Απόσυρση παλαιών, ρυπογόνων οχημάτων και αποζημιώσεις – Τι ισχύει (ΒΙΝΤΕΟ)

Για το τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες κλήθηκε να σχολιάσει ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος

8F3DDEE9 AFD8 4748 85E1 11A8CD931F02

Εντός Δεκεμβρίου θα εξαγγελθούν τα νέα σχέδια απόσυρσης των παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων και αγοράς των νέων ηλεκτρικών οχημάτων ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες κλήθηκε να σχολιάσει ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο.

Ο κ. Καρούσος κληθείς να απαντήσει αν αλλάζει η διαδικασία για τα όσα πρέπει να προσκομίσουν για να μπουν στην διαδικασία αγοράς, ανέφερε ότι πρόκειται για δύο προγράμματα, ένα για την τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και το άλλο είναι το πρόγραμμα για της απόσυρσης.

Αρχίζοντας από την απόσυρση, ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει πολύ. Συγκεκριμένα θα πρέπει να αλλάξεις αυτοκίνητο άνω των 15 ετών και η επιλογή γίνεται με το όσο πιο παλιό είναι το αυτοκίνητο τόσο πιο ψηλά θα είσαι στην ιεράρχηση για να δικαιούσαι να αποσύρεις και να αγοράσεις με μία καλή επιδότηση ένα χαμηλών ρύπων όχημα ή ακόμη και ηλεκτρικό.

Όσο αφορά τα αμιγώς ηλεκτρικά η διαδικασία θα γίνει με διαφορετικό τρόπο, εάν οι αιτητές είναι περισσότεροι από τις διαθέσιμες χορηγίες θα γίνει κλήρωση. Επίσης, θα δοθεί κάποιος χρόνος και με την θα απαιτείται η επισύναψη βεβαίωσης από εταιρία που εισάγει ηλεκτρικά οχήματα ότι έχει ενημερωθεί ο αγοραστής για τα αυτοκίνητα που ενδιαφέρεται γιατί όπως είπε ο κ. Καρούσος θέλουν να ξέρει ο άλλος πριν κάνει την αίτηση για το κόστος αγοράς του αυτοκινήτου.

Για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Καρούσος τόνισε ότι έχουν επεκτείνει την παράταση στους 24 μήνες, μάλιστα οι εταιρίες αυτοκινήτων έχουν επισυνάψει και βεβαιώσεις για τις εισαγωγές και έχει δοθεί παράταση ακόμη έξι μήνες και αν χρειαστεί θα δοθεί και περισσότερη.

Κληθείς να απαντήσει σε περίπτωση που κάποιος πρέπει να αποσύρει το όχημά του αλλά δεν μπορεί οικονομικά να πάρει άλλο τι συμβαίνει, ανέφερε ότι σε περίπτωση που κάποιος θέλει να αποσύρει μόνο και να μην αγοράσει, θα υπάρχει επιλογή που θα μπορεί να πάρει ένα ποσό σε μετρητά και θα παίρνει εισιτήρια χρονιαία αξίας 400 ή 500 ευρώ συν κάποιο ποσό μετρητά για λεωφορεία.

Δείτε βίντεο: