Αντιδρούν οι Σουηδοί για τον αποκλεισμό από την Κύπρο

Coronavirus

Έντονη είναι η αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde, σε συνέντευξη της στο περιοδικό Bloomberg, για τον αποκλεισμό της χώρας από την Κύπρο. Η Linde αποδύεται σε έναν αγώνα δόμου προσπαθώντας να βελτιώσει τη φήμη της χώρας της αφού οι συμπατριώτες της θεωρούνται ως «personae non gratae» από τη νησιωτική χώρα της ανατολικής Μεσογείου.

Την περασμένη εβδομάδα η Κύπρος ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνιο οι πολίτες 19 ευρωπαϊκών χωρών θα μπορούν να περνούν τα σύνορά της, με βάση συγκεκριμένους επιδημιολογικούς δείκτες.Η Σουηδία όμως δεν συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών.

Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η Linde ανέφερε πως ελπίζει για μια «λελογισμένη αντίδραση. Δεν θέλουμε να γίνουν διακρίσεις», σημείωσε.

Την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να αίρουν τους περιορισμούς, η Σουηδία για ακόμα μια φορά βρίσκεται στο προσκήνιο μετά την απόφασή της να κρατήσει ανοιχτή την οικονομία της παρά την πανδημία. Το ποσοστό θνησιμότητας από Covid-19 είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο: 39 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους.

Αν και η ΥΠΕΞ είπε πως κατανοεί μέρος της αναστάτωσης σχετικά με τη χαλαρή ανταπόκριση της Σουηδίας απέναντι στο ιό, υποστήριξε ότι είναι λάθος να «κοιτάζουμε απλώς τα ποσοστά θανάτου κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης εβδομάδας».

Η Linde, που σχεδιάζει να εγείρει το θέμα με την Κύπρο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών της ΕΕ την Παρασκευή, ανέφερε πως ελπίδα της είναι τέτοιου είδους αποφάσεις να βασίζονται σε γεγονότα και να μην αντιμετωπίζονται ως «πολιτικές εσωτερικής κατανάλωσης».

Philenews/Bloomberg