Ανεβάζουν επίπεδο με την αυτονόμηση τα νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λάρνακας

Νέα Αμμοχώστου

Σε νέα εποχή έχουν εισέλθει τα πάλαι ποτέ κρατικά νοσηλευτήρια, καθότι εδώ και μερικούς μήνες έχουν περάσει στη διαδικασία αυτονόμησής τους και υπό τη διαχείρηση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥπΥ), του αρμόδιου δηλαδή Οργανισμού που συστάθηκε για την υλοποίηση της διοικητικής και οικονομικής αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων.

Στο πλαίσιο της αυτονόμησης, έχουν δημιουργηθεί ως γνωστό τρεις Διευθύνσεις περιφερειών. Αυτές της Λευκωσίας, της Λεμεσού-Πάφου και Λάρνακας-Αμμοχώστου, όπου υπάγονται τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας έκαστης των περιφερειών.

Ο Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Περιφέρειας Λάρνακας-Αμμοχώστου Γιώργος Καροτσάκης, μιλά και αναλύει στον REPORTER, το πλάνο βάσει του οποίου ο ΟΚΥπΥ ευελπιστεί να εκπληρώσει τον σχεδιασμό και την αποστολή του προς οφέλος των ασθενών.

Ο περιφερειάρχης των δύο επαρχιών, επικεντρώνεται στα ζητήματα που αφορούν τα Γενικά Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμόχωστου, τα οποία εμπίπτουν στις εξουσίες των όρων εντολής του.

Η προώθηση ιατρικού τουρισμού στην Αμμόχωστο
Μιλώντας πρώτα για τον άλλοτε φτωχό συγγενή-όπως χαρακτηριζόταν- των νοσηλευτηρίων, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ο Γιώργος Καροτσάκης επισήμανε ότι παρά το μικρό μέγεθός του, πλέον λειτουργεί χρησιμοποιώντας στο μεγαλύτερο βαθμό συστήματα τεχνολογίας που αφορούν συστήματα ιατρικής, τα οποία συνδέονται με τα συστήματα πληροφορικής.

Αυτό, τόνισε, βοηθά το Νοσοκομείο, να είναι πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό και πιο παραγωγικό σε ορισμένους τομείς, ιδιαίτερα στο διοικητικό κομμάτι.

Παρ’ όλα αυτά, είπε, «υπάρχουν διάφορα προβλήματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν παραγνωρίζουμε, αντιθέτως τα καταγράψαμε, και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης, τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και των προβλημάτων της υποστελέχωσης που υπάρχουν».

«Είναι γι’ αυτό το λόγο που στο άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα περί τα τέλη Μαΐου αναμένονται νέες προσλήψεις, τόσο ιατρών όσο και νοσηλευτικού, αλλά και διοικητικού προσωπικού», πρόσθεσε.

Ο επιπλέον εξοπλισμός και η επέκταση
Απαριθμώντας τις προτεραιότητες, ο Διευθυντής της περιφέρειας Λάρνακας-Αμμοχώστου ενέταξε σε αυτό το πλαίσιο, και την προμήθεια επιπρόσθετου ιατρικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Αμμοχώστου, τα κονδύλια για τον οποίο, όπως είπε, έχουν εγκριθεί, με τη συμβολή και του υπουργού Υγείας.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, και στη δυνατότητα επέκτασης που υπάρχει στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, καθώς σύμφωνα με τον κ. Καροτσάκη, υπάρχουν χώροι, οι οποίοι έμειναν αναξιοποίητοι.

Όπως είπε, «υπάρχουν ατέλειωτοι χώροι που θα μπορούσαν όμως να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων κλινών και τη διεύρυνση του είδους των θεραπειών που προσφέρονται για να εξυπηρετήσουν τόσο τους ντόπιους ασθενείς, όσο και τουρίστες, ενώ θα μπορούσαμε να προωθήσουμε και τον ιατρικό τουρισμό».

«Για παράδειγμα να διευρυνθεί και να ενισχυθεί το υφιστάμενο κέντρο αιμοκάθαρσης, ώστε να δέχεται και νευροπαθείς από το εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Καροτσάκης.

Ο Διευθυντής της περιφέρειας Λάρνακας-Αμμοχώστου εξήγησε ότι, όπως έχει διαφανεί και από επαφές που είχαν με ξένους διπλωμάτες, υπάρχουν πολίτες χωρών, όπως οι Ιάπωνες, οι οποίοι για να ταξιδέψουν σε μια χώρα για διακοπές, αποτελεί προϋπόθεση η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας.

Για να επισημάνει πως με το πλάνο που υπάρχει επί τάπητος, μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο τουρισμός και οι αυξημένες ανάγκες
Ο κ. Καροτσάκης παραδέχθηκε ότι με την παρούσα κατάσταση στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι αδύνατο να ανταποκριθούν απόλυτα στις ανάγκες που προκύπτουν το καλοκαίρι, όπου λόγω τουρισμού πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των πολιτών στην περιοχή της Αμμοχώστου.

Ανακοίνωσε ότι με τη στελέχωση που θα υπάρξει μετά τον Ιούνιο, είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και την ίδια στιγμή η επέκταση του υφιστάμενου νοσοκομείου οπωσδήποτε θα συμβάλει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών στη συνέχεια.

Το «νέο» Νοσοκομείο Λάρνακας που έχει… παλιώσει
Όσον αφορά το νοσοκομείο Λάρνακας, ο Γιώργος Καροτσάκης ανέφερε ότι έγινε αξιολόγηση των υφισταμένων κτιριακών εγκαταστάσεων και του ιατρικού εξοπλισμού. «Είναι εμφανές ότι το υφιστάμενο κτίριο από μόνο του χρειάζεται λίφτινγκ, που θα ξεκινάει από τους χώρους μέχρι τον ιατρικό εξοπλισμό».

Με ευθύτητα ο κ. Καροτσάκης υπέδειξε πως οι κτιριακές εγκαταστάσεις δυστυχώς δεν μας τιμούν, αλλά ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα γίνουν οι βασικές βελτιώσεις μέχρι την πλήρη ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιρίου.

Αυτή, σημείωσε, «μπορεί να γίνει μόνο μετά την ολοκλήρωση του νέου μέρους του Νοσοκομείου που επεκτείνεται, όταν και εφόσον λειτουργήσει κανονικά και γίνουν οι μετακινήσεις».

Ο Γενικός Διευθυντής της περιφέρειας τόνισε πως γίνεται τεράστια προσπάθεια και από τον ΟΚΥπΥ και από τον ίδιο τον υπουργό για να παραδοθεί το νέο μέρος του κτιρίου πριν το καλοκαίρι.

Μόλις ολοκληρωθούν τα έργα θα υπάρχουν διαθέσιμες 125 νέες κλίνες στο νοσοκομείο Λάρνακας.

Από τις Πρώτες Βοήθειες το λίφτινγκ
Το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Λάρνακας, θα είναι το πρώτο που θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης με τον κ. Καροτσάκη να επισημαίνει πως επιπλέον θα επεκταθεί για να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες.

Ανακοίνωσε παράλληλα, ότι «στο Νοσοκομείο Λάρνακας σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης, με την πρόσληψη ενός ή δυο Εντατικολόγων, καθώς και να προσθέσουμε πνευμονολογική κλινική που δεν υπάρχει, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες και των δυο επαρχιών, δηλαδή και της Λάρνακας, αλλά και της Αμμοχώστου. Έχουμε πνευμονολόγους και δεν έχουμε κλινική».

Οι νέες προσλήψεις

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της στελέχωσης, ο Γιώργος Καροτσάκης ανακοίνωσε την προκήρυξη και πέντε νέων θέσεων ιατρικών λειτουργών, που θα καλύπτουν ανάγκες και στα δυο νοσοκομεία.

-Γενικός Ιατρός
-Νεφρολόγος
-Ορθοπεδικός
-Πνευμονολόγος
-Παθολόγος

Επιπλέον, ανέφερε ότι θα ανοιχθούν άλλες δέκα θέσεις νοσηλευτών για τα Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου, τριάντα θέσεις φροντιστών υγείας, και οκτώ θέσεις γραμματειακού και διοικητικού προσωπικού.

Επιπρόσθετα, είπε ο κ. Καροτσάκης, μετά από προσπάθεια του υπουργού Υγείας, έχουν εξασφαλιστεί άλλες θέσεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού για κάλυψη των αναγκών της περιφέρειας μας αλλά και των άλλων Νοσοκομείων.

Ποια άλλα κέντρα υπάγονται στην περιφέρεια
Στην περιφέρεια Λάρνακας-Αμμοχώστου, υπάγονται πέραν από τα δυο νοσοκομεία, αλλά και το παλιό Νοσοκομείο Λάρνακας, τα κέντρα υγείας Αυγόρου, Αθηαίνου, Ορμήδειας, Κοφίνου, Λευκάρων και Κόκκινων.

Πηγή: Reporter