Αντιδράσεις κομμάτων για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας

Πως αντέδρασαν τα κόμματα σχετικά με τα νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας

9C60DCA8 3C52 4174 B8A5 B477BE92F9D8 Coronavirus, Αντιδράσεις κομμάτων, νέα μέτρα

Αντιδράσεις προκάλεσαν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση προς αναχαίτιση της πανδημίας. Τα νέα έκτακτα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο, Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου έτυχαν έντονης κριτικής από τα κόμματα.

Αντίδραση ΑΚΕΛ (Επαρχιακού Γραμματέα)

avw Coronavirus, Αντιδράσεις κομμάτων, νέα μέτραΜε ανάρτηση του στο Twitter ο Χρίστος Χριστοφίδης επικρίνει την Κυβέρνηση και τα μέτρα

ΔΗΚΟ: Αναποτελεσματική η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στη στήριξη της οικονομίας

Αναποτελεσματική χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στη στήριξη της οικονομίας το ΔΗΚΟ, με ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση

Το πιο σημαντικό μέτρο για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας είναι η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας.

Προέχει η υγεία του κόσμου.

Και ακολούθως έρχεται η υγεία της οικονομίας.

Δυστυχώς σήμερα, νοσούν και οι δυο εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας και της προχειρότητας που επιδεικνύει η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

Έχουμε πλέον ένα δεύτερο κύμα πανδημίας που είναι χειρότερο από το πρώτο ενώ δεν αποκλείεται και τρίτο κύμα.Αναπόφευκτα τα νέα περιοριστικά μέτρα, ιδιαίτερο στον πιο εμπορικό μήνα του έτους που είναι ο Δεκέμβριος, θα πλήξουν τις επιχειρήσεις εστίασης, κατανάλωσης, υπηρεσιών και όχι μόνο.

Ένα πλήγμα που για χιλιάδες μικρομεσαίους, είναι καταστροφικό.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα επιμένουμε πως πρέπει να ληφθούν άμεσα, αποτελεσματικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, των εργαζομένων, των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας.

Μεταξύ των μέτρων που έχει προτείνει το ΔΗΚΟ, είναι:

• Επιδότηση ενοικίων για επιχειρήσεις που περιορίζεται η λειτουργία τους λόγω των περιοριστικών μέτρων
• Επαναφορά του Νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων, ύψους €1.5 δις, ως αυτό είχε τροποποιηθεί με τις εισηγήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος.
• Λειτουργία Ταμείου Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Για τους δυο πιο πάνω, ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, το ΔΗΣΥ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ με τα λεγόμενά τους αποδεικνύουν πως αποτελούν δίδυμο πρωταθλητισμού στο λαϊκισμό. Ωστόσο η αμνησία που τους χαρακτηρίζει δεν είναι μεταδοτική.

Η ανακοίνωση

Αν το ΔΗΚΟ ψάχνει κάθε μέρα και κάτι νέο για να κατηγορήσει την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ και τώρα σειρά πήρε η διαχείριση της πανδημίας, προφανώς ξέχασε πως μέχρι το ξέσπασμά της είχαμε αφήσει πίσω τις καταστροφικές πολιτικές της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ και προχωρούσαμε με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Από την άλλη, αν το ΑΚΕΛ ξεχνά πως μόλις πρόσφατα βουλευτής του πρωταγωνίστησε σε βίντεο-αποθέωση της διαφθοράς, να είναι βέβαιοι πως ούτε εμείς ούτε η κοινωνία το ξεχνά.

Η ανακοίνωση ΔΗΣΥ για τα νέα μέτρα

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κατανοούμε απολύτως τις δυσκολίες και την κόπωση που νιώθουν οι συμπολίτες μας. Ωστόσο τα δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Γι’ αυτό και πρέπει σε αυτές τις δύσκολες για όλους μας ώρες, να φανούμε δυνατοί και κυρίως να λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα.

Τα καλά νέα για την έναρξη των εμβολιασμών δίνουν σε όλους μας την ελπίδα πως οι καλύτερες μέρες είναι ακόμη πιο κοντά.

ΕΔΕΚ: Αποτυχία Κυβέρνησης στον περιορισμό της διασποράς

Λόγο για αποτυχία της Κυβέρνησης στον περιορισμό της διασποράς κάνει η ΕΔΕΚ με ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η επιδημιολογική ομάδα απέτυχαν να περιορίσουν την διασπορά της πανδημίας και τις οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της στους πολίτες

Ακούσαμε με μεγάλή προσοχή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς και την επέκταση των υφιστάμενων.

Κρίνοντας από το αποτέλεσμα:

• της σημαντικής αύξησης του αριθμού των θανάτων συμπατριωτών μας (48 άτομα μόνο τον τελευταίο μήνα),
• της μεγάλης αύξησης του αριθμού των νοσηλευμένων και την επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος που έφθασε στα όριά του,
• τις σοβαρές κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις από την παράταση των μέτρων στους πολίτες,
• τις επιπλέον επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα  και τις τεράστιες επιπτώσεις σε αυτοτελώς εργαζομένους και κυρίως σε μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις,
• την ανάγκη επιδότησης τομέων της οικονομίας από χρήματα του φορολογούμενου πολίτη και τους κινδύνους εκτροχιασμού της οικονομίας της πατρίδας μας,
διαπιστώνουμε πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η επιδημιολογική ομάδα απέτυχαν να περιορίζουν την διασπορά της πανδημίας και τις προαναφερθείσες επιπτώσεις.

Δυστυχώς, δεν θα υπάρξει ούτε φυσιολογικό άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων αλλά ούτε και οι πολίτες θα μπορέσουν να γιορτάσουν σε σχετικά ικανοποιητικές συνθήκες τον εορτασμό των Χριστουγέννων και του καινούργιου χρόνου.

ΕΛΑΜ: Οικονομία σε αδιέξοδο με τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, όπως και τα προηγούμενα, οδηγούν την οικονομία σε αδιέξοδο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ.

Η ανακοίνωση

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) τονίζουμε για πολλοστή φορά την αναγκαιότητα να υπάρξει μια ισορροπημένη οικονομική πολιτική διαχείρισης της επιδημίας. Όπως άλλωστε τονίσαμε από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση, πρέπει να διατηρηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να διαφυλαχθεί η απασχόληση, μέσω της προστασίας των επιχειρήσεων καθώς και όλων των εργαζομένων, λαμβάνοντας μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Κλείνοντας, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε σε όσες πολιτικές δυνάμεις και βουλευτές που σήμερα αντιδρούν στα διατάγματα, ότι ήταν αυτοί που με την ψήφο τους έδωσαν την εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο να εκδίδει διατάγματα επιβολής μέτρων και προστίμων. Το ΕΛΑΜ ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που προστάτευσε την Δημοκρατία, ψηφίζοντας αρνητικά.

Πηγή: Sigmalive