Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας: Πλούσια η συλλογή εκθεμάτων

Το Μουσείο είναι προσβάσιμο για ΑμεΑ, η είσοδος είναι δωρεάν - Δείτε τα νέα ωράρια λειτουργίας

imagew 4 6

Πλούσια είναι η συλλογή εκθεμάτων στο πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρνακας, το οποίο επαναλειτούργησε χθες στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου.

Σε κοινή γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (ΕΒΕΛ) αναφέρεται ότι ο Υπουργός ξεναγήθηκε από λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων, στις δύο πλήρως ανακαινισμένες και αναβαθμισμένες αίθουσες, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αντρέα Βύρα, βουλευτών των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου,  των Προέδρων του ΕΒΕΛ και της ΕΤΑΠ Λάρνακας.

Προστίθεται ότι στον κάτω όροφο του Αρχαιολογικού Μουσείου υπάρχει μια καινούργια αίθουσα που είναι αφιερωμένη στις εντυπωσιακές σαρκοφάγους. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες που «αφηγούνται» ιστορίες που έχουν σχέση με την καθημερινή ζωή των αρχαίων κατοίκων της Κύπρου, την τέχνη και τις τελετουργίες τους, προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η πτέρυγα Ι διαγράφει μια χρονολογική πορεία από το 8000 π.Χ. μέχρι τον 12ο αιώνα π.Χ. με μια πληθώρα εκθεμάτων εμπλουτισμένη με νέα ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές. Η πτέρυγα II είναι αφιερωμένη στην εποχή του σιδήρου και περιλαμβάνει τέσσερις αίθουσες. Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται εκθέματα που αφηγούνται τον δυναμισμό του αρχαίου Κιτίου ενώ η δεύτερη είναι αφιερωμένη στα ιερά της Μεσαορίας όπου εκτίθενται αγάλματα φυσικού μεγέθους. Στην τρίτη αίθουσα παρουσιάζεται υλικό από τους τάφους του Κιτίου που δίνουν πληροφορίες για την αρχαία κοινωνία και στην τέταρτη εκτίθενται οι περίφημες σαρκοφάγοι».

Οι παρευρισκόμενοι, συνεχίζει η ανακοίνωση, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις ανακαινισμένες αίθουσες του Μουσείου με τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα να αναφέρει ότι το ανακαινισμένο πλέον Μουσείο αποτελεί τον καθρέφτη της πλούσιας ιστορίας της Λάρνακας. «Με στόχο την προβολή στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό της ιστορίας της πόλης, πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις μεταξύ των οποίων η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης καθώς και υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση έργων από τα διαρθρωτικά ταμεία που στόχο έχουν την αναβάθμιση των μνημείων και των πολιτιστικών μας διαδρομών» συμπληρώνεται.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης συνεχάρη τον Υπουργό Μεταφορών για τις «διάφορες καινοτομίες που εισήγαγε μεταξύ των οποίων και το διάταγμα που αφορά την ελεύθερη είσοδο σε συγκεκριμένα Μουσεία περιλαμβανομένου και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λάρνακας καθώς και για την απόφαση το Μουσείο να μένει ανοικτό και τα Σαββατοκύριακα».

Η ΕΤΑΠ Λάρνακας αναφερει ότι είναι στη διάθεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων για «στενή συνεργασία όσον αφορά μεταξύ άλλων και θέματα βελτίωσης της διαδραστικότητας των αρχαιολογικών χώρων». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ Σταύρος Σταύρου είπε πως «η δουλειά που έχει επιτελεστεί στο ανακαινισθέν πλέον Μουσείο είναι αξιόλογη και συνεχάρη τόσο τον ίδιο τον Υπουργό Μεταφορών αλλά και το προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων που εργάστηκαν για να φέρουν εις πέρας αυτό το ποιοτικό αποτέλεσμα. Είναι καιρός όλοι οι φορείς να δουλέψουν συλλογικά για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα τόσο του συγκεκριμένου Μουσείου όσο και των υπόλοιπων 18 πολύ αξιόλογων μουσείων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας όχι μόνο από τους τουρίστες αλλά και από τους ντόπιους».

Σημειώνεται ότι το Μουσείο είναι προσβάσιμο για ΑμεΑ, η είσοδος είναι δωρεάν και τα νέα ωράρια λειτουργίας είναι Τρίτη με Κυριακή από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 16:30 το απόγευμα.