Αρχιεπισκοπικές: Γιατί ο Βαρθολομαίος αναγκάστηκε να τοποθετηθεί; (ΒΙΝΤΕΟ)

Για την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των Αρχιεπισκοπικών εκλογών μίλησε ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού

15A6EA5A 512F 41B6 B8CB 44456D157C29

Για την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των Αρχιεπισκοπικών εκλογών αλλά και για τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού.

Αρχικά ανέφερε ότι υπάρχει αρκετή δραστηριότητα στο επιτελείο του Μητροπολίτη Πάφου. Μιλώντας για τα βίντεο και τις δηλώσεις του Πάφου Γεώργιου για το εθνικό ζήτημα, ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρχει και αναφορά στο πνευματικό έργο της Εκκλησίας. Δεν μπορεί να απομονώνεται το εθνικό  ζήτημα γιατί πιστεύει ότι από εκεί θα αντλήσει ψήφους».

Συμπλήρωσε ότι οι Αρχιεπισκοπικές έχουν πάρει χαρακτήρα κοσμικών εκλογών. «Ο Πειρασμός είναι μεγάλος». Τόνισε ότι τα επιτελεία θα έχουν τις επόμενες μέρες εντονότερη παρουσία. «Ακούμε πράγματα αντιφατικά και είναι στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα».

Στην συνέχεια μίλησε για το ακίνητο της Αρχιεπισκοπής στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η απόφαση της Συνόδου ήταν να δοθεί το ακίνητο στο Πατριαρχείο για μακροχρόνια χρήση και όχι μεταβίβαση του ακίνητου. «Αν αληθεύει αυτό, τότε η απόφαση του Αρχιεπισκόπου για μεταβίβαση του ακινήτου ήταν μια πράξη εκτός της απόφασης της Ιεράς Συνόδου».

Επεσήμανε ότι για να γίνει μια δαπάνη πάνω από 17.000 ευρώ, χρειάζεται έγκριση από την Ιερά Σύνοδο. «Από την στιγμή που έγινε αυτή η πράξη τότε απελευθερώνονται και το μόνο που απομένει είναι να ενημερώνουν την Σύνοδο».

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι δεν αναμιγνύεται στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, ανέφερε ότι η δήλωση έγινε επειδή πηγαίνουν οι Μητροπολίτες στην Κωνσταντινούπολη. «Η προσπάθεια των Μητροπολιτών Λεμεσού και Ταμασού είναι να δείξουν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ξέρουν ότι δεν θα πάρουν την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη».

Επεσήμανε ότι κυκλοφορεί το σενάριο ότι η επιλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι ο Κωνσταντίας Βασίλειος. «Λένε ότι έχει ζητήσει από την Ελληνική Πρεσβεία να δραστηριοποιηθεί με τους Ελλαδίτες υπερ του Βασίλειου. Έτσι αναγκάστηκε ο Βαρθολομαίος να πει ότι δεν ασχολείται με τις Αρχιεπισκοπικές».

Ο κ. Κυριακού τόνισε ότι οι υποψήφιοι Μητροπολίτες πρέπει να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους γιατί αν οι σχέσεις τους φτάσουν σε ακραία σημεία τότε θα είναι δύσκολη η όποια συνεργασία στη Σύνοδο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας, κάθε άτομο πού ενδιαφέρεται θα μπορεί να διαπιστώσει σε κάθε ενορία και κοινότητα, εάν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο. Επίσης, αύριο στις έξι το απόγευμα, θα υπάρχει  σύνδεσμος στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής, με τίτλο «Μάθε που Ψηφίζεις».