Αλλάζει τα δεδομένα ο 1ος κυπριακός ιδιωτικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός

3pofSCJwJwmKlOgREVbt 800x500 c

Η τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου του νέου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της P.E.C. Ltd πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στον χώρο ανέγερσης του σταθμού στην περιοχή Βασιλικού.

Η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου έγινε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ αγιασμός στην τελετή έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο.

Στον χαιρετισμό του στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στον Βασιλικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε πως το έργο έχει στρατηγική αξία για τη χώρα μας, καθώς έχει δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία οφείλουμε να αναδείξουμε. «Πρώτα από όλα είναι ένα έργο με μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, το οποίο θα συμβάλει σε πολύ λίγα χρόνια με τη λειτουργία του το 2021, να αλλάξει ο χάρτης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.Είναι συνάμα ένα έργο το οποίο με την υλοποίηση του θα προσφέρει τόσο στη μεγέθυνση της οικονομίας της, χώρας αλλά και θα συμβάλει στην αισθητή μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλο το φάσμα της οικονομίας, είτε αυτό αφορά τη βιομηχανία, βιοτεχνία, τουρισμό είτε, βεβαιότατα, την οικιακή κατανάλωση», σημείωσε.

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου σημείωσε πως πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τους στόχους της ΡΑΕΚ, έτσι ώστε να μεταβούμε από τη σημερινή μονοπωλιακή κατάσταση, σε κατάσταση πλήρους ανταγωνισμού στον τομέα του ηλεκτρισμού.

Στην τελετή παρευρέθηκαν πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι, πρέσβεις, υπουργοί, διευθυντές και στελέχη από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Κύπρου.

Η ισχύς της μονάδας παραγωγής θα φθάνει τα 230 ΜW, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αγγίζει το 25% με βάση τις σημερινές ανάγκες της Κύπρου.

Πηγή: Eurokerdos