Αρχίζει αύριο η διανομή των παιδιατρικών εμβολίων

Φαίνεται πως θα αρχίσει να απαμβλύνεται και το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τα παιδιατρικά εμβόλια τα οποία αν και είχαν παραγγελθεί έγκαιρα από το Υπουργείο Υγείας, δεν είχαν φθάσει στην Κύπρο στην ώρα τους, εξαιτίας των περιορισμών που εφαρμόζονταν στις πτήσεις διεθνώς.

Το γεγονός είχε προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία των παιδιάτρων της Κύπρου οι οποίοι εδώ και μερικές εβδομάδες εξέφραζαν τη δυσφορία τους για την καθυστέρηση που υπήρχε στην παραλαβή των εμβολίων και κατ’ επέκταση στον εμβολιασμό των παιδιών.

Μάλιστα, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου είχε επανέλθει το περασμένο Σάββατο σε νέα ανακοίνωση, ύστερα από συνάντηση που είχε με τους οργανωμένους ασθενείς, απαιτώντας για άλλη μια φορά την παρέμβαση του υπουργού Υγείας.

«Οι εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας κατέθεσαν (κατά τη διάρκεια της συνάντησης) τον έντονο προβληματισμό τους για την επαπειλούμενη επίπτωση στην εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού της Κύπρου που με τη συμβολή της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου παρέμενε μέχρι τώρα σε υψηλά επίπεδα και τους συνεπακόλουθους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, με την αυξημένη πλέον πιθανότητα επανεμφάνισης επιδημιών από ξεχασμένες νόσους».

Το πρόβλημα ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» φαίνεται ότι βαίνει προς επίλυση, αφού το Υπουργείο Υγείας κατάφερε να εξασφαλίσει γύρω στα 1.200 εμβόλια (από τις 4.000 που είχαν παραγγελθεί) τα οποία αναμένεται ότι θα φθάσουν σήμερα Κύπρο και η διάθεσή τους στους παιδίατρους του Γενικού Συστήματος Υγείας ενδεχομένως να αρχίσει αύριο, εκτός βεβαίως εάν προκύψουν διαδικαστικά προβλήματα.

Αναφέρεται ότι η χορήγηση εμβολίων στον πληθυσμό ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, το οποίο προχωρεί στην παραγγελία και εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων και στη συνέχεια τα διοχετεύει στους παιδίατρους και τους προσωπικούς γιατρούς του Γενικού Συστήματος Υγείας, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη για τη χορήγησή τους σε παιδιά και ενήλικες.