνουν από το εξωτερικό στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Hermes, οι 220 είναι από την Πάφο και οι υπόλοιπες 340 είναι από τη Λάρνακα.

Το σημαντικό είναι η μεγάλη εικόνα που αφορά στο γεγονός πως η Κύπρος αρχίζει να ξαναπαίρνει μπρος μετά το σοκ που προκάλεσε η πανδημία στις αερομεταφορές και τον τουρισμό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη αυτή έρχεται σε μια περίοδο αρκετά δύσκολη για τον κλάδο των αερομεταφορών και του τουρισμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που ειδικά για την Κύπρο συνεπάγεται «απώλεια» περίπου του 25% με 30% της τουριστικής αγοράς των προηγούμενων χρόνων που προερχόταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι απώλειες αυτές, που σε πραγματικούς αριθμούς φτάνουν περίπου τους 800.000 τουρίστες σύμφωνα με την Ανώτερη Διευθύντρια ανάπτυξης και επικοινωνίας της Hermes airport Μαρία Κουρούπη που μίλησε στην τηλεόραση του Σίγμα, δεν μπορεί να καλυφθούν απόλυτα. Ωστόσο γίνεται σοβαρή προσπάθεια συνολικά από όλους τους φορείς του τουρισμού με στόχο να μειωθεί η ζημιά και να αντισταθμιστεί η απώλεια των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών με επισκέπτες από άλλες χώρες. Προσπάθεια που φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πτήσεις από 38 χώρες, τα δρομολόγια ανέρχονται σε 140 και οι αεροπορικές εταιρίες που τα εκτελούν (από και προς Κύπρο) είναι περίπου 40, ανέφερε η κα Κουρούπη.

Τα στοιχεία αυτά «δείχνουν ότι η χρονιά έχει όλα τα φόντα να πάει πολύ καλά, εκτός απροόπτου. Μάλιστα ο Απρίλιος πήγε πολύ πιο καλά απ’ όσο περιμέναμε, με τους δείκτες πληρότητας να είναι κοντά στο 80%. Ελπίζουμε ότι αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί και τον Μάιο και θα φτάσει στην κορύφωσή της κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Προκλήσεις μετά το καλοκαίρι… 

Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται αυξημένη ζήτηση μετά την πανδημία για ταξίδια ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης κρατήσεις οι οποίες ήταν πληρωμένες τα προηγούμενα χρόνια αλλά είχαν αναβληθεί λόγω πανδημίας, φαίνεται πως θα πραγματοποιηθούν φέτος. Αυτό σημαίνει ότι τo καλοκαίρι που μας έρχεται έτσι κι αλλιώς η τουριστική κίνηση θα είναι αυξημένη. Από τον χειμώνα και μετά, σύμφωνα με την κα Κουρούπη, είναι διάφοροι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του τουρισμού. Για παράδειγμα ο πληθωρισμός ή ακόμη και η κατάσταση στην Ουκρανία θα είναι μερικές από τις προκλήσεις που θα καθορίσουν την περαιτέρω ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας.