Αβέρωφ: Είμαι trendy – Σηκώθηκαν οι πέτρες και από κάτω δεν με βρήκε κανείς (ΒΙΝΤΕΟ)

Αβέρωφ Νεοφύτου: Η πρώτη συνέντευξη μετά την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές του 2023

geia 1 Αβέρωφ Νεοφύτου, ΔΗΣΥ, προεδρικές, συνέντευξη

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές του 2023 έδωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές». Ο κ. Νεοφύτου απάντησε σε ερωτήσεις για την «πρόωρη» υποβολή υποψηφιότητάς του, το ζήτημα που προέκυψε με τον τέως Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και για τη στάση του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, σε σχέση με την εσωκομματική αντιπαράθεση. Επίσης, κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις ευθύνες του για τη στήριξη στην κυβέρνηση, για τις ενδεχόμενες συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο και το αγεφύρωτο χάσμα με το ΑΚΕΛ.

Στη συνέντευξη σχολίασε επίσης το αδιέξοδο στο Κυπριακό, το ναυάγιο του EastMed, ενώ επιλογικά ξεδίπλωσε το όραμά του για την Κύπρο του αύριο.

Οι εσωκομματικές διαδικασίες

Αρχικά, ερωτηθείς γιατί άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία 12 μήνες νωρίτερα, αφού η υποψηφιότητά του ήταν από καιρό δεδομένη, απάντησε ότι «δεν ήταν καθόλου πρόωρη για ένα απλούστατο λόγο. Έτυχε να μην υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος να μπει στη διαδικασία του ΔΗΣΥ. Κατά παράδοση το κόμμα (ακολουθεί αυτή τη διαδικασία) όταν διεκδικεί με ένα νέο υποψήφιο. Το 1992 με Γλαύκο Κληρίδη και Γιαννάκη Μάτση, οι εκλογές στο Ανώτατο Συμβούλιο έγιναν αρχές του Απριλίου του 1992, εμάς θα γίνουν στις 12 του Μάρτη, άρα είναι περίπου την ίδια περίοδο. Επίσης το 2012 κατά την εκλογική αναμέτρηση Νίκου Αναστασιάδη και Ελένης Θεοχάρους, η διαδικασία είχε γίνει νομίζω στις 17 του Μάρτη. Άρα γίνεται τώρα πέντε μέρες νωρίτερα».

Το κεφάλαιο «Νίκος Χριστοδουλίδης»

Σε σχέση με τον τέως Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, του ζητήθηκε να σχολιάσει κατά πόσον κάνει εδώ και δύο χρόνια προεκλογική εκστρατεία αλλά και να απαντήσει στις κατηγορίες ότι με την πρόωρη υποψηφιότητά του είχε στόχο να τον «εξολοθρεύσει» και να τον εκθέσει. Ο κ . Αβέρωφ υπογράμμισε ότι «Μάρτιο με Απρίλιο του προηγούμενου χρόνου των προεδρικών εκλογών ήταν η παράδοση στον ΔΗΣΥ (να πραγματοποιεί αυτή τη διαδικασία), δεν κάνουμε κάτι που δεν ήταν στην παράδοση. Αυτό που συμβαίνει για πρώτη φορά στον ΔΗΣΥ είναι ότι ένα στέλεχος του που δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για την προεδρία, γύρισε πλάτη στη διαδικασία του κόμματος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ένα στέλεχος της παράταξης και είναι καθόλα σεβαστή οποιαδήποτε άποψη του. Γιατί εσείς έχετε πει όχι εγώ ότι για δύο χρόνια κάνει προεκλογική, εγώ δεν θα το σχολιάσω αυτό. Δεν συνάδει όμως να κάνει προεκλογική εδώ και δύο χρόνια και να λέει ότι είναι πρόωρο.

Αλλά εγώ θα σταθώ για να ευχαριστήσω τον Νίκο Χριστοδουλίδη γιατί πολλές φορές διαμέσου των προσκείμενων σε εκείνον πηγών γράφτηκαν κάποια σχόλια και κάποια ρεπορτάζ, ακόμα και στην τηλεόραση του Σίγμα, ότι θα ήταν καλύτερο αντί του Ανώτατου Συμβουλίου των 1.800 να πηγαίναμε στη βάση του κόμματος.  Έδωσα την ευκαιρία για να πάμε στη βάση του κόμματος για να έχουν επιλογή εκλογής του υποψηφίου τα 51.000 μέλη του ΔΗΣΥ.  Γι αυτό ευχαριστώ τον Νίκο Χριστοδουλίδη, εάν δεν είχε αυτή την άποψη να πηγαίναμε στην βάση του κόμματος, θα έμενε ο Δημοκρατικός Συναγερμός με μία διαδικασία που ξεκίνησε από το 1976, παρόλο που το 1992 το Ανώτατο ήταν 200 άτομα, το 2012 ήταν 1000 περίπου τώρα είναι 1700 -1800 και οι πλείστοι είναι εκλεγμένοι από τη βάση της κοινωνίας σε εθνικές εκλογές. Αλλά μας έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε τον Συναγερμό πάλι πιο μπροστά από όλα τα πολιτικά κόμματα και να ανοίξουμε πάλι δρόμο, γιατί δεν υπάρχουν πολλά κόμματα στην Ευρώπη που πηγαίνουν στη βάση για να εκλέξουν τον υποψήφιο τους. Εγώ θα προτείνω στο επόμενο καταστατικό, το κουβεντιάσαμε και στο εκτελεστικό γραφείο, αυτή η πρόταση που έχω κάνει να θεσμοθετηθεί και καταστατικά».

Κληθείς να σχολιάσει εάν τελικά η πρόταση του είχε στόχο να εκβιάσει την παραίτηση Χριστοδουλίδη, απάντησε ότι «δεν υπεκφεύγω γιατί είμαι στην εκπομπή Χωρίς Περιστροφές και θα επαναλάβω ότι ήταν ο μόνος τρόπος, χωρίς να παραβιάσω το καταστατικό, να πάω στη βάση του κόμματος και δεν είχε κανένας υποχρέωση αν κέρδιζε στη βάση να παραμείνει πρόεδρος. Γι αυτό θα κάνουμε την καταστατική αλλαγή, όπου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ από δω και μπρος θα εκλέγεται ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές και την ίδια ώρα στο καταστατικό θα αναγράφεται ρητά για να ξέρει η βάση του Συναγερμού ότι όταν ψηφίζει τον πρόεδρο της παράταξης ψηφίζει και τον επόμενο υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας. Γιατί αν κάποιος δεν είναι ικανός να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έχει τις ικανότητες να ηγείται της ιστορικής παράταξης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αλλά και αντίστροφα, αν κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θεωρεί ότι δεν μπορεί να διοικήσει ένα κόμμα, καθαρά, δεν κάνει για πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εάν δεν μπορείς να κουμαντάρεις ένα κόμμα, θα μπορείς να κουμαντάρεις μια χώρα;».

Σε ερώτηση εάν θα διαγραφεί από το κόμμα ο Χριστοδουλίδης εάν κατέλθει ανεξάρτητος, απάντησε ότι «ο Νίκος Χριστοδουλίδης το δήλωσε πολλές φορές ακόμα και στην τελευταία του συνέντευξη ότι είναι ένα στέλεχος της παράταξης. Είπε ότι είναι από μικρός στην παράταξη και το επιβεβαιώνω, όταν εγώ ήμουν επαρχιακός γραμματέας της νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Πάφο ήταν μέλος της. Ο ΔΗΣΥ απέδειξε ότι σέβεται και την άλλη άποψη, αλλά από τη στιγμή που κάποιος θα επιλέξει τον δικό του δρόμο και θα τεθεί  απέναντι από την ιστορική παράταξη το ερώτημα πρέπει να τεθεί στον ίδιο και όχι στον Αβέρωφ Νεοφύτου».

Απαντώντας σε ερώτηση για «εσωστρέφεια» στο κόμμα, μεταξύ άλλων ανέφερε «στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δεν μας είχαν χαμένους και διασπασμένους; Αυτός ο κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και η κοινωνία ευρύτερα απέδειξε ότι, παρά τα λάθη μας, παραμένουμε το αποκούμπι για την σταθερότητα της χώρας. Ο ΔΗΣΥ παραδοσιακά είχε γύρω στο 33%, είχε περιόδους που είχε και 30%, είχε περιόδους που έφτασε στο 35%. Ίσως να είμαστε το μοναδικό ευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο είναι εξουσία και για επτά συνεχόμενες εκλογικές μάχες, παρά τις απώλειες, παραμένουμε το πρώτο κόμμα και έχουμε τη μεγαλύτερη διαφορά που υπήρξε ποτέ από το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο κόμμα».

Ο ρόλος του Νίκου Αναστασιάδη

Μιλώντας για τον ρόλο του Νίκου Αναστασιάδη στις ζυμώσεις για επιλογή υποψηφίου προέδρου, δήλωσε ότι «μου δίνεται την ευκαιρία να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ενεργώντας όχι από τη θεσμική του ιδιότητα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά από τη θεσμική του ιδιότητα ως ο μακροβιότερος πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού- έκανε σχεδόν 18 χρόνια πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πονάει την παράταξη όπως όλα τα αγνά και ανιδιοτελής στελέχη-  προσπάθησε να βρει μία κοινή συνισταμένη μέσα από τη διαδικασία του κόμματος για να μην υπήρχαν οι ερωτήσεις που μου υποβάλατε στην αρχή. Προσωπικά είχα εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βάλει στο τραπέζι οποιαδήποτε πρόταση εκείνος έκρινε ότι θα διασφάλιζε την ενότητα της παράταξης και από μένα είχε εκ των προτέρων τη συγκατάθεσή μου. Και σε σωρεία προτάσεων η θέση η δική μου ήταν «ναι». Και επιπρόσθετα κάναμε και αυτό που ευχαρίστησα προηγουμένως δημόσια τον Νίκο Χριστοδουλίδη να προτείνουμε αυτό που δεν έγινε ποτέ στην πολιτική και κομματική ιστορία του τόπου, να πάμε δηλαδή στη βάση των 51 χιλιάδων μελών του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Όσον αφορά στο τι θα πράξει ο Νίκος Αναστασιάδης, θα πω την εκτίμησή μου. Ένας πρόεδρος, ο μακροβιότερος του ΔΥΣΥ, με αυτή την ειλικρινή προσπάθεια να βρεθεί μια λύση ώστε οποιοσδήποτε ενδιαφερόταν να ήταν μέσα από τη διαδικασία του κόμματος, εκτιμώ ότι θα είναι δίπλα στο κόμμα και στον υποψήφιο του στις 12 του Μάρτη».

Οι «αντισυστημικοί»

Σε ερώτηση πώς μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι θα επιλύσει τα προβλήματα που τους απασχολούν, εξήγησε ότι «είμαι trendy, καιροσκοπικά δεν θα συμπεριφερθώ ποτέ, επειδή τώρα είναι της μόδας να τα βάζουμε με τα κόμματα, ακόμα και αυτοί που λένε ότι ήταν κομματικά στελέχη και υπηρέτησαν την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, τώρα να σκέφτονται το αντισυστημικό. Κάναμε τα κόμματα καταραμένα, είναι της μόδας και ανεβαίνουν οι μετοχές σου όταν τα βάζεις με τα κόμματα. Είναι και trend να το παίζεις αντισυστημικός. Πώς μπορείς να κυβερνήσεις μια χώρα χωρίς τα κόμματα. Εκτός και εάν θεωρούμε ότι εκλέγοντας πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη επόμενη ημέρα καταλύεται η Δημοκρατία και μετατρέπεται σε δικτάτορα. Αυτά τα κόμματα που τα απαξιώνουμε, ποιος θα τους ψηφίζει προϋπολογισμούς; Ένα πρόγραμμα για να έχει αξία πρέπει να είναι εφαρμόσιμο. Πρέπει να έχεις εκ των προτέρων συνεργασίες που να διασφαλίζουν την πλειοψηφία στη Βουλή ή να έχεις στο ενεργητικό σου ιστορικό πώς καταφέρνεις, έστω και εάν δεν έχεις συνεργασίες, να έχεις ένα δυνατό κόμμα, όπως ο ΔΗΣΥ, και αποδείξαμε τα τελευταία εννέα χρόνια ότι μπορούσαμε και χτίζαμε συμμαχίες και συνεννόηση για να κρατάμε τη χώρα στη σωστή πορεία».

ΑΚΕΛ και κεντρώος χώρος

Για τον ΑΚΕΛ και την απόρριψη οποιασδήποτε συνεργασίας, υπογράμμισε ότι «μας διαχωρίζουν ιδεολογικές διαφορές όσον αφορά το πώς θα κυβερνηθεί μια χώρα. Άλλο η αριστερή ιδεολογία και άλλο η φιλελεύθερη. Επιπρόσθετα το ΑΚΕΛ είναι από το κόμματα, όπως και το ΕΛΑΜ, που δήλωσαν ότι θα κατέλθουν με δικό τους υποψήφιο. Άρα δεν υπάρχει λόγος να λέω, πέραν της ιδεολογικής διαφοράς, ότι θα μπω σε ένα διάλογο με προαποφασισμένο αυτό το πλαίσιο από μέρους τους αλλά και από εμένα».

Σε ερώτηση εάν θα επιμένει σε υποψηφιότητα Αβέρωφ θυσιάζοντας συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο, απάντησε ότι «η χώρα χρειάζεται ένα πρόγραμμα με όραμα με το οποίο θα πάρουμε την Κύπρο ακόμα πιο μπροστά και θεωρώ ότι με τις δυνάμεις του κέντρου θα κτίσουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα με ένα μεγάλο όραμα για τον τόπο. Με τα κόμματα του κέντρου αλλά και την κοινωνία των πολιτών και άλλων οργανωμένων συνόλων αν καταλήξουμε σε ένα κοινό πρόγραμμα, ξέρουν πολύ καλά με τις εμπειρίες τους και με την πολιτική σχέση που έκτισα τόσα χρόνια ότι είμαι άνθρωπος που υλοποιώ και φέρνω αποτέλεσμα και μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον τόπο. Φτάνει να μπούμε στον διάλογο με ανοιχτά μυαλά όλοι, το πρόγραμμα να είναι αυτό που θέλουν οι πολίτες και να εξυπηρετεί τον στόχο που θέλουμε να πάρουμε την Κύπρο και είμαι αισιόδοξος ότι εάν βρούμε το πρόγραμμα δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το πρόσωπο».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ο Δημοκρατικός Συναγερμός, και θέλω να το υπογραμμίσω, να πάει σε υποψηφιότητες που γύρισαν την πλάτη σε μία ιστορική παράταξη».

Βαρίδια και συμμετοχή στην Κυβέρνηση

Σε ερώτηση ποια βαρίδια φέρει στην προεκλογική του προσπάθεια, τόνισε ότι «είμαι ένας πολιτικός που εδώ και 30 χρόνια είμαι στην πρώτη γραμμή. Και απαντώ και στον ψίθυρο ή την αντίληψη ότι ο Αβέρωφ είναι άνθρωπος του παρασκηνίου. Δεν είναι με κανένα παρασκήνιο που ο Αβέρωφ έγινε δήμαρχος στην Πόλη Χρυσοχούς, που εκλέγηκε βουλευτής στην Πάφο, που άλλαξε εκλογική περιφέρεια και εκλέγηκε και πάλι βουλευτής, που έδωσε ενδοκομματική μάχη σε 40.000 μέλη του ΔΗΣΥ και πήρε του θέση του αναπληρωτή προέδρου. Είμαι εδώ αυτός που είμαι μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και όχι διοριστικές. Από τις θέσεις αυτές, οι οποίες είναι θέσεις προσκηνίου, δεν μπορεί να είσαι δήμαρχος, βουλευτής, αναπληρωτής πρόεδρος, πρόεδρος της μεγαλύτερης παράταξης και να μην είσαι στο προσκήνιο. Χρειάζεται κάποτε να κάνεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το καλό της χώρας. Το έχω πράξει πολλές φορές και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, την περίοδο του προγράμματος για να κρατήσουμε τη χώρα στη σωστή πορεία και να βρίσκουμε τις συναινέσεις».

Συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι ο Αβέρωφ έχει θέσεις. Όταν ο τόπος σου κινδυνεύει πρέπει να μπαίνεις στη φωτιά. Πυροσβέστης ήμουν για χρόνια ολόκληρα και έμπαινα στη φωτιά για την χώρα και την κυβέρνησή μου. Δεν απέφυγα να στηρίζω την κυβέρνηση για το καλό του τόπου. Κοιτάξτε όμως κάτι παράδοξο. Εγώ υποστήριζα την κυβέρνηση και σήμερα παρουσιάζονται υπουργοί της κυβέρνησης που εγώ στήριζα ως αντισυστημικοί και να μου λέτε εμένα για βαρίδια. Εγώ αξιολογώ πολύ θετικό το έργο της κυβέρνησης. Βεβαίως κάναμε λάθη και παραλήψεις, και ως κυβέρνηση και ως κόμμα, αλλά στα μεγάλα, την οικονομική κρίση του 2013, τη διαχείριση της πανδημίας, στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, είχε επιτυχίες αυτή η κυβέρνηση και έβαλε τον θεμελιό για την Κύπρο του αύριο μέσα από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν θα φερθώ καιροσκοπικά και να έρθω στο σήμερα και να πω «τι σχέση έχω εγώ με την κυβέρνηση; Ο πρόεδρος ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης». Όχι αναλαμβάνω τις ευθύνες των συνειδητών πράξεων και πολιτικών μου. Ήταν μονόδρομος να στηρίξω την κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας και όχι να είμαι υπουργός της χώρας, να παίρνω αποφάσεις, τις οποίες ο Αβέρωφ στήριζε και μου παρουσιάζονται τώρα μακριά από τα κόμματα και αντισυστημικοί».

Σε ερώτηση εάν αναφέρεται στον Γιώργο Παμπορίδη, απάντησε ότι «δεν αναφέρομαι σε κανέναν, θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Παμπορίδη, είπε ότι «σάρκα εκ της σαρκός του ΔΗΣΥ είμαι και εγώ και ο Νίκος Αναστασιάδης. Και δεν νιώθουμε ντροπή. Στην κυβέρνηση μπήκαν κάποιοι υπουργοί με την ταυτότητα του ΔΗΣΥ και του κομματικού στελέχους. Σάρκα εκ της σαρκός του Νίκου Αναστασιάδη δεν είμαι γιατί δεν νομίζω να έχει κανένας αμφιβολία ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι γιος του Χρύσανθου και εγώ γιος του Πική από την Αργάκα. Τις αποφάσεις στα Υπουργικά Συμβούλια, δεν τις φέρνει ο πρόεδρος αλλά το Υπουργικό Συμβούλιο. Τότε εάν ήταν αμάρτημά μου να υποστηρίξω τις αποφάσεις των Υπουργών που σήμερα θα μου καταλογίζουν και ευθύνες γιατί στήριζα τις αποφάσεις τους».

Η Κύπρος των 3Α

Ερωτηθείς γιατί τόσο χρόνια στην εξουσία δεν έχει κάνει την Κύπρο έστω με 2Α, αφού έκανε μια ανασκόπηση στα επιτεύγματα των κυβερνήσεων Κληρίδη και Αναστασιάδη, σημείωσε ότι «κάνουμε την αυτοκριτική μας για να διορθωνόμαστε, για να έχουμε ενώπιον του κυπριακού λαού ένα πρόγραμμα για να φτιάξουμε την Κύπρο των 3Α σε όλα. Να είναι 3Α στην αξιολόγηση της χώρας, 3Α ο τουρισμός μας, 3Α οι υπηρεσίες μας, 3Α τα πανεπιστήμιά μας, 3Α ο τομέας της υγείας, 3Α η ναυτιλία μας, 3Α όταν χτίζουμε, 3Α στις δυνατότητες που θα βάλουμε στους ανθρώπους. Τα τρία Α αντιστοιχούν και στην ανάπτυξη, απαραίτητη για την ασφάλεια που ξεκινά από Α και απαραίτητη η ανάπτυξη και η ασφάλεια για την αλληλεγγύη και το κοινωνικό κράτος. Άρα εκτός από αξιολόγηση στα πάντα και να βάλουμε τον πήχη ψηλά, επειδή υπάρχουν οι δυνατότητες της χώρας μας αλλά και του λαού μας των πολιτών μας, των λαμπρών μυαλών μας, εμπερικλείει και τον στόχο Ανάπτυξη, Ασφάλεια, Αλληλεγγύη».

Όποια πέτρα και να σηκώσεις, βρίσκεις τον… Αβέρωφ;

Σε ερώτηση εάν είναι αδιάφθορος και αμόλυντος ή είναι τόσο έξυπνος που δεν «πιάνεται», απάντησε ότι «αφού μου αναγνωρίζεται ότι είμαι έξυπνος, πρέπει να κατανοώ αυτά που μου καταλογίζουν στην αντίληψη της κοινωνίας. Ότι είμαι κάτω απ όποιαν πέτρα σηκώσεις. Σηκώθηκαν οι πέτρες, ογκόλιθοι και τον Αβέρωφ δεν τον βρήκε κανείς κάτω απ οποιαδήποτε πέτρα. Είχαμε χρηματιστήριο, έγιναν έρευνες για κυπριακές αερογραμμές, για τον Ήλιο, όταν ήμουν υπουργός Συγκοινωνιών, στέλεχος της κυβέρνησης. Έγιναν έρευνες για την κατάρρευση της οικονομίας, για τον Συνεργατισμό, βγήκαν λίστες με διαγραφές δανείων και ΜΕΔ, έγινε η έκθεση για τα διαβατήρια. Δεν βρέθηκε ο Αβέρωφ. Προκαλώ οποιονδήποτε να βγει επώνυμα να τεκμηριώσει. Είμαι στην πολιτική από το 1985 και σε πολιτικά αξιώματα τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν είναι αρκετό να είσαι έξυπνος και πανούργος και «διάβολος μαύρος». Πόσο πανέξυπνος να είναι κάποιος, που εδώ και 35 χρόνια να παίρνει τέτοιες προφυλάξεις που να μην το αγγίζει καμιά έρευνα».

Κυπριακό

Σε σχέση με το Κυπριακό, εξήγησε ότι «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του τόπου είναι η λύση του κυπριακού. Για να βρεις λύση πρέπει να γνωρίζεις τα θέλω των ελληνοκυπρίων, τα θέλω των τουρκοκυπρίων, να διαβάζεις το διεθνές περιβάλλον για να κερδίσεις την υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα. Υπάρχει το συμφωνημένο πλαίσιο για τη λύση του Κυπριακού που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αλλά που έχει ευελιξία, διατηρώντας μια κυριαρχία, μία κρατική οντότητα, με οφέλη για την Τουρκία όχι πάνω στην Κύπρο αλλά στο ζήτημα της καλυτέρευσης των σχέσεων της με την Ευρώπη και τον κόσμο και όχι εις βάρος των συμφερόντων της Κύπρου.

Αγωγός EastMed

Αναφερόμενος στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για τον EastMed, υπενθύμισε ότι «δεν είναι το ΑΚΕΛ που όταν περνούσαμε από τη Βουλή τη συνθήκη για τον EastMed μας έκανε μαθήματα ο κ. Λουκαΐδης ότι πατέρας του EastMed ήταν ο μακαριστός Χριστόφιας; Τώρα θυμήθηκαν να κάνουν κριτική; Ο EastMed ήταν φιλόδοξο σχέδιο, ένα από αρκετά άλλα σενάρια για τον ενεργειακό σχεδιασμό, για το οποίο γνωρίζαμε όλοι ότι θα έπρεπε να έχουμε τις απαραίτητες ποσότητες, να μπορούσε να γίνει τεχνικά και να ήταν βιώσιμος. Γι αυτό έγιναν μελέτες από ταμεία της Ευρώπης. Οι μελέτες φαίνεται καταδεικνύουν το δύσκολο του εγχειρήματος και υπάρχει ένας που από τον Απρίλιο του 2017 δήλωσε ότι ήταν ένα πολύ φιλόδοξο έργο, το οποίο μπορεί να γίνει αλλά μπορεί και να μην γίνει. Αλλά παραμένει πολύ φιλόδοξο».

Το όραμα

Επιλογικά αναφέρθηκε στο όραμά του σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία, υπογραμμίζοντας ότι «το όραμά μου είναι να ζήσω σε μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές, με απόλυτο σεβασμό στους τ/κ συμπατριώτες μας, μια λύση του Κυπριακού που θα βοηθήσει στην υλοποίηση του μεγάλου οράματος για την Κύπρο των 3Α, της Κύπρου της ανάπτυξης, της ασφάλειας και της αλληλεγγύης. Μια Κύπρο που θα απογειώσει τις δυνατότητες του κάθε Κύπριου, γιατί έχουμε μεγάλες δυνατότητες και σαν κοινωνία και σαν χώρα. Τον πήχη ψηλά να τον έχουμε. Μια χώρα που μπορεί να είναι πρωτεργάτης, μπροστάρης και πρωταθλητής στις μεταρρυθμίσεις και η παράταξης της οποίας ηγούμαι ήταν σημαιοφόρος των μεταρρυθμίσεων. Να είμαστε η πρώτη χώρα της Ευρώπης με μηδέν διοξείδιο του άνθρακα, να βάλουμε ψηλά τον πήχη για να κάνουμε τη χώρα μας Digital, οποιεσδήποτε συναλλαγές να γίνονται μέσω διαδικτύου και είναι με αυτό τον τρόπο που θα κτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, το ρουσφέτι αλλά και θα απογειώσουμε τους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μια χώρα που δεν θα αφήσει κανένα πίσω όταν απογειώνεται. Έχουμε τα θεμέλια. Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους μας, αυτά τα λαμπρά μυαλά να επενδύσουν από μόνοι τους αλλά όταν δημιουργούνται θέσεις εργασίας μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας και ο ιδιωτικός τομέας να έχει αξιοπρεπέστατες αμοιβές, όχι μόνο όπως τον δημόσιο τομέα αλλά και υψηλότερες. Αυτό είναι το όραμά μας για τον τόπο και μπορούμε να το κάνουμε πράξη».