Αρνητικό στον κορονοϊό το ύποπτο κρούσμα στο Γ.Ν. Λευκωσίας

coronovirus 4 Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, λήξη συναγερμού, ύποπτο κρούσμα κορονοϊού

Τη… γλυτώσαμε και αυτήν τη φορά! Ο συναγερμός στον οποίο τέθηκαν χθες νωρίς το απόγευμα οι υπηρεσίες υγείας της Δημοκρατίας μετά τον εντοπισμό ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού στο αεροδρόμιο Λάρνακας έληξε γύρω στις 8.30 χθες βράδυ, με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής να αποφαίνεται ότι η γυναίκα κινεζικής καταγωγής που θεωρήθηκε ότι πιθανόν να προσβλήθηκε από τον ιό δεν πάσχει από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Ήταν το δεύτερο πιθανό κρούσμα κορωνοϊού που προκάλεσε συναγερμό στις αρχές, αλλά ευτυχώς αποδείχθηκε ότι και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπήρχε κάτι ανησυχητικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν χθες το απόγευμα, η συγκεκριμένη γυναίκα είχε επισκεφθεί την Κίνα πριν από δύο εβδομάδες και βρισκόταν σε χθεσινή πτήση από τη Μόσχα με προορισμό τη Λάρνακα όταν παρουσίασε πυρετό που θεωρήθηκε υψηλός και άλλα συμπτώματα του ιού. Μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η γυναίκα υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις στη βάση των πρωτοκόλλων που έχουν καταρτιστεί από το Υπουργείο Υγείας. Στο ίδιο αεροσκάφος επέβαιναν 85 επιβάτες κι εξαμελές πλήρωμα. Όλοι συμπλήρωσαν τη σχετική λίστα, όπως προνοεί το αρμόδιο υπουργείο σε τέτοιες περιπτώσεις. Επίσης, έγινε γνωστό πως το πλήρωμα και όσοι επιβάτες καθόντουσαν δύο σειρές μπροστά, δίπλα και πίσω από τη συγκεκριμένη γυναίκα, καθώς και ορισμένα άτομα που κι αυτά είχαν ταξιδέψει στην Κίνα, εξετάστηκαν προληπτικά. Η γυναίκα μεταφέρθηκε σε ειδική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας μέχρι να γνωστοποιηθούν τα επίσημα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε.

Το Υπουργείο Υγείας

Την ύπαρξη ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού επιβεβαίωσε το Υπουργείο Υγείας, αφού προηγουμένως η είδηση «έπαιξε» σε όλες τις ιστοσελίδες. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο ανέφερε πως σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των εξετάσεων αποδειχθούν θετικά στον κορωνοϊό, θα ενεργοποιηθούν τα πρωτόκολλα για μεταφορά των υψηλού κινδύνου επιβατών σε απομόνωση, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και θα ενημερωθούν οι υπόλοιποι επιβάτες για κατ’ οίκον περιορισμό. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση σημειώνει τα ακόλουθα: «Κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε το Υπουργείο Υγείας από αεροπορική εταιρεία ότι επιβάτης που ταξίδευε από Κίνα μέσω Μόσχας και παρουσίασε συμπτωματολογία που ομοιάζει με εκείνη του κορωνοϊού, ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα που καθορίστηκαν από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Η ασθενής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περαιτέρω διερεύνηση». Επιπρόσθετα, η ανακοίνωση τονίζει ότι το πλήρωμα και οι επιβάτες που ήρθαν σε στενή επαφή με την ασθενή και βάσει πρωτοκόλλου θεωρούνται υψηλού κινδύνου σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το περιστατικό, εξετάστηκαν προληπτικά από τους επαγγελματίες υγείας του αερολιμένα και τους δόθηκαν συγκεκριμένες συστάσεις για παρακολούθηση. Παράλληλα, το αρμόδιο υπουργείο κατέγραψε τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των επιβατών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν για τις επόμενες 14 μέρες.

Προς ανακούφιση του κοινού και των αρμοδίων, λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι «αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα σε όλα τα δείγματα της υπό διερεύνηση ασθενούς για κορωνοϊό, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε απόψε το Υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ασθενής, η οποία παρουσιάζει βελτιωμένη κλινική κατάσταση, θα παραμείνει για νοσηλεία, για προληπτικούς λόγους.

Πηγή: politis