Ανοίγει «εκτάκτως» η Βουλή – Συνεδριάζει για αυξημένες χρεώσεις τραπεζών και μείωση ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ

Συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως για τις αυξημένες χρεώσεις των τραπεζών και τη μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ

cache 850x450 crop medium 840605 191186 2772021 ΑΗΚ, Βουλή, ΦΠΑ

Για τις αυξημένες χρεώσεις των τραπεζών και τη μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως η Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ενέργειας και Οικονομικών

Ανοίγει εκτάκτως σήμερα η Βουλή, προκειμένου να συνεδριάσει η Επιτροπή Οικονομικών για το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ αλλά και η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για το θέμα των νέων χρεώσεων των τραπεζών.

Στις 3 Δεκεμβρίου τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν πρόταση, βάσει της οποίας θα εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 9% σε όλους τους λογαριασμούς της ΑΗΚ και για απροσδιόριστο χρόνο.

Την πρόταση της αντιπολίτευσης η οποία έλαβε 31 θετικές ψήφους έναντι 14 και μίας αποχής, ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλούμενος παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι και η κυβέρνηση είχε τη δική της πρόταση η οποία προνοούσε μειωμένο ΦΠΑ 5% για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για περίοδο 6 μηνών, ενώ για τους λογαριασμούς της ΑΗΚ που αφορούν οικιακή χρήση, μειωμένο συντελεστή 9% για περίοδο 3 μηνών.

Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, έχει κληθεί ο Υπουργός Οικονομικών όπως και ο Γενικός Εισαγγελέας.

Πάντως η Επιτροπή Οικονομικών, πέραν από τον νόμο για τον μειωμένο ΦΠΑ στο ρεύμα, πρέπει να τρέξει και τα νομοσχέδια που συνιστούν τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας τα οποία ήταν προγραμματισμένα να ψηφιστούν στην συνεδρία της Ολομέλειας στις 9 Δεκεμβρίου, αλλά πήραν αναβολή μετά από απόφαση του συμβουλίου των Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Συγκεκριμένα η Επιτροπή Οικονομικών καλείτε να εξετάσει το ένα εκ των τριών νομοσχεδίων που εκκρεμούν και που αφορά το σύστημα αξιολόγησης και προαγωγών των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Μάλιστα η ψήφιση των εν λόγω νομοσχεδίων είναι μέρος των προαπαιτούμενων για εκταμίευση της 2ης δόσης των 85 εκ. ευρώ, από το ταμείο ανάκαμψης.

Οι αυξημένες χρεώσεις των τραπεζών στη Βουλή

Παράλληλα θα συνεδριάσει σήμερα, επίσης εκτάκτως και η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της επιτροπής  για τις νέες αυξημένες χρεώσεις τελών που ανακοίνωσαν ότι θα εφαρμόσουν οι τράπεζες. Η ενημέρωση των Βουλευτών θα επικεντρωθεί γύρω από τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τους καταναλωτές με την εφαρμογή των εν λόγω χρεώσεων.

Στη συνεδρία της Επιτροπής, θα παραστεί ο Υπουργός Οικονομικών, ο Διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας όπως και επικεφαλής διαφόρων σχετικών οργανώσεων και φορέων.

Υπενθυμίζεται ότι οι αυξήσεις που ανακοίνωσαν οι Τράπεζες, ξεσήκωσαν κύμα αντιδράσεων από πολιτευτές, οργανωμένα σύνολα και πολίτες. Σχετικές ανακοινώσεις εξάλλου, εξέδωσαν και η Κεντρική Τράπεζα αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή:economytoday