Aλλαγές για το 8998: Αναμένεται να λειτουργήσει ξανά το απόγευμα

5a1e19bdaeb220bf66245d7f1cdb00e1 Coronavirus

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους αριθμού 8998, αριθμός στον οποίο αποστέλλουμε μήνυμα με στοιχεία για να λάβουμε άδεια, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Sigmalive, υπάρχει καθυστέρηση στην επαναλειτουργία του αριθμού, αφού γίνονται σκέψεις για εισαγωγή περιορισμών. Εντούτοις, οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους αρμόδιους υπουργούς μετά από διαβούλευση και με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Όσον αφορά στον χρόνο που αναμένεται για να επαναλειτουργήσει, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, υπολογίζεται να είναι εντός του απογεύματα με ή χωρίς τις αλλαγές που βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Σε ερώτηση για εφαρμογές που έχουν κυκλοφορήσει και δημιουργούν αυτόματα μήνυμα sms όταν καταχωρήσεις τα στοιχεία σου, ο Κυριάκος Κόκκινος ανέφερε ότι είναι μεν ένα νομικό ζήτημα αλλά χρειάζεται προσοχή. Η Κυβέρνηση πάντως δεν έχει αναπτύξει τέτοια πρωτοβουλία αλλά είναι εις γνώσιν της ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Την ίδια ώρα πάντως η Αρχή Ψηφιακής Aσφάλειας με μήνυμα sms προειδοποιεί τους πολίτες για ψηφιακές απάτες με φόνο τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Προσοχή σε ιστοσελίδες με ψευδείς ειδήσεις και δωρεές για COVID-19, είναι μολυσμένες με κακόβουλα λογισμικά και πιθανόν να οδηγούν σε απάτη»

Για καταγγελία πατήστε εδώ https://csirt.cy/

Εξάλλου, σύμφωνα με την αστυνομία, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια νέα προσπάθεια καταδολίευσης των πολιτών μέσω ψεύτικων σελίδων που μοιάζουν με τις επίσημες σελίδες γνωστών εμπορικών τραπεζών και άλλων δημόσιων οργανισμών της Κύπρου με σκοπό την απόσπαση των κωδικών πρόσβασης των πελατών τους.

Υπενθυμίζεται ξανά, ότι το 8998, αριθμός στον οποίο αποστέλλουμε μήνυμα με στοιχεία για να λάβουμε άδεια, είναι εκτός λειτουργίας. Μέχρι λοιπόν να επιδιορθωθεί η βλάβη που προκλήθηκε λόγω υπερφόρτωσης και να επανέλθει το σύστημα, όλοι οι πολίτες μπορούν να «κατεβάσουν» στους υπολογιστές τους τα ειδικά έντυπα.

Για όσους δεν έχουν εκτυπωτή μπορούν να συμπληρώσουν σε χαρτί, χειρόγραφα τα προσωπικά τους στοιχεία, αναγράφοντας παράλληλα τους λόγους εξόδου.

Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση μετακίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (Έντυπο Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, τον αρ. ταυτότητας ή διαβατηρίου, την διεύθυνση κατοικίας, την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο σκοπό της μετακίνησης.
Υπεύθυνη δήλωση (χειρόγραφο) και οδηγίες: Σε περίπτωση που πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στα έντυπα βεβαιώσεων μετακίνησης που ανακοινώθηκαν, μπορούν να φέρουν μαζί τους χειρόγραφη βεβαίωση που να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία: το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, τον αρ. ταυτότητας ή διαβατηρίου, τη διεύθυνση κατοικίας, την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο σκοπό της μετακίνησης (ο οποίος να εμπίπτει στις κατηγορίες που εξαιρούνται από την απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων όπως καθορίζονται στο σχετικό Διάταγμα). Υπογραφή και Ημερομηνία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΝΤΥΠΟ

Πηγή: sigmalive