Αποφάσεις για νέα μέτρα στην συνάντηση Ιωάννου – Επιδημιολόγων

maskes 0 Coronavirus, μάσκα, νέα μέτρα, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Τι θα ισχύει με την χρήση μάσκας και με τις συναθροίσεις

Αποφάσεις για νέα μέτρα για προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να βγάλει η σημερινή συνάντηση του υπουργού Υγείας με τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι είναι σε ισχύ μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Αυγούστου τελευταίο διάταγμα του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, και εάν θα υπάρξουν τροποποιήσεις και νέο διάταγμα για νέα μέτρα θα ξεκαθαρίσει στην σημερινή συνάντηση που είναι καθορισμένη για τις 11 το πρωί. ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και Επιδημιολόγους.

Όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας κατά την σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να παρθεί απόφαση για ενιαία μέτρα σε όλες τις πόλεις με μέλη της επιδημιολογικής ομάδας να επισημαίνουν ότι τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στη Λεμεσό απέδωσαν και πιθανότατα θα επεκταθούν σε όλη την Κύπρο αν όχι όλα τα περισσότερα.

Συγκεκριμένα για την Λεμεσό είναι σε ισχύ μέχρι τις 21 Αυγούστου τα ακόλουθα μέτρα:

Επαναφορά αρχικά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις, ενώ στην συνέχεια αποφασίστηκε όπως ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις σε οικίες και δημόσιους χώρους συναθροίσεων (εξαιρουμένων των χώρων εστίασης) στην Επαρχία Λεμεσού αυξηθεί από 10 άτομα σε 50 άτομα
Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων.
Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.
Επαναφέρεται ο περιορισμός της πληρότητας στο 50% στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών (λεωφορεία).
Οι σκέψεις

Στο υπουργείο Υγείας μελετούνται διάφορα σενάρια για τα επόμενα μέτρα ενώ φαίνεται να κλειδώνει ότι Γάμοι και βαφτίσεις θα πρέπει να περιορίζονται στα 350 άτομα.

Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει αλλαγή και στις συναθροίσεις με το μέτρο των 50 ατόμων ανά συνάθροιση το οποίο ισχύει τις τελευταίες εβδομάδες στη Λεμεσό να εφαρμόζεται σε παγκύπρια βάση.

Σε ισχύ αναμένεται να παραμείνει και το μέτρο που αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και μελετάτε κατά πόσο η χρήση μάσκας θα γίνει υποχρεωτική και στις σχολικές μονάδες με την νέα σχολική χρονιά.

Κατά την σημερινή συνάντηση αφού ο υπουργός Υγείας ακούσει τις εισηγήσεις των επιστημόνων θα μεταφέρει στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής που θα συνέλθει στο Τρόοδος για τελικές αποφάσεις, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και αύριο κάποιες ανακοινώσεις.

Όπως τονίζουν πηγές από το υπουργείο Υγείας τα πάντα εξαρτόνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν αποκλείεται αναλόγως των δεδομένων που υπάρχουν να υπάρχουν είτε χαλαρώσεις είτε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Τέλος, ανοιχτό παραμένει ακόμα τι θα γίνει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με τον υπουργό Παιδείας να παρουσιάζει στο υπουργικό την κατάσταση (με προτάσεις), με τις τελικές αποφάσεις να τοποθετούνται ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: offsite