Αναζήτησε προστασία τον Μάιο η οικιακή βοηθός

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ, ΕΠΙΘΕΣΗ, οικιακή βοηθός

Στη ζυγαριά της Δικαιοσύνης έχει τοποθετηθεί η υπόθεση κακοποίησης οικιακής βοηθού από τον εργοδότη της, η οποία προκάλεσε αποτροπιασμό όταν αποκαλύφθηκε μετά από τη δημοσιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού.

Η 31χρονη από τις Φιλιππίνες, φαίνεται να είχε ζητήσει βοήθεια τον περασμένο Μάιο από τον Σύνδεσμο Οικιακών Βοηθών Κύπρου, καθώς φοβόταν τον εργοδότη της. Είχε, μάλιστα, ισχυριστεί πως δέχθηκε σωματική και λεκτική βία και τον Ιανουάριο. Πάντως, ο 68χρονος πρώην αστυνομικός, παρουσιάστηκε χθες ενώπιον του δικαστηρίου, όπου και αρνήθηκε τις κατηγορίες που του καταλογίζονται. Έπειτα αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, υπογράφοντας εγγύηση €5.000, ενώ θα παρουσιαστεί ξανά ενώπιον του δικαστηρίου στις 28 Σεπτεμβρίου 2020 για τα αδικήματα επίθεσης και πρόκλησης πραγματικής σωματικής βλάβης, απειλής χρήσης βίας, δημόσιας εξύβρισης καθώς και κλοπής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Συνδέσμου Οικιακών Βοηθών Κύπρου, Λούης Κουτρουκίδης, σημείωσε ότι «από τον περασμένο Μάιο η συγκεκριμένη κοπέλα ήρθε στον σύνδεσμο, εκφράζοντας παράπονα εναντίον του εργοδότη της». Τότε, όπως είπε, φιλοξενήθηκε για τρεις ημέρες. Έπειτα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κατηγορούμενο. «Τελικά, στις 7 Μαΐου 2020, η κοπέλα μου ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στο σπίτι όπου εργοδοτούνταν από τον κατηγορούμενο. Τη ρώτησα, αν ήταν σίγουρη για αυτή της την απόφαση. Μου απάντησε, ότι της υποσχέθηκε να είναι καλός μαζί της και ότι δεν θα την ενοχλεί». Ωστόσο, ο κ. Κουτρουκίδης εξήγησε ότι τότε δεν είχαν προχωρήσει σε καμία καταγγελία, αφού πέρα από τους ισχυρισμούς της παραπονούμενης δεν υπήρχε καμία άλλη απόδειξη.

«Την περασμένη Τρίτη έλαβα βίντεο, το οποίο είδα το απόγευμα. Το άκουσα μονομιάς και με δάκρυα στα μάτια κάλεσα την Αστυνομία και το 1460, ενώ παράλληλα το ανάρτησα στο διαδίκτυο για να δημιουργήσω σάλο», είπε και πρόσθεσε: «Προσπάθησα να κάνω το ίδιο και τον Αύγουστο του 2018 με τον Ορέστη. Προσπάθησα και τότε να δημιουργήσω σάλο, όμως δυστυχώς, δεν τα κατάφερα». Ανέφερε, παράλληλα, ότι είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις που οικιακοί βοηθοί κάνουν παράπονα για τις συνθήκες εργασίες τους. Ωστόσο, είπε, οι περισσότερες βρίσκονται σε κατάσταση φόβου και συνεπώς δεν προσχωρούν σε καμία ενέργεια. «Αυτό συνέβη και με την κοπέλα, η οποία ήταν και παραμένει σε αυτήν την κατάσταση. Μάλιστα, μου είπε ότι όταν είδε την Αστυνομία, θεώρησε πως την είχε στείλει ο εργοδότης της».

Ο κ. Κουτρουκίδης επανέλαβε το αίτημα του συνδέσμου «να προσφέρεται φυλλάδιο του κράτους σε όσους έρχονται να εργαστούν, ήδη από το αεροδρόμιο. Να ενημερώνονται αυτοί οι άνθρωποι πού μπορούν να απευθύνουν και πού να κάνουν παράπονα. Να μην φοβούνται. Είναι άνθρωποι και αυτοί, απλώς είναι φτωχοί άνθρωποι».

Αμίλητος στην κατάθεση ο Ε/κύπριος

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές του «Φ», ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας όπου και αρνήθηκε τις κατηγορίες, με την επόμενη δικάσιμο να ορίζεται τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, στη διάρκεια της κατάθεσης που προηγήθηκε στις Αρχές, επέλεξε να ασκήσει δικαίωμα σιωπής. Πάντως, σύμφωνα με την κατάθεση της 31χρονης οικιακής βοηθού, το συγκεκριμένο περιστατικό βίας δεν ήταν το μοναδικό που αντιμετώπισε δουλεύοντας για τον συγκεκριμένο εργοδότη, αφού κάτι ανάλογο είχε προηγηθεί και τον περασμένο Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές άρχισαν τις έρευνες της υπόθεσης μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο.

Πήγή: Ο Φιλελεύθερος