Κυπρος

Αντιδράσεις για την εκδήλωση προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ στη Κύπρο

Δυσανασχέτηση αλλά και αντίδραση έφερε η είδηση για την συναυλία των Βρετανικών Βάσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου στο αρχαίο αμφιθέατρο Κουρίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται προς τιμήν της Βασίλισσας Ελισάβετ για την εβδομηντάχρονη υπηρεσία της στο αγγλικό έθνος. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, προκειμένου να εορταστεί «το πλατινένιο ιωβηλαίο της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η υπηρεσία της στο έθνος μας για πάνω από 70 χρόνια και η στενή στήριξή της στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Η ανακοίνωση της εν λόγω εκδήλωσης, έφερε αντιδράσεις αφού σχολιάζεται ότι με έγκριση της Βασίλισσας απαγχονίστηκαν εννέα αγωνιστές της ΕΟΚΑ κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα από την συγκεκριμένη εκδήλωση θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη δύο κυπριακών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων «Μικροί Ήρωες» και «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή».

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ

Για την συγκεκριμένη εκδήλωση, σε ανακοίνωση προχώρησε η ΕΔΕΚ, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να διοργανώνεται και να τελείται σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκδήλωση προς τιμή της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η συγκεκριμένη Βασίλισσα υπέγραψε τον απαγχονισμό 9 ηρώων της ΕΟΚΑ, περιμένοντας μάλιστα να συμπληρώσει ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης τα 18 του χρόνια για να υπογράψει, χωρίς καμία αιδώ, την θανατική του καταδίκη». Στο έδαφος ενός ανεξάρτητου κράτους που έχουν θαφτεί οι ήρωες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του και στο οποίο οι Βάσεις εξακολουθούν να παραμένουν παράνομα, αυτές οι εκδηλώσεις δεν έχουν θέση» υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «πώς μπορεί να τιμάται σε κυπριακό έδαφος η Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, μίας χώρας που ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα μας και την τουρκική κατοχή και που οι προσπάθειές της δεν είναι η δίκαιη λύση του κυπριακού αλλά μια λύση που να νομιμοποιεί την παρουσία των δικών της στρατιωτικών βάσεων».

Η θέση του Γιώργου Κολοκασίδη

«Θα έπρεπε να είναι εκτός συζήτησης η διοργάνωση συναυλίας για το λεγόμενο Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ στην Κύπρο που βασανίζεται ακόμα από τα κατάλοιπα της αγγλικής αποικιοκρατίας. Κι όμως, πριν περίπου είκοσι μέρες, οι Βρετανικές Βάσεις, ένα από αυτά τα κατάλοιπα, μας ενημέρωσαν για φιλανθρωπική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο Κούριο στις 2 Ιουνίου», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Κολοκασίδης.

«Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκτός από την 70χρονη μοναρχία, θα εορταστεί και η «φιλία» μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου. Η συναυλία προκαλεί για αριθμό λόγων: Αφενός η συγκεκριμένη μονάρχης έχει συνδέσει το όνομα της με τις σκοτεινότερες στιγμές της κυπριακής ιστορίας. Και αυτό χωρίς ποτέ να υπάρξει οποιαδήποτε διόρθωση ή απολογία. Αφετέρου, η περιώνυμη ‘φιλία’ είναι τουλάχιστον συζητήσιμη με δεδομένο τον ρόλο των Βρετανών μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας και μέχρι σήμερα», σημειώνει.

«Η συναυλία πρέπει να ματαιωθεί. Αν θα εορτάζεται η αγγλοκυπριακή φιλία θα πρέπει πρώτα οι Βρετανοί να δείξουν απτά δείγματα μεταστροφής στην πολιτική τους έναντι της Κύπρου και του λαού της», κατέληξε.

Η στάση φοιτητικών παρατάξεων

«Γιορτάζουν στην Κύπρο της ΕΟΚΑ, τη βασίλισσα δολοφόνο» ανέφερε σε δημοσίευση της η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛΞΗ Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πρόσθεσε επίσης πως, «ένα μήνα μετά την 1η Απριλίου, οι Βρετανικές Βάσεις ανακοίνωσαν ότι  στις 2 Ιουνίου στην Κύπρο, θα εορταστεί με φιλανθρωπική συναυλία το πλατινένιο ιωβηλαίο της «Αυτού Μεγαλειότητας». Με αφορμή την συναυλία, θα εορταστεί επίσης η «φιλία» και η «συνεργασία» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλος της Κοινοπολιτείας».

«Με θράσος χιλίων πιθήκων, στη νήσο των ηρώων της ΕΟΚΑ, θα τιμήσουν την βασίλισσα που κουβαλά στο στέμμα της αμέτρητα εγκλήματα,  την βασίλισσα που κώφευε στις επιστολές που έφταναν στο Μπάκινγχαμ για να ματαιώσει τον απαγχονισμό του Παλληκαρίδη.  Όπως με τις ευλογίες της έγιναν και  τόσα άλλα εγκλήματα» τόνισε.

Υπογράμμισε ότι, δεν έφταναν όλα αυτά τα πανηγύρια για χάρη μιας βασίλισσας δολοφόνου, την εκδήλωση θα τη στηρίξει με τη συμμετοχή του ο Πολιτιστικός Όμιλος Διάσταση / Diastasis Cultural Association και οι Κύπριες Αλίκη Χρυσοχού και Μαρία Παπαϊωάννου, καθώς επίσης τα φιλανθρωπικά ιδρύματα «Ένα Όνειρο μια Ευχή» και «Μικροί Ήρωες», θα λάβουν στο ταμείο τους μέρος των εσόδων της εκδήλωσης.

«Ως νέοι αυτού του τόπου που υπέφερε και υποφέρει ακόμα από τη Βρετανική Αποικιοκρατία, θεωρούμε ότι τα Κυπριακά οργανωμένα σύνολα και προσωπικότητες πρέπει να αποσύρουν, έστω και τώρα, τη συμμετοχή τους στη συναυλία «προς τιμήν» της βασίλισσας και να απολογηθούν για την ασέβεια προς την ιστορία του τόπου μας.  Επίσης, καλούμε τα φιλανθρωπικά ιδρύματα «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή» και «Μικροί Ήρωες», να τοποθετηθούν και να απορρίψουν τη λήψη των εσόδων από τη ντροπιαστική αυτή συναυλία.  Τέλος, απαιτούμε τη ματαίωση της εκδήλωσης από τους διοργανωτές και επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες. Ο Μαχαιράς τραντάζεται σαν βλέπει την κατάντια» κατέληξε.

Σε δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε και το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ, αναφέροντας πως «στην Κύπρο την αθάνατη, στην Κύπρο την γενναία, ακόμα τιμούμε την βασίλισσα δολοφόνο».

«Στο Αρχαίο θέατρο του Κουρίου στις αρχές Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μια συναυλία προς τιμή της “Μεγαλειότης” όπως αναφέρει, για τα 70 χρόνια προσφοράς της από τον βασιλικό θρόνο.Την εβδομηντάχρονη προσφορά της που έχουν σκοπό να τιμήσουν είναι αυτή των δολοφονιών, των κατακτήσεων και των καταστροφών. Εβδομήντα χρόνια στον θρόνο της, εβδομήντα χρόνια καταπίεση.  Ευελπιστούμε να είναι και επίσημη προσκεκλημένη η πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα, ώστε να δείξουμε για ακόμα μια φορά την αφοσίωση μας στο στέμμα. Αυτά θα τιμήσουν όσοι παρευρεθούν στην “τιμητική” συναυλία» κατέληξε.

Παρέμβαση από τον Αριστείδη Παναγίδη

Για το όλο θέμα σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε και ο γιος του απαγχονισθέντα ήρωα της ΕΟΚΑ, Ανδρέα Παναγίδη.

Ο κ. Αριστείδης Παναγίδης σημειώνει ότι «θα μου πείτε ότι σε δικό τους κυρίαρχο χώρο ό,τι θέλουν μπορούν να κάνουν. Καμία αντίρρηση. Εκείνο, όμως, που δεν καταλαβαίνω, είναι η συμμετοχή κυπριακών φιλανθρωπικών οργανώσεων, Κυπρίων καλλιτεχνών και πολιτιστικού ομίλου στα πανηγύρια που διοργανώνουν οι αρχές ενός κράτους που δεν έχει ‘αρχές’, αφού το συγκεκριμένο κράτος δεν σεβάστηκε ούτε την υπογραφή του στις περιβόητες συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου και ενήργησε και συνεχίζει να ενεργεί μέχρι σήμερα έτσι, ώστε να διχοτομηθεί η πατρίδα μας, αρνείται πεισματικά να καταβάλει το προβλεπόμενο μίσθωμα για τη χρήση κυπριακής γης και χολώνεται, όταν κάποιοι ξένοι επίσημοι εκφράσουν, έστω, την επιθυμία να επισκεφτούν τα Φυλακισμένα Μνήματα».

Πρόσθεσε επίσης ότι «τα Φυλακισμένα Μνήματα αποτελούν τον ιερότερο χώρο του Κυπριακού Ελληνισμού, αφού εκεί οι Άγγλοι κατακτητές και με την έγκριση της Ελισάβετ απαγχόνισαν και έθαψαν εννέα ήρωες της Κύπρου και άλλους τέσσερις που σκοτώθηκαν σε μάχες εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών. Και οι αρμόδιοι του κυπριακού προτεκτοράτου τους φροντίζουν να ικανοποιούν τις οδηγίες τους και να μην επιτρέπουν τις επισκέψεις ξένων επισήμων και διπλωματών στα Φυλακισμένα Μνήματα. Και για να μη νομίζετε ότι υπερβάλλω, σας παρακαλώ να μου υποδείξετε, έστω έναν ξένο επίσημο ή πρέσβη ή διπλωμάτη που επισκέφτηκε αυτό τον χώρο. Ακόμη, οι Βρετανοί των Βάσεων με τις εκδηλώσεις αυτές θα εορτάσουν, λένε, τη φιλία των δύο κρατών, αποσιωπώντας το γεγονός ότι με τις αποφάσεις της η βασίλισσά τους κατέστησε κάποιους Κύπριους μαυροφορεμένους γονείς και κάποια βρέφη και νήπια ορφανά και συζύγους να κλαίνε στους τάφους των δικών τους νεκρών τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό τους».

Τέλος ανέφερε πως «για όλα τα πιο πάνω, καλώ  την κυβέρνησή μας να απαιτήσει τη ματαίωση της σχετικής εκδήλωσης, και τους όποιους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στα σχεδιαζόμενα πανηγύρια, να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε αυτά. Καλώ, επίσης, την κυβέρνησή μας να αρνηθεί την οποιαδήποτε συμμετοχή σε εκδηλώσεις αυτού του τύπου και να μην επιτρέψει να παραβρεθεί ο οποιοσδήποτε δημόσιος λειτουργός σε αυτές».

Ροη Ειδησεων

Αναβάλλεται το Περιφερειακό Φεστιβαλ της ΕΔΟΝ Αμμοχώστου – Ο λόγος

Το Περιφερειακό Φεστιβαλ της ΕΔΟΝ Αμμοχώστου αναβάλλεται, ως ελάχιστη ένδειξη πένθους στην οικογένεια του Παντελή…

17 Μαΐου, 2024

Απεβίωσε ο πρώην κοινοτάρχης Αχερίτου Σταύρος Πική

Θλίψη στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αχερίτου για τον θάνατο του πρώην κοινοτάρχη Αχερίτου Σταύρου Πική. Σε…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Μετανάστευσης Ελλάδας: H Kύπρος δεν είναι μόνη στο μεταναστευτικό

Η Κύπρος δεν είναι μόνη στο μεταναστευτικό και η Ελλάδα ως χώρα και αυτή της…

17 Μαΐου, 2024

Αυτό είναι το απειλητικό email που στάλθηκε στα σχολεία (ΕΙΚΟΝΑ)

Αναστάτωση προκλήθηκε σε σχολεία ανά το παγκύπριο το πρωί της Παρασκευής μετά την αποστολή απειλητικού…

17 Μαΐου, 2024

Ο Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου μετά την απόπειρα δολοφονίας του, λέει ο Ορμπάν

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου δύο ημέρες μετά την…

17 Μαΐου, 2024

Yπουργική Σύνοδος για μεταναστευτικό: Τα 7 σημεία της κοινής δήλωσης

Με την ευκαιρία της Υπουργικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, Κύπρος, στις 16-17 Μαΐου 2024,…

17 Μαΐου, 2024