Αποτρέπει θανάτους ασθενών Covid νέο πειραματικό φάρμακο αντισωμάτων

Αποτρέπει θανάτους ασθενών Covid νέο πειραματικό φάρμακο αντισωμάτων

51e66b7bbddbc5d731cf2fd4c75d8e74 Coronavirus, φάρμακο

Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι ένα νέο, πειραματικό φάρμακο που χορηγείται στους πιο σοβαρά νοσούντες από τον κορωνοϊό μπορεί να αποτρέψει θανάτους.

Η αντιική θεραπεία από την Regeneron, που ονομάζεται REGEN-COV, διαπιστώθηκε ότι σώζει ζωές σε περιπτώσεις που οι ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα της COVID-19 δεν αναπτύσσουν μόνοι τους αντισώματα.

Στις δοκιμές που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συμμετείχαν περίπου 10.000 ασθενείς, από το Σεπτέμβριο του 2020 έως και το Μάιο φέτος.

Πρόκειται για θεραπεία που χορηγεί στους ασθενείς δύο τεχνητά μονοκλωνικά αντισώματα, τα casirivimab και imdevimab, καθένα από τα οποία προσκολλάται σε διαφορετικό σημείο της πρωτεΐνης-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν στην αρχή των κλινικών δοκιμών ότι διπλάσιος αριθμός (30%) φορέων του ιού που δεν ανέπτυξαν αντισώματα πέθαναν εντός 28 ημερών από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, σε σχέση με αυτούς που ανέπτυξαν αντισώματα (15%).

Η χορήγηση του κοκτέιλ αντισωμάτων σε αυτούς χωρίς αντισώματα μείωσε τις πιθανότητες θανάτου εντός 28 ημερών κατά 1/5. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δεδομένα αυτά σημαίνουν ότι για κάθε 100 ασθενείς αυτής της κατηγορίας θα υπάρχουν έξι λιγότεροι θάνατοι μετά από τη χορήγηση του φαρμάκου, δηλαδή το ποσοστό του 30% γίνεται 24%.

Πέρα από την αποτροπή θανάτου, μειώθηκε και ο χρόνος παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο, για την ακρίβεια κατά τέσσερις ημέρες.

Δεν είναι, ωστόσο, ακόμα σαφές πότε το φάρμακο θα εγκριθεί προς χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο.