Αρχιεπισκοπικές: Έκλεισαν οι κάλπες, ξεκινάει η καταμέτρηση

Εντός 3 ημερών, η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει τον Αρχιεπίσκοπο από το τριπρόσωπο που ήδη θα έχει καταρτιστεί

C0ACF150 CF42 48F1 BE2A 5473C58859DD Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

Ολοκληρώθηκε στις 18:00 η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί της Κυριακής, με διακοπή μιας ώρας το μεσημέρι.

Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, άρχισε η κατά τόπους καταμέτρηση στα εκλογικά κέντρα. Μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, θα συμπληρωθεί και θα σφραγιστεί το Φύλλο Καταμέτρησης Ψήφων και τα αποτελέσματα θα αποσταλούν με τηλεομοιότυπο στο Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών.

Οι προεδρεύοντες, οι οποίοι παραμένουν στα Εκλογικά Κέντρα με την κάλπη, έχουν οδηγίες να φωτογραφίσουν το Φύλλο Καταμέτρησης Ψήφων με το κινητό τους και να το αποστείλουν και ηλεκτρονικά με email.

Το Φύλλο Καταμέτρησης Ψήφων περιλαμβάνει αριθμητικά και ολογράφως τις ψήφους των υποψηφίων, ενώ τα αποτελέσματα, συγκεντρωτικά, για 942 κέντρα, θα βγουν από το Γραφείο του Γενικού Εφόρου, στην Αρχιεπισκοπή.

Με το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, οι επόμενες τρεις μέρες είναι μέρες ενστάσεων. Μετά την πάροδο των τριών ημερών, ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών θα μαζέψει όλες αυτές τις ενστάσεις αν υπάρχουν και θα πρέπει να τις παραδώσει στον Τοποτηρητή και στην Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου αφού παρέλθουν οι 3 μέρες, εντός 5 ημερών θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να συνεδριάσει για να μελετήσει τις ενστάσεις, να επικυρώσει το αποτέλεσμα και να καταρτίσει το τριπρόσωπο.

Ακολούθως εντός 3 ημερών, η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει τον Αρχιεπίσκοπο από το τριπρόσωπο που ήδη θα έχει καταρτιστεί.

Τον Αρχιεπισκοπικό θώκο διεκδικούν κατά ιεραρχική τάξη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.