Αναχωρεί για Συρία η Θεοχάρους-«Μακάρι να μπορούσα να πάω και Τουρκία αλλα..»

«Μακάρι να είχα τη δυνατότητα να πήγαινα και στην Τουρκία αλλά ξέρετε ότι αν μπω θα με συλλάβουν»

2B242EA5 E449 43FD 803F 32633C5BA302

Στο Ράδιο Πρώτο φιλοξενήθηκε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, η οποία σήμερα αναχωρεί για τις πληγείσες περιοχές της Συρίας όπου και θα παράσχει ιατρική ανθρωπιστική βοήθεια. Επιπλέον αναφέρθηκε και στις εσωκομματικές διαδικασίες του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Αρχικά θέλησε να μιλήσει για την κατάσταση που επικρατεί εντός του Δημοκρατικού Συναγερμού αναφέροντας ότι έχει υποστεί αρκετή ταλαιπωρία όταν διεκδίκησε την θέση του αναπληρωτή Προέδρου το 2006. «Δεν τηρήθηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Το 2012 όταν είχα βάλει για το χρίσμα του υποψήφιου Προέδρου, με είχαν προπηλακίσει διάφοροι με φωνές κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου. Με την αποχώρηση μου, πραγματικά ένιωσα τι σημαίνει δολοφονία χαρακτήρων. Ένα ολόκληρο σύστημα άρχισε να αποδομεί την ιστορία ενός ανθρώπου, την εντιμότητα και γελοιοποίησε τα πιστεύω του και τις αξίες που είναι ιερά για τον καθένα».

Υπενθύμισε ότι το 2012 τόλμησε να αμφισβητήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις Προεδρικές του 2013 και τον Αβέρωφ Νεοφύτου το 2006 για τη θέση του αναπληρωτή. «Βεβαίως το 2006 η κατάσταση είχε φτάσει σε τέτοιο εκρηκτικό σημείο που αποχώρησα από τη διαδικασία». Συμπλήρωσε ότι μετάνιωσα που δεν αποχώρησα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό το 2004 αμέσως μετά το δημοψήφισμα.

Στη συνέχεια μίλησε για την αποστολή στη Συρία. «Θα πάω με τους εθελοντές γιατρούς Κύπρου που δεν έχουν καμία σχέση με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους Γιατρούς του Κόσμου γιατί είναι ανεπιθύμητοι στη Συρία». Τόνισε ότι είναι μια ανεξάρτητη οργάνωση και δεν θέλουν να εμπλακούν σε διενέξεις με τις αρχές της Συρίας. «Πρέπει να σας ομολογήσω ότι αυτή τη βδομάδα περάσαμε φοβερό άγχος μέχρι να εγκριθεί από τη Συριακή Κυβέρνηση η δυνατότητα εισόδου στη Συρία. Αρχικά μας είχαν πει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ενώ στη συνέχεια μας απαγόρευσαν την είσοδο».

Πρόσθεσε ότι χθες το απόγευμα εγκρίθηκε η είσοδος στη Συρία, συμπληρώνοντας ότι τα τρία από τα τέσσερα άτομα δεν θα πάνε γιατί εργάζονται στη δημόσια υπηρεσία. «Δεν είναι εύκολο για αυτούς να χρησιμοποιούν την άδεια. Είναι ένα θεσμικό ζήτημα που πρέπει  να λυθεί αν θέλει η Κύπρος να ξαναμπεί στον παγκόσμιο ανθρωπιστικό χάρτη».

Υπογράμμισε ότι σήμερα θα αναχωρήσει μόνη της. «Ο στόχος μου είναι οι πληγείσες περιοχές στη βόρεια Συρία. Η βάση θα είναι μάλλον το Χαλέπι και από εκεί και πέρα θα σας ενημερώνω για όσα συναντούμε. Θα έχω συναντήσεις και με κάποιους αξιωματούχους για να συντονίσουμε τη δράση μας».

Η κ. Θεοχάρους εξήγησε ότι θα λειτουργήσει σαν γιατρός. «Δεν μπορώ να μεταφέρω μόνη μου προμήθειες. Ας θεωρηθεί ότι είναι μια διερευνητική αποστολή για την δημιουργία σχέσεων που θα μας βοηθήσει να συνεργαστούμε με συγκεκριμένα νοσοκομεία ούτως ώστε να έχουν κατάλυμα οι εθελοντές μας όταν φτάσουν».
Διευκρίνισε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο λαός της Συρίας όταν φτάνει μια βοήθεια από τον Κυπριακό λαό. «Δεν μπορεί να λέει ο ΠΟΥ ότι η κατάσταση είναι φριχτή επειδή δεν έχει φτάσει παρά ελάχιστη βοήθεια και η Δαμασκός να μας λέει ότι έχουν πληθώρα βοήθειας.

Ακόμη είπε ότι θα την περιμένουν οι βουλευτές της περιφέρειας για να δουν μαζί τις πληγείσες περιοχές και τα νοσοκομεία. «Για κάποιους άλλους υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, εγώ αυτή τη στιγμή κρίνω ότι προτεραιότητα είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Μακάρι να είχα τη δυνατότητα να πήγαινα και στην Τουρκία αλλά ξέρετε ότι αν μπω θα με συλλάβουν».