Αρνητική τελικά η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Λανθασμένη η αρχική διάγνωση» λέει ο Δρ. Κωστρίκης

Αρνητική τελικά η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου – Αρνητικά δύο τεστ στα οποία υπεβλήθη μετά τη θετική διάγνωση

Αρνητική στον κορωνοϊό η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου που είχε ανακοινωθεί ως θετική στον ιό, μετά από δύο συνεχόμενα τεστ.

Αναφερόμενος σε όσα ακούστηκαν για κρούσμα φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Δρ Κωστρίκης τόνισε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η φοιτήτρια δεν ήταν εξ αρχής θετική στο κορωνοϊό και πως ήταν λανθασμένη η αρχική διάγνωση που έγινε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τη βρήκε θετική.

«Το δείγμα επαναλήφθηκε χθες από το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου κι είναι αρνητικό. Άρα φαίνεται το θετικό είναι λανθασμένο. Επίσης, η φοιτήτρια επανέλαβε το τεστ σε εξωτερικό ιδιωτικό εργαστήριο, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν επίσης αρνητικό. Η φοιτήτρια είναι αρνητική. Έκαμαν λάθος στην πρώτη διάγνωση. Η πρώτη διάγνωση που έγινε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες φαίνεται να είναι λανθασμένη. Στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου χρησιμοποιήθηκε η δική μου τεχνική και στο εξωτερικό εργαστήριο οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα άλλα εργαστήρια», είπε.

Κληθείς να εξηγήσει περαιτέρω σε τι συνίσταται η δική του τεχνική, ανέφερε ότι είναι είναι βασισμένη σε μια πατέντα δική του που κατοχυρώθηκε στην Αμερική το 2011 κι χρησιμοποιείτο για τη διάγνωση του SARS 1 της πρώτης επιδημίας του ιού.

«Είναι τεχνική με την οποία επιτυγχάνεται σωστή διάγνωση ακόμη κι αν ο ιός μετακινηθεί γενετικά, όταν δηλαδή υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού, χρησιμοποιεί αυξημένο αριθμό γονιδίων για τη διάγνωση, χρησιμοποιεί αυτό που ονομάζουμε θετικό δείκτη στο πείραμα κι έχει ορισμένα στοιχεία τα οποία αυξάνουν κατά πολύ την πιθανότητα να μην γίνει λάθος. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου προσάρμοσα αυτή την πατέντα για το SARS 2. Εκτός από ότι την προσάρμοσα, την αξιολόγησα με τρεις διεθνείς οργανισμούς που κάνουν αξιολογήσεις διαγνωστικών μεθοδολογιών και τα αποτελέσματα που είχαμε ήταν 100% σωστά», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει αν αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως, ο Δρ Κωστρίκης ανέφερε ότι «το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν είναι βιοτεχνολογική εταιρεία, άρα αυτό το κάναμε στα πλαίσια της έρευνας μας και σε ένα ερευνητικό εργαστήριο. Για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως πρέπει αυτή η μεθοδολογία να χρησιμοποιηθεί από μια βιοτεχνολογική εταιρεία και να την προσαρμόσει και να την παράγει σε μεγάλους αριθμούς σε άλλα κέντρα».

Πηγή: cyprustimes.com