Ανακηρύσσεται από στιγμή σε στιγμή ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Ξεκινάει η εκλογική διαδικασία της εκλογικής συνόδου - Όλα δείχνουν Μητροπολίτη Πάφου

21EEA7B4 8029 4194 9A99 93FFC9E49DDC exclusive, Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

Αμέσως μετά τη θεία λειτουργία γύρω στις εννέα και 30 το πρωί, τα δεκάξι μέλη της Ιεράς Συνόδου, θα επιλέξουν από το Τριπρόσωπο μέσω μυστικής ψηφοφορίας, τον νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Μητροπολίτης Πάφου και τοποτηρητής εξήγησε ότι από τις 7:00 το πρωί άρχισε ο όρθρος και ακολουθεί η Θεία Λειτουργία.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία θα γίνει η ψηφοφορία για την ανάδειξη του 76ου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Με βάση τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο Παρεκκλήσι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, οι ιεράρχες θα εισέρχονται εντός του Ιερού Βήματος, όπου θα σημειώσουν την επιλογή τους σε ψηφοδέλτιο, το οποίο στη συνέχεια θα ρίξουν σε κάλπη.

Θα ακολουθήσει η καταμέτρηση των ψήφων.

Εάν ένας εκ των τριών υποψηφίων δεν καταφέρει να εξασφαλίσει εννέα ψήφους, θα ακολουθήσει επαναληπτική ψηφοφορία στην οποία θα συμμετάσχουν μόνο οι δύο μητροπολίτες που εξασφάλισαν τη μεγαλύτερη στήριξη.

Σε περίπτωση ισοψηφίας, τότε ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα επιλεγεί με κλήρωση.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται λίγο πριν από τις δέκα το πρωί και θα συνοδευτεί με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες.

Όταν γίνει η καταμέτρηση των ψήφων και η ανάδειξη του Αρχιεπισκόπου, θα γίνει μετάβαση στον παλαιό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και εκεί θα γίνει το μήνυμα του νέου Αρχιεπισκόπου.

Σύμφωνα με τον Πάφου Γεώργιο, «μετά θα γίνει η ανάβαση στο Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής για τα συγχαρητήρια. Θα μείνει εκεί το πράγμα μέχρι την ημέρα που θα οριστεί η επίσημη ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου», πρόσθεσε.