Αλαλούμ με τους δήμους – Σωρεία αντιπαραθέσεων

Ζητούν ξεκαθάρισμα από Νουρή

cache 1500x3000 Analog medium 1099774 218453 1112021 αντιπαραθέσεις, Δήμοι, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΝΟΥΡΗΣ

Τα τηλέφωνα δημάρχων και τοπικών παραγόντων πήραν φωτιά ύστερα από τη διαρροή της «ορφανής» πρόθεσης από διάφορα κόμματα να μειώσουν τον αριθμό των νέων Δήμων σε πέντε. 

Δήμαρχοι προσκείμενοι στον ΔΗΣΥ, ύστερα από το πρώτο σοκ και τις αντιδράσεις και προφανώς κατόπιν ενημέρωσης της οποίας έτυχαν, άλλαξαν τροπάρι και τώρα σε συζητήσεις που διεξάγονται αφήνουν να νοηθεί, πως πρόθεση ήταν όχι να μειωθούν οι δήμοι σε πέντε αλλά να ασκηθεί πίεση ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους γύρω στους 17, όπως επιθυμεί η Κυβέρνηση. Ωστόσο, κάποιοι τοπικοί παράγοντες είχαν προλάβει να αναγνωρίσουν σε συζητήσεις που διεξάγονταν, ότι όντως η λύση των πέντε δήμων δεν ήταν απλώς πυροτέχνημα.

Πάντως θεωρείται δεδομένο, πως αν μειωθεί ο αριθμός των δήμων θα εξαφανιστεί από τον χάρτη η Δερύνεια την οποίαν ελέγχει το ΑΚΕΛ. Παράλληλα, φαίνεται να αναπτύσσεται παρασκήνιο ως προς το ποιος θα ελέγχει την Πέγεια, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από το ποιες κοινότητες θα ενσωματωθούν στον νέο δήμο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», «παίζεται» επίσης κατά πόσον η Γεροσκήπου θα αποτελέσει χωριστό δήμο καθώς και το ποιος θα τον ελέγχει πολιτικά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας, ο οποίος αποστέλλει σήμερα επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών ζητώντας ενημέρωση ως προς το κατά πόσον η Κυβέρνηση συζητά μείωση των δήμων σε πέντε ή αν εξακολουθεί να εμμένει στα συμφωνηθέντα με μέγιστο αριθμό τους 17 δήμους. Χθες ο κ. Βύρας, όπως και προχθές, έγινε δέκτης τηλεφωνικών κλήσεων από δημάρχους σχεδόν όλων των κομμάτων, οι οποίοι ζητούσαν να ενημερωθούν κατά πόσον έτυχε ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ», ο κ. Βύρας ανέφερε ότι επικρατεί αναστάτωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γι’ αυτό θα ήταν καλό να ξεκαθαρίσει η κατάσταση το συντομότερο δυνατόν. Συζητήσαμε το θέμα της μεταρρύθμισης καλή τη πίστει και κάναμε υποχωρήσεις για να λειτουργήσουν τα νέα σχήματα σε σημείο που προκλήθηκαν και αντιδράσεις στους κόλπους της Ένωσης Δήμων, είπε ο κ. Βύρας, για να προσθέσει πως οι δήμαρχοι έπρεπε να τηρούνται ενήμεροι για τις συζητήσεις που διεξάγονται.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το ΔΗΚΟ το οποίο φέρεται να είναι το ένα από τα κόμματα που συμμετείχαν σε διαβουλεύσεις για μείωση του αριθμού των δήμων σε πέντε, μέχρι χθες το απόγευμα και παρόλο ότι το θέμα της μείωσης συζητείτο ευρέως, δεν εξέδωσε καν ανακοίνωση με την οποία να ξεκαθαρίζει τη θέση του, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τα της εμπλοκής του.

Αντίθετα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξέδωσαν ανακοινώσεις ενώ ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε στη βιωσιμότητα του εγχειρήματος της μεταρρύθμισης, κάνοντας αναφορά και στα δημοψηφίσματα, τα οποία η Κυβέρνηση δέχθηκε με βαριά καρδιά, προκρίνοντας ωστόσο τη διεξαγωγή ενός ενιαίου δημοψηφίσματος αντί των τοπικών που ευνοούσαν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η παράταξη που τολμά και κάνει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως έπραξε και με το ΓεΣΥ.

Εμείς μιλούμε για ουσιαστική μεταρρύθμιση, η οποία θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα αυξάνει την παραγωγικότητα, είπε ο κ. Δημητρίου, ο οποίος αναφέρθηκε σε «οικονομίες κλίμακας», με λειτουργικούς δήμους, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 17.

Το ΑΚΕΛ απαντώντας στον ΔΗΣΥ, μέσω του εκπροσώπου του Γιώργου Κουκουμά, υπέδειξε: Πολλά λέει ο Συναγερμός στην ανακοίνωση του αλλά στο κρίσιμο ερώτημα των ημερών δεν απαντά. Τι λέει το κυβερνών κόμμα -αλλά πρωτίστως η Κυβέρνηση- για τα σενάρια περί πέντε δήμων που διαρρέονται τις τελευταίες μέρες σε Μέσα Ενημέρωσης; Τα απορρίπτουν ή τα συζητούν; Ο κ. Κουκουμάς κατέληξε λέγοντας ότι «ένα είναι το συμπέρασμα. Την ώρα που διαφάνηκε ευρύτατη συναίνεση για τη μεταρρύθμιση η Κυβέρνηση και ο Συναγερμός κάνουν πίσω και παίζουν παιχνίδια στα παρασκήνια. Την ώρα που φτάσαμε μία ανάσα πριν την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, προφανώς θέλουν να ξαναρχίσουμε από την αρχή».

Τέλος, το ΕΛΑΜ με δήλωση του εκπροσώπου του Γεάδη Γεάδη, αναφέρει πως «η νέα αναβολή αναφορικά με το νομοσχέδιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η νέα καθυστέρηση, επιβεβαιώνει την ορθότητα της πρότασης του ΕΛΑΜ που από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι θα έπρεπε να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές στους δήμους και στις κοινότητες».

philenews.com