Από αυτές τις 18 χώρες θα έρχονται Κύπρο χωρίς τεστ από Σάββατο

ptiseis larnaka Coronavirus, Αεροδρόμια, αφίξεις, τεστ κορωνοϊού

Τι αλλάζει από το Σάββατο – Όλα τα δεδομένα
Σημαντική αλλαγή προκύπτει από το ερχόμενο Σάββατο 20 Ιουνίου όσον αφορά τις αφίξεις πολιτών στην Κύπρο αφού πλέον περνάμε στην Β’ φάση η οποία προνοεί ότι από τις χώρες που βρίσκονται στην Α’ κατηγορία, όπως κατηγοριοποιήθηκαν από την Ειδική Ομάδα του Υπ. Υγείας, θα έρχονται στην Κύπρο χωρίς απαραίτητα να έχουν κάνει το τεστ για κορωνοϊό.

Για τις χώρες της Β’ κατηγορίας θα συνεχίσει να ισχύει το τεστ ως απαραίτητη προϋπόθεση για είσοδο στην χώρα.

Κατ’ αρχάς σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση της λίστας με βάση την εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου χωρών οι κατηγορίες είναι χωρισμένες ως εξής μέχρι και σήμερα 18/6. (Σημ: Είναι πιθανό μέχρι και το Σάββατο 20/6 να γίνουν κάποιες αλλαγές ανάλογα με τις εκτιμήσεις και αναλύσεις της Ειδικής Ομάδας).

Κατηγορία Α – Χώρες χαμηλού κινδύνου (Αφίξεις χωρίς τεστ από 20/6)

Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μικρότερο του 1 ή/και μικρό αριθμό νέων διαγνώσεων (<1/100,000 κατοίκους την ημέρα) ή/και μικρή ή πολύ μικρή θνησιμότητα COVID19 (3000 tests/100,000 κατοίκους):

Αυστρία
Βουλγαρία
Κροατία
Τσεχία
Δανία
Εσθονία
Φινλανδία
Γερμανία
Ελλάδα
Ουγγαρία
Λετονία
Λιθουανία
Λουξεμβούργο
Μάλτα
Νορβηγία
Σλοβακία
Σλοβενία
Ελβετία
Κατηγορία Β – Χώρες με αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με την Kατηγορία Α (Αφίξεις με τεστ)

Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μεγαλύτερο του 1 ή/και αριθμό νέων διαγνώσεων >1/100,000 κατοίκους την ημέρα ή/και αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 (>10/100,000 κατοίκους) ή/και περιορισμένο εργαστηριακό έλεγχο (<2000 tests/100,000 κατοίκους) ή έλλειψη ταξινόμησης κατά τον ΠΟΥ:

Ισραήλ
Πολωνία
Ρουμανία
Τι ακριβώς θα ισχύει από το Σάββατο 20/6:

Β ΦΑΣΗ – ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Κατά τη Β Φάση, η οποία ξεκινά στις 20 Ιουνίου 2020, για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες Κατηγορίας Α, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου πάρα μόνο η συμπλήρωση πληροφοριακών στοιχείων καθώς και Υπεύθυνων Δηλώσεων.

Για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες Κατηγορίας Β θα ισχύει ότι ίσχυε κατά την πρώτη φάση (09/06/202-19/06/2020). Δηλαδή, θα απαιτείται:

α. ο επιβάτης να έχει προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο από αναγνωρισμένο εργαστήριο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχει Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητικό PCR για COVID-19.
β. ο επιβάτης να έχει συμπληρώσει κάποια πληροφοριακά στοιχεία καθώς και υπεύθυνες δηλώσεις.
Επίσης, οι ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:

1) Οι Κύπριοι πολίτες, οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών,

2) Τα νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα,

3) Τα πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης,

4) Τα πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που δικαιούνται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από ειδική άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία,

5) Τα πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, όπου τεκμηριωμένα και κατόπιν ανακοίνωσης από το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι αρχές της χώρας (Κατηγορία Α ή Β) που διαμένουν, δεν παρέχουν υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων, εναλλακτικά θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα, όπως και στην Α φάση, να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο καταβάλλοντας οι ίδιοι το κόστος της εργαστηριακής εξέτασης που ανέρχεται στην τιμή των 60 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση και μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους ή στο χώρο διαμονής τους.

Για χώρες που δεν βρίσκονται στις 2 κατηγορίες

Για όσες χώρες δεν περιλαμβάνονται στις δύο Κατηγορίες Α και Β κατά την δεύτερη φάση σταδιακής επανέναρξης των πτήσεων (20/06/2020) οι πτήσεις, προς και από την Κυπριακή Δημοκρατία θα επιτρέπονται.

Ωστόσο, όπως και στην πρώτη φάση σταδιακής επανέναρξης των πτήσεων, μόνο οι ακόλουθες κατηγορίες επιβατών θα δικαιούνται να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

1) Οι Κύπριοι πολίτες, οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών,

2) Τα νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα,

3) Τα πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης,

4) Τα πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που δικαιούνται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από ειδική άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η μόνη διαφοροποίηση σε σύγκριση με την πρώτη φάση είναι ότι οι κατηγορίες επιβατών (αριθμοί 1-2) εάν επιλέξουν να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την είσοδό τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα καταβάλουν οι ίδιοι το κόστος του εργαστηριακού ελέγχου, που ανέρχεται στην τιμή των 60 ευρώ.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ

Με σκοπό να διευκολυνθούν τόσο οι επιβάτες όσο και οι αεροπορικές εταιρείες έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας όσοι επιβάτες επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να υποβάλλουν εκ των προτέρων όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και έγγραφα (όπως πιστοποιητικό υγείας για COVID-19, δηλώσεις, κλπ).

Η χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας CyprusFlightPass είναι υποχρεωτική για όλους όσους επιθυμούν να επισκεφθούν την Κύπρο. Για να καταστεί δυνατή η αναχώρηση τους από αεροδρόμιο του εξωτερικού προς την Κυπριακή Δημοκρατία θα απαιτείται η προσκόμιση ηλεκτρονικής έγκρισης από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα δίνεται μέσω της πλατφόρμας.

Σε πρώτη φάση θα επιτρέπεται επίσης, σε επιβάτες άνω των 65 ετών ηλικίας, ειδικά εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά μέσα ή επιβάτες οι οποίοι, για οποιονδήποτε δικαιολογημένο λόγο, δεν μπορούν συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ή σε περιπτώσεις όπου η διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι προσωρινά διαθέσιμη λόγω τεχνικών προβλημάτων ή προγραμματισμένης συντήρησης, να συμπληρώνουν τα απαιτούμενα έγγραφα χειρόγραφα μέσω έντυπων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα CyprusFlightPass.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.cyprusflightpass.gov.cy) θα είναι διαθέσιμη μέσω διαδικτύου και προσβάσιμη μέσω οποιασδήποτε κινητής συσκευής και θα τεθεί σε λειτουργία την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα CyprusFlightPass θα παρέχει, επίσης, τα πιο κάτω:

Ενημερωτικό Υλικό σε σχέση με τις υπηρεσίες της πλατφόρμας και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη έγκριση
Γρήγορο έλεγχο (Quick Check) από επιβάτη που θα του/της επιτρέπει να γνωρίζει κατά πόσο πληροί τις προϋποθέσεις για να ταξιδέψει προς την Κύπρο
Εξυπηρέτηση Επιβατών:
Δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και προφίλ χρήστη
Υποβολή Στοιχείων και ανέβασμα (upload) του απαιτούμενου αρνητικού πιστοποιητικού υγείας COVID-19.
Έλεγχος, έγκριση/απόρριψη του αιτήματος και αποστολή σχετικού αποδεικτικού μέσω email στον επιβάτη.

Πηγή:offsite