Ανησυχία για πλεονασμούς εργαζομένων παρά τις ασφαλιστικές δικλείδες

Coronavirus

Παρά τις ασφαλιστικές δικλείδες που περιέλαβε η κυβέρνηση στα σχέδια στήριξης για διασφάλιση των θέσεων εργασίας μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, χιλιάδες εργαζόμενοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκαν τα αρχικά σχέδια που ήταν σε εφαρμογή από τις 16 Μαρτίου, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η μορφή που θα έχει η κρατική στήριξη μέχρι τον Οκτώβριο. Λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού, πολλοί εργαζόμενοι ανησυχούν πως μετά τις 12 Οκτωβρίου θα επηρεαστούν οι θέσεις εργασίας τους και θα βγουν σε πλεονασμό. Μάλιστα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι μεγάλο και το κόστος για το κράτος το οποίο θα κληθεί να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε πλεονασμούς.

Στον προϋπολογισμό του 2020, περιλήφθηκε κονδύλι €27,4 εκατ. για σκοπούς πλεονασμού προσωπικού. Η επάρκεια του κονδυλίου θα εξαρτηθεί από τον αριθμό του προσωπικού που θα πλεονάσει.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» πως ανάλογα των οικονομικών δεδομένων του κράτους, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εάν θα αυξηθεί το κονδύλι για τους πλεονασμούς.

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο το κονδύλι για πλεονασμούς να είναι σημαντικά αυξημένο για την επόμενη χρονιά εάν οι εξελίξεις καταδείξουν κάτι τέτοιο. Να σημειωθεί πως τα όποια ποσά διατεθούν τελικά για φέτος, θα προστεθούν στα €337 εκατ. τα οποία αφορούν την εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων. Πάντως, πέρσι εξαιτίας της μείωσης της ανεργίας, τα κονδύλια που είχε δαπανήσει το κράτος για πλεονασμούς είχαν επιστρέψει στα επίπεδα του 1999.

Στο μεταξύ, την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης (2013-2014) οι πλεονασμοί που πλήρωσε το κράτος ξεπέρασαν τα €180 εκατ. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, πέρσι είχαν υποβληθεί 2.729 αιτήσεις για πλεονασμούς με το κράτος να καταβάλλει ποσό €27 εκατ. Το 2018 το κράτος παραχώρησε σε 1.930 εργαζόμενους που πλεόνασαν ποσό €25,4 εκατ. Εξάλλου το 2017 είχαν εγκριθεί 2.583 αιτήσεις πλεονασμού με κόστος €28,1 εκατ. Το 2016 το Υπουργείο Εργασίας κατέβαλε ποσό €52 εκατ. σε 4.558 εργαζόμενους. Παράλληλα το 2015 δόθηκαν €49 εκατ., το 2014, καταβλήθηκε ποσό €99,5 εκατ. και το 2013 ποσό €88,5 εκατ. Επίσης το 2012 πληρώθηκε ποσό €54,4 εκατ., το 2011 καταβλήθηκε ποσό €30,8 εκατ. και το 2010 €27,8 εκατ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, το μέγιστο ποσό πλεονασμού που θα πληρώσει φέτος το κράτος σε ορισμένους εργαζόμενους αγγίζει τις €53,121. Υπενθυμίζεται πως βάση του νόμου, το μέγιστο ποσό πληρωμής υπολογίζεται ως ο μέγιστος αριθμός εβδομάδων αποζημίωσης που είναι 75,5 επί το εκάστοτε μέγιστο ποσό εβδομαδιαίας αμοιβής που λαμβάνεται υπόψη για πληρωμή, το οποίο είναι το τετραπλάσιο του εβδομαδιαίου ποσού των βασικών ασφαλιστέων αποδοχών.

Το ποσό της πληρωμής, είναι ανάλογο με την περίοδο συνεχούς απασχόλησης και αντιστοιχεί με τρεις εβδομάδες ανά συνεχές έτος εργασίας. Πληρωμή από το Ταμείο Πλεονασμού δικαιούνται εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν για 104 εβδομάδες στον ίδιο εργοδότη πριν από τη συντάξιμη ηλικία.