Αμετάβλητος ο κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα – Ανέρχεται στα 406 ευρώ

Η απόφαση το ποσό να παραμείνει όπως ήταν, λήφθηκε με πλειοψηφία με τους εργοδότες να καταψηφίζουν.

Untitled 714 Κατεχόμενα, Κατώτατος μισθός, ΦΤΩΧΕΙΑ

Αμετάβλητος στις 7000 ΤΛ μεικτά (465 ευρώ περίπου) και 6090 ΤΛ (406 ευρώ περίπου) καθαρά, παραμένει ο κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα μετά και την νέα συνεδρία της αρμόδιας επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν το «υπουργείο εργασίας», οι συντεχνίες εργαζομένων και οι οργανώσεις των εργοδοτών.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η συνεδρία αφορούσε την εξέταση των ενστάσεων που υπήρχαν από την πλευρά των εργοδοτών που θεωρούσαν τις 7000 ΤΛ πολύ υψηλό ποσό και τουλάχιστον μιας συντεχνίας, της El Sen, που ζητούσε αύξηση του ποσού γιατί το θεωρούσε χαμηλό.

Η απόφαση το ποσό να παραμείνει στις 7000 ΤΛ, λήφθηκε με πλειοψηφία με τους εργοδότες να καταψηφίζουν. Η απόφαση αυτή θα επικυρωθεί τώρα από το «υπουργικό συμβούλιο».

Λίγο πριν μεταβεί στην Άγκυρα χθες, ο «πρωθυπουργός», Φαίζ Σουτζιούογλου ανέφερε ότι πλέον πρέπει να σταματήσουν οι ενστάσεις στο θέμα αυτό, λέγοντας πως η «κυβέρνηση» θα στηρίξει αυτή την απόφαση θεωρώντας ότι «ακόμα και με 7000 ΤΛ κάποιος τα βγάζει δύσκολα πέρα».

Ο εκπρόσωπος της τ/κ συντεχνίας εργοδοτών, Άλπ Ντζεγκίζ Άλπ προειδοποίησε για σοβαρά προβλήματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις και δήλωσε ότι θα προβούν σε περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης αφότου ο κατώτατος μισθός δημοσιοποιηθεί στην «επίσημη εφημερίδα».

Ο πρόεδρος της τ/κ ένωσης εργολάβων οικοδομών, Τζαφέρ Γκούρτζιαφερ είπε ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού δεν χαροποιεί ούτε τους εργαζόμενους ούτε και τους εργοδότες. Ο κατώτατος μισθός, πρόσθεσε, δεν συνάδει με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη «χώρα» και υποστήριξε ότι δεν είναι σωστή προσέγγιση να αναζητούν διέξοδο στοχοποιώντας τον κατώτατο μισθό.

Ο πρόεδρος του κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι κάνει βήματα λαϊκισμού και πρότεινε όπως ο κατώτατος μισθός εξισορροπηθεί με τον χαμηλότερο μισθό του «δημοσίου τομέα».

Ο γγ του κόμματος Αναγέννησης, Ενβέρ Όζτουρκ χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι η «κυβέρνηση» ακολουθεί προσεγγίσεις λαϊκισμού στο θέμα του κατώτατου μισθού, σε μια περίοδο που σημειώνονται συνεχώς αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες και ο πληθωρισμός είναι στα ύψη και τονίζοντας ότι το ποσό που καθορίστηκε ως κατώτατος μισθός είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.