Καταναλωτής αγόρασε μέσω διαδικτύου χριστουγεννιάτικο δέντρο, καταβάλλοντας το ποσό των €300 και τελικά παρέλαβε μια… κάρτα, στην οποία αποτυπωνόταν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αυτή είναι μια από πολλές περιπτώσεις διαδικτυακής εξαπάτησης ανυποψίαστων καταναλωτών, οι οποίοι στη συνέχεια απευθύνονται στην Αστυνομία, χωρίς πολλές φορές να καταφέρουν να δικαιωθούν. Το προαναφερθέν περιστατικό εξιστόρησε χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου εκπρόσωπος της Αστυνομίας.
Την ώρα, όμως, που αυξάνονται οι καταγγελίες στο Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας για διαδικτυακές απάτες, το υπουργείο Ενέργειας, όπως αναφέρθηκε χθες στη Βουλή, αποσύρει (για αναπροσαρμογή του) το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στο οποίο περιλαμβάνονταν μέτρα για την αντιμετώπιση εξαπατήσεων μέσω διαδικτύου.
Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, η οποία συζήτησε το θέμα της προστασίας των καταναλωτών – κατόχων πιστωτικών καρτών από διαδικτυακές κλοπές, εκπρόσωπος της Αστυνομίας αναφέρθηκε στην πιο πάνω καταγγελία, την οποία δέχθηκε χθες το πρωί από καταναλωτή. Όπως, είπε, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, γιατί πολλοί πολίτες επιλέγουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να κάνουν τις αγορές τους, από αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας διαδικτυακά καταστήματα. Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας εξέφρασε τη λύπη του για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσω του οποίου θα μπορούσε να μπει φραγή σε ιστοσελίδες οι οποίες επιδίδονται σε απάτες. Όπως είπε, εάν δεν δοθούν όπλα στην πολιτεία, δεν θα λυθεί το πρόβλημα.
Εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών, ο Ανδρέας Κωστουρής δήλωσε ότι κάποιοι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία των καταναλωτών και κάνουν μεταφορά χρημάτων. Όπως είπε, όμως, είναι ασφαλή τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών, τα οποία περιορίζουν το έγκλημα, επισημαίνοντας πως υπήρχε περίπτωση πολίτη ο οποίος από μόνος του έδωσε τα στοιχεία του στους εγκληματίες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συνδέσμου, δεν είναι κυπριακό αλλά παγκόσμιο το φαινόμενο με τις διαδικτυακές απάτες. Υπέδειξε πως οι πολίτες δεν πρέπει να μοιράζονται με κανένα τα στοιχεία τους.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση του διαδικτύου για αγορές. Εκ μέρους του ΓΕΡΗΕΤ, αναφέρθηκε πως οι συναλλαγές στο διαδίκτυο γίνονται με πρωτόκολλα, επισημαίνοντας πως η φραγή των ιστοσελίδων είναι το τελευταίο μέτρο που πρέπει να λαμβάνεται. Όπως ανάφερε εκπρόσωπος του ΓΕΡΗΕΤ, το καλύτερο μέτρο είναι η πρόληψη.
Εκπρόσωπος της ΕΠΑ (Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού), ανάφερε πως η επιτροπή τώρα δεν έχει κανένα εργαλείο για να αντιμετωπίσει τις ηλεκτρονικό εμπόριο. Όπως είπε, δεν έχουν απασχολήσει ακόμη την ΕΠΑ περιπτώσεις καρτέλ και αθέμιτων πρακτικών μέσω διαδικτύου. Είπε ακόμα ότι η ΕΠΑ θα προχωρήσει στην αγορά εξειδικευμένων προγραμμάτων και στην πρόσληψη προγραμματιστών.
philenews.com
Η Μπέσσυ Μάλφα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Στούντιο 4», μίλησε μεταξύ άλλων για…
Το Survivor ολοκληρώθηκε για τη φετινή σεζόν με τον Νίνο Νικολαΐδη να είναι ο μεγάλος…
Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος πήρε διαζύγιο από τη δεύτερη σύζυγό του, με την είδηση να επιβεβαιώνεται…
Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο άνθρωπος που κυβέρνησε τη Συρία για πάνω από δύο δεκαετίες, βρίσκεται…
Ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 21,14% μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2024 σε σύγκριση με…
Το 35% όλων των θανάτων στην Κύπρο αποδίδονται σε καθοριστικούς παράγοντες υγείας, που σχετίζονται με…