Από ποιους παράγοντες εξαρτώνται οι χαλαρώσεις μέτρων (ΒΙΝΤΕΟ)

«Η γενική εικόνα είναι ότι οι πανδημίες διαρκούν δύο χρόνια και στη συνέχεια γίνονται ενδημίες - Δεν υπάρχει ένας διακόπτης που δίνει ένα τέλος»

D08F56B0 9CC2 4665 9C56 29C6AD5EAFE5 Covid-19, ενδημία, μέτρα, πανδημία, χαλαρώσεις

Στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο μίλησε για την πανδημία και τις χαλαρώσεις μέτρων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , δρ Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τις χαλαρώσεις μέτρων που αποφάσισαν πολλές χώρες, ο δρ Γουργουλιάνης είπε πως πρόκειται για μια λογική εξέλιξη. Οι χαλαρώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαρτώνται από δύο παράγοντές. «Πρώτον να υπάρχει καλό σύστημα υγείας στην χώρα και δεύτερο να υπάρχει αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη» είπε.

Σημείωσε πως, «η Όμικρον έφερε χαλαρώσεις γιατί έχει πιο ήπια συμπτώματα, και δεν έχει νόημα να μετράμε τα θετικά περιστατικά, γιατί οι περισσότεροι το περνάνε στο σπίτι τους».

Τέλος ανέφερε πως κανείς δεν γνωρίζει ακόμη εάν βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας.

«Η γενική εικόνα είναι ότι οι πανδημίες διαρκούν δύο χρόνια και στη συνέχεια γίνονται ενδημίες. Δεν υπάρχει ένας διακόπτης που δίνει ένα τέλος. Η πορεία που έχουμε τώρα είναι πως φτάνουμε σε ενδημική φάση του ιού», είπε.