Από αυξημένη ποσότητα μολύβδου ο θάνατος των 20 φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας

0940294F C5CB 46AC B569 239F87887E91 Αλυκή Λάρνακας

Από αυξημένη ποσότητα μόλυβδου ο θάνατος των φλαμίνγκο – Μαζί με το φαγητό καταπίνουν και σκάγια – Δεν είναι ανησυχητικό το φαινόμενο διαμηνύει ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Θήρας, Παντελής Χατζηγέρου – Το ψύχος επιτάχυνε τον θάνατο τους – Περίπου 17.000 φλαμίνγκο βρίσκονται τώρα στην Κύπρου.

Σε αυξημένα ποσοστά μολύβδου φαίνεται να οφείλεται ο θάνατος είκοσι περίπου φλαμίνγκο που βρέθηκαν σήμερα το πρωί νεκρά στην Αλυκή της Λάρνακας αλλά και των άλλων επτά που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες δεκαπέντε ημέρες.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Θήρας, Παντελή Χατζηγέρου, ο οποίος εξήγησε ότι το φαινόμενο δεν είναι ανησυχητικό και πως συμβαίνει κάθε χρόνο. Η Υπηρεσία Θήρας, όπως είπε, προβαίνει περίπου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα σε έλεγχο των αλυκών.

«Το τι συμβαίνει είναι ότι τα φλαμίνγκο στην προσπάθεια τους να πάρουν φαγητό από την αλυκή, μαζί με την τροφή πιάνουν και κάποια σκάγια είτε απ’ εδώ που ήταν παλιά το σκοπευτήριο ή από άλλες λίμνες του εξωτερικού πριν να έρθουν στην Κύπρο».

Σημείωσε ότι τα επτά φλαμίνγκο που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες έχουν εξεταστεί από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και έχουν εντοπιστεί σκάγια εντός του στομαχιού τους ενώ, πρόσθεσε, τα συκώτια τους έχουν μεταφερθεί σε ειδικό εργαστήρι ώστε να διαπιστωθεί η ποσότητα του μολύβδου και εάν είναι θανατηφόρα.

Ο λόγος που σήμερα υπάρχει αυξημένος αριθμός νεκρών φλαμίνγκο, όπως εξήγησε ο κύριος Χατζηγέρου, είναι επειδή «τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε πάρα πολύ κρύο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει επιπρόσθετο στρες στα πουλιά». Εξήγησε, επίσης, πως ακόμη κι αν δεν υπήρχε αυτό το κρύο τα πουλιά θα πέθαινα αλλά σταδιακά και όχι μαζικά.

Σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν επιπλέον θάνατοι τις επόμενες ημέρες. Διαβεβαίωσε ότι δεν είναι κάτι το ανησυχητικό και συμβαίνει κάθε χρόνο στο νησί μας τα τελευταία χρόνια.

Γι’ αυτό, όπως πρόσθεσε, μετακινήθηκε το σκοπευτήριο, δόθηκαν χιλιάδες ευρώ για να γίνει ο καθαρισμός της Αλυκής μέχρι και δεκαπέντε πόντους κάτω από το έδαφος.

Είπε επίσης ότι η απόρριψη σκυβάλων στις περιοχές των Αλυκών, το οποίο αποτελεί παγκύπριο φαινόμενο, είναι επίσης ένα θλιβερό στοιχείο που επιβαρύνει το περιβάλλον στο οποίο ζουν τα πουλιά.

Σύμφωνα με καταμέτρηση που έγινε την Τετάρτη στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στις 17.000 φλαμίνγκο, 9.000 στην Αλυκή Λάρνακας και 8.000 στην Αλυκή Ακρωτηρίου.