Με αλλαγές φέτος οι Παγκύπριες Εξετάσεις

α 2 Εκπαίδευση, Εκπαιδευτικό Σύστημα, Παγκύπριες Εξετάσεις, Παιδεία

Την ερχόμενη εβδομάδα, από 8 έως 19 Μαρτίου, αρχίζει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος στις παγκύπριες εξετάσεις 2018, είτε για λόγους απόλυσης είτε για λόγους πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον Οδηγό Εξετάσεων 2018, η αυλαία ανοίγει στις 14 Μαΐου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Ωστόσο, στη διαδικασία έγιναν πρωτοποριακές αλλαγές και τροποποιήσεις.

«Εκείνο που θα δούμε, είναι πολλοί βαθμοί πρόσβασης για την Κύπρο και όχι ένας, όπως συνέβαινε πάντοτε. Καθώς επίσης και δύο βαθμούς πρόσβασης για την Ελλάδα, όχι ένα. Επιπλέον, το θέμα της φυσικής αγωγής – πρακτική δοκιμασία, δίνεται στοχευμένα, μόνο σε όσους έχουν πριμοδότηση ως αθλητές, καθώς επίσης σε όσους θέλουν να μπουν σε τμήματα φυσικής αγωγής», ανέφερε η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εξετάσεων, Τέρψα Κωνσταντινίδου, διευκρινίζοντας πως: «Αυτό που προσπάθησε να κάνει το νέο σύστημα είναι οι υποψήφιοι να μην μπαίνουν στις σχολές και στα τμήματα, επιλέγοντας άσχετα μαθήματα από το περιεχόμενο του προγράμματος».

«Υπάρχουν διαφορετικά πλαίσια πρόσβασης. Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει όσα πλαίσια επιθυμεί και θα υπάρχει ένας βαθμός πρόσβασης για το κάθε πλαίσιο», είπε η κ. Κωνσταντινίδου και πρόσθεσε: «Τα νέα πλαίσια ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια με μαθητές της Α’ Λυκείου. Σήμερα, οι συγκεκριμένοι μαθητές έφτασαν στη Γ’ Λυκείου και ως τελειόφοιτοι θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις μέσω αυτών των πλαισίων.

Παράλληλα, θα έχουν διαφορετικό βαθμό για κάθε πλαίσιο πρόσβασης που θα δηλώσουν. Ως υποψήφιος δικαιούσαι να παρακαθίσεις σε όσα πλαίσια πρόσβασης επιθυμείς. Για παράδειγμα, ένας μαθητής μπορεί να θέλει να δώσει και πολιτιστικό πλαίσιο και θετικές επιστήμες. Δικαιούται να το κάνει, είτε έχει διδαχθεί, είτε όχι αυτά τα μαθήματα, δεν έχει σημασία, αρκεί να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για να μπορέσει να αποδώσει».

Ως προς τα ΑΑΕΙ στην Ελλάδα, ανέφερε: «Πάντοτε δηλώναμε δύο επιστημονικά πεδία στην Ελλάδα και είναι τα ίδια. Παλαιοτέρα όμως, στέλναμε ένα βαθμό πρόσβασης, ενώ τώρα θα στείλουμε δύο βαθμούς πρόσβασης, έναν για κάθε επιστημονικό πεδίο». Τέλος, πρακτική δοκιμασία, μπορούν πλέον να δηλώσουν μόνο όσοι είναι αθλητές και έχουν πάρει πριμοδότηση, καθώς και όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εγγραφούν σε σχολές φυσικής αγωγής. «Μέχρι και τώρα την πρακτική δοκιμασία μπορούσαν να επιλέξουν ως πέμπτο μάθημα, ανεξάρτητα από το αν είχαν πριμοδότηση ή και όχι. Τώρα έχει περιοριστεί», διευκρίνισε.

Αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος στις παγκύπριες εξετάσεις 2018, είτε για λόγους απόλυσης είτε για λόγους πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυστηρώς από τις 8 Μαρτίου έως και τις 19 Μαρτίου, οι τελειόφοιτοι όλων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων θα μπορούν να επιλέγουν τις σχολές και τα πανεπιστήμια της προτίμησής τους, ενώ όπως διευκρινίζει η Υπηρεσία Εξετάσεων, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα γίνουν δεκτές οι εκπρόθεσμες αιτήσεις. Σύμφωνα με τον Οδηγό Εξετάσεων 2018, η αυλαία ανοίγει στις 14 Μαΐου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε, οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να υποβληθούν από την Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018 μέχρι και τη Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018. Όπως υπογραμμίζεται, μετά την παρέλευση της καθορισμένης προθεσμίας, η Υπηρεσία Εξετάσεων θα επιτρέψει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις την εκπρόθεσμη υποβολή ή τροποποίηση αιτήσεων και κατόπιν πλήρως αιτιολογημένου αιτήματος από τον υποψήφιο, μέχρι τις 21 Μαρτίου στις 3:00 το μεσημέρι. Αναφέρεται επιπλέον πως οι εν λόγω αιτήσεις θα κατατεθούν σε ηλεκτρονική μορφή, στα Κέντρα Συγκέντρωσης Αιτήσεων (ΚΣΑ), σε όλα τα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές.

Πηγή: Φιλελεύθερος