Ασχολούνται με τον κορωνοϊό και αμελούν άλλα προβλήματα υγείας

Ένας στους πέντε καρδιοπαθείς αμέλησε την υγεία του

kardia eksetasi stithoskopio καρδιοπαθείς, ΥΓΕΙΑ

Ανησυχούν περισσότερο για τον κορωνοϊό απ’ ό,τι για τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ενώ ο ένας στους πέντε καρδιοπαθείς φαίνεται να αμέλησε την Υγεία του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μελέτη της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, φέρνει στο φως της επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία των ανθρώπων, έπειτα από δύο χρόνια μέτρων και περιορισμών και αναδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, στον οποίο οι πολίτες πρέπει να μάθουν να απευθύνονται χωρίς να καθυστερούν για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Όπως επισημαίνει στην σχετική αναφορά της η Επιστημονική εταιρεία, «η πανδημία της COVID-19 τα τελευταία δύο χρόνια έχει επηρεάσει αρνητικά πολλαπλούς τομείς της ζωής. Ως προς την υγεία, έχει διεθνώς παρατηρηθεί ότι η πανδημία και ο φόβος που έχει επιφέρει οδήγησαν στην υποβάθμιση της φροντίδας των χρόνιων παθήσεων καθώς και στην καθυστέρηση ως προς την αναζήτηση βοήθειας στις περιπτώσεις περιστατικών που ενδεχομένως να χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης. Οι καρδιοπάθειες δεν αποτελούν δυστυχώς εξαίρεση από το φαινόμενο αυτό».

Από την ανάλυση των δεδομένων της μελέτης στην οποία συμμετείχαν 1.000 πολίτες, προκύπτει ότι:

> 22% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι ανησυχεί περισσότερο για τον κορωνοϊό σε σύγκριση με τις άλλες παθήσεις που αντιμετωπίζει. Το γεγονός αυτό ισχύει και για το 25% των συμμετεχόντων που είναι καρδιοπαθείς.

> 12% των συμμετεχόντων αμέλησαν θέματα της υγείας τους λόγω του κορωνοϊού.
> 8% των συμμετεχόντων αμέλησε να ελέγξει κάποιο σύμπτωμα που παρουσίασε φοβούμενοι την έκθεση τους στον κορωνοϊό κατά την επίσκεψη σε υπηρεσίες υγείας.

> 21% των καρδιοπαθών δήλωσαν ότι αμέλησαν την υγεία τους λόγω του κορωνοϊού σε σχέση με κάποιο ραντεβού, εξέταση ή φαρμακευτική αγωγή.

«Παρόλο που τα ποσοστά των ατόμων που αμέλησαν την υγεία τους λόγω του κορωνοϊού είναι σχετικά μικρά, είναι σημαντικό να τονίσουμε στους ανθρώπους που πάσχουν από κάποια καρδιοπάθεια ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που πιθανόν να οφείλεται σε καρδιοπάθεια, να μην αμελούν τις εξετάσεις τους φοβούμενοι την έκθεση τους στον κορωνοϊό», τονίζει η Καρδιολογική Εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά την επαφή με τον προσωπικό γιατρό:

> 29% έχει τακτική επαφή με τον προσωπικό του γιατρό.

> 20% έχει περιστασιακή επαφή με τον προσωπικό γιατρό.

> 51% των συμμετεχόντων δεν είχε ή είχε μόνο μεμονωμένες επαφές με τον προσωπικό γιατρό.

«Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων. Παρόλα αυτά, 36% των ατόμων άνω των 65 ετών δεν επισκέπτεται τον προσωπικό του γιατρό ούτε μια φορά ετησίως για εξετάσεις ρουτίνας».

Όπως επισημαίνεται, «ο θεσμός του προσωπικού γιατρού αποτελεί κλειδί για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και για την ορθολογιστική διαχείριση των πόρων του συστήματος υγείας. Για τους λόγους αυτούς οφείλουμε να προωθήσουμε την τακτική επαφή του πληθυσμού με τους προσωπικούς γιατρούς».

Πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην συχνότητα των αιματολογικών εξετάσεων, αφού όπως διαπιστώνεται από τη μελέτη, «οι Κύπριοι υποβάλλονται σε τακτική βάση σε αιματολογικές εξετάσεις (η πλειοψηφία υποβάλλεται σε αιματολογικές εξετάσεις μία φορά το χρόνο)».

Μέτρηση αρτηριακής πίεσης:

Η αρτηριακή πίεση, «αποτελεί έναν από τους συχνότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο μόνος τρόπος να διαγνωστεί είναι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Παρόλα αυτά, οι Κύπριοι δεν ελέγχουν αρκετά συχνά την πίεση τους, γεγονός που προβληματίζει». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

> Στις ηλικίες 45-54 ετών το 40% δεν ελέγχει την πίεση του.

> Στις ηλικίες 55-64 το 26%.

> Στις ηλικίες άνω των 65 το 22% δεν ελέγχει την πίεση ούτε μία φορά το χρόνο.

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι, «19% των καρδιοπαθών δεν ελέγχουν την πίεσή τους ούτε μία φορά το χρόνο».

Τρόπος ζωής:

> 37% των συμμετεχόντων δεν ακολουθεί ενεργό τρόπο ζωής.

> 42% δήλωσε ότι δεν κοιμάται αρκετές ώρες.

> 51% δεν ακολουθεί υγιεινή διατροφή.

> 65% δεν γυμνάζεται σε τακτική βάση.

«Ο ίδιος κακός τρόπος ζωής φάνηκε να ισχύει και για τους καρδιοπαθείς που συμμετείχαν στην έρευνα».

Σε ό,τι αφορά τα καρδιολογικά νοσήματα, από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι «οι Κύπριοι καρδιοπαθείς επισκέπτονται σε τακτική βάση τον καρδιολόγο τους.

Γνώσεις για τα αίτια καρδιακών παθήσεων

«Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσε ότι γνωρίζει ότι ο κακός τρόπος (κακή διατροφή, κάπνισμα, στρες και καθιστική ζωή) αποτελεί αιτία εμφάνισης καρδιοπαθειών. Όμως, πολύ μικρότερο ποσοστό δήλωσε ως αιτία εμφάνισης καρδιοπαθειών τους συνήθεις παράγοντες κινδύνου (υπερχοληστερολαιμία, αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδης διαβήτης)».

Αυτό, σύμφωνα με τη σχετική αναφορά, «καταδεικνύει ότι η πλειοψηφία δεν γνωρίζει ότι οι παράγοντες αυτοί, αν και συνδέονται με τον τρόπο ζωής σε κάποιο βαθμό, μπορεί να εμφανιστούν και ανεξάρτητα του τρόπου ζωής και χωρίς να έχουν κάποια συμπτώματα για να τις αναγνωρίσουμε».

Γνώσεις για τα συμπτώματα εμφράγματος μυοκαρδίου

> Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων γνώριζε ότι το έμφραγμα μυοκαρδίου μπορεί να εκδηλωθεί ως κάψιμο ή έντονη πίεση στο στήθος και ότι τα συμπτώματα ενδεχομένως να εμφανίζονται και να υποχωρούν αρκετές μέρες πριν εκδηλωθεί ένα έμφραγμα.

> Πολύ λιγότεροι γνώριζαν ότι το έμφραγμα μυοκαρδίου μπορεί να εκδηλωθεί και με άλλα συμπτώματα όπως ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στομάχι, πόνος στην πλάτη, μούδιασμα στο αριστερό χέρι, εφίδρωση, αίσθημα παλμών, αίσθημα ζάλης ή λιποθυμία.

«Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος βλάβης του μυοκαρδίου ή θανάτου από έμφραγμα μυοκαρδίου, πρέπει ο ασθενής να αναγνωρίσει έγκαιρα τα συμπτώματα ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα με τη διενέργεια καθετηριασμού και πρωτογενούς αγγειοπλαστικής».

Εμβολιασμός για την COVID-19 και καρδιοπάθειες

> 82% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι έχει ήδη εμβολιαστεί ή ότι είχε πρόθεση να εμβολιαστεί.

> 8% των συμμετεχόντων απάντησε ότι μάλλον δεν θα εμβολιαζόταν.

> 10% απάντησε ότι σίγουρα δεν θα εμβολιαζόταν.

Περαιτέρω, οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι δεν είχαν πρόθεση να εμβολιαστούν ρωτήθηκαν για τα αίτια της απόφασής τους.

> Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι θεωρούν ότι δεν έγιναν αρκετές δοκιμές πριν την εφαρμογή του (57%).

> Ότι ανησυχούν για τις παρενέργειές του (54%).

> Ότι θα ήθελαν να δουν πρώτα την αποτελεσματικότητα του εμβολίου (43%).

> Το 31% των ατόμων που δεν προτίθενται να εμβολιαστούν δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι δεν το χρειάζονται και το 16% ότι δεν τους αρέσει να ακολουθούν τη μάζα.

Τέλος, «σε αντίθεση με ό,τι προτείνει η ιατρική κοινότητα για τους χρονίως πάσχοντες, 5% φοβούνται να εμβολιαστούν γιατί έχουν κάποια καρδιοπάθεια, και 8% γιατί έχουν κάποια άλλη χρόνια πάθηση.

Οι απαντήσεις αυτές, αναφέρει η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, «αποτελούν πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση του μη εμβολιασμού μερίδας του πληθυσμού. Στους χρονίως πάσχοντες και ιδιαίτερα στους καρδιοπαθείς, πρέπει να τονισθεί ότι οι παθήσεις τους τούς καθιστούν πιο ευάλωτους στη σοβαρή νόσηση από COVID-19. Ο εμβολιασμός όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνος για αυτούς, αλλά καθίσταται ακόμα πιο αναγκαίος».

philenews.com