Aνησυχία για τα «τυχαία» κρούσματα- Από πού προέρχονται τα επτά της Πάφου

koronoios ellada eody ανησυχία, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, Κρούσματα

Δώδεκα (12) κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 από σύνολο 3.588 εργαστηριακών διαγνώσεων ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας.

Ανησυχία προκάλεσε το γεγονός ότι επτά από τα δώδεκα κρούσματα εντοπίστηκαν όλα στην Πάφο από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο. Εντούτοις, πρόκειται για άτομα που βρίσκονταν στην πόλη για διακοπές και προέρχονται από άλλες περιοχές της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, τα 2 άτομα είναι από την Λευκωσία, το ένα μόνο με συμπτώματα, τα 2 άτομα είναι από την Λεμεσό, τα 2 από τη Λάρνακα και το 1 από την Αμμόχωστο, χωρίς συμπτώματα όλοι.

Επίσης, ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι τα 3 κρούσματα εντοπίστηκαν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Ένα εξ αυτών είναι δευτερογενής επαφή και συνδέεται με το cluster του hens party και εκ τούτου με το σημερινό κρούσμα, στην αλυσίδα (cluster) του hens party, έχουν εντοπιστεί 14 κρούσματα.

Το 2ο άτομο είναι επαφή κρούσματος με ταξιδιωτικό ιστορικό στην Αθήνα και το 3ο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον προηγούμενου κρούσματος.

Σε σχέση με τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε πτήσεις το 1ο αφορά Δανή που ήρθε στην Κύπρο στις 16/8 για διακοπές. Είναι ασυμπτωματική και μεταφέρθηκε στο Eden στην Τερσεφάνου και οι φίλες της σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Το 2ο αφορά Αυστριακό που ήρθε από την Βιέννη στις 16/8 για διακοπές.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

Από δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ολοκληρώθηκαν 220 εργαστηριακές διαγνώσεις,

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 257 εργαστηριακές διαγνώσεις, και

Από δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 97 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.351 ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, Νοσοκομείο Αναφοράς, νοσηλεύονται δύο ασθενείς, εκ των οποίων ο ένας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Πηγή: Sigmalive