Αυξάνεται η χορηγία των €6,75 εκατ. στην εκκλησία

Αποσύρθηκε χθες από τη Βουλή, μετά από τρία χρόνια αναμονής στην ατζέντα της Ολομέλειας για ψήφιση, το περιβόητο νομοσχέδιο που κατοχυρώνει νομοθετικά τη συμφωνία του 1971 μεταξύ κράτους και Εκκλησίας αναφορικά με την επιχορήγηση της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου με μηνιαίο ποσό που ανέρχεται σήμερα στα €682 για κάθε ιερέα.

Το κράτος επιχορηγεί, προς το παρόν, τον μηνιαίο μισθό 700 ιερέων περίπου, με ετήσιο κόστος για τη Δημοκρατία που ανέρχεται στα €6,75 εκατ., στους οποίους περιλαμβάνονται και οι κληρικοί των θρησκευτικών ομάδων (Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών). Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνεται ο 13ος μισθός. Με βάση τη συμφωνία του 1971, το κράτος θα πρέπει να λάβει ως αντάλλαγμα για την ετήσια κρατική αρωγή που προσφέρει προς τον ιερό κλήρο της υπαίθρου συνολικά 15.564 στρέμματα εκκλησιαστικής γης. Παρόλο που η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή από το κράτος, από τον Φεβρουάριο του 1971, εντούτοις, οι εκτάσεις γης που θα παραχωρούνταν από την Αρχιεπισκοπή ως αντιστάθμισμα δεν μεταβιβάστηκαν μέχρι σήμερα. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφασή του που έλαβε τον περασμένο Ιανουάριο, ζήτησε από την Αρχιεπισκοπή τη μεταβίβαση της εν λόγω εκκλησιαστικής γης. Από την άλλη, ο Μακαριότατος εξέφρασε την ετοιμότητά του να το πράξει, μόλις το Τμήμα Κτηματολογίου είναι έτοιμο.

Το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε χθες στη Βουλή ότι βρίσκεται στα σκαριά η ετοιμασία νέου νομοσχεδίου, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την αναθεώρηση ανά έτος του αριθμού των επιδοτούμενων ιερέων με την παραχώρηση ανάλογης αύξησης στην κρατική χορηγία που παραχωρείται στην Εκκλησία. Ειδικότερα, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την επιδότηση της μισθοδοσίας 760 ιερέων μέχρι το 2020, 800 ιερέων έως το 2021 και 850 ιερέων μέχρι το 2025. Με την αύξηση κάθε χρόνο του αριθμού των επιδοτούμενων ιερέων θα αυξάνεται και το ετήσιο ποσό της κρατικής χορηγίας προς την Εκκλησία. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η επιχορήγηση της μισθοδοσίας 850 ιερέων συνεπάγεται ετήσια κρατική χορηγία ύψους €7,5 εκατ. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο, που αποσύρθηκε χθες από τη Βουλή, προέβλεπε την επιδότηση της μισθοδοσίας 700 ιερέων μέχρι και την 1/1/2026 και, ακολούθως, την επικαιροποίηση της αναθεώρησης αυτής σε πενταετή βάση.

Ναυάγησε η μεταβίβαση επί διακυβέρνησης Χριστόφια

Με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή για ψήφιση, διασφαλίζεται αφενός η μεταβίβαση της εκκλησιαστικής γης συνολικής έκτασης περίπου 15.564 στρεμμάτων στο Κράτος και αφετέρου, κατοχυρώνεται το δικαίωμα της Εκκλησίας σε κρατική αρωγή. Επί τούτου, αξίζει να αναφερθεί ότι ο νυν Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αρνείτο επίμονα επί διακυβέρνησης Χριστόφια να μεταβιβάσει την εκκλησιαστική γη στο Κράτος, φοβούμενος το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση Χριστόφια να σταματήσει την επιχορήγηση της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου. Επί διακυβέρνησης Χριστόφια καταβλήθηκαν προσπάθειες για μείωση της κρατικής χορηγίας προς την Εκκλησία κατά 15% στη βάση και των υποδείξεων της τότε Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Μάλιστα, λήφθηκε σχετική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο την οποίαν ακύρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη.

Aπό €341.720 έφτασαν τα €6,75 εκατ.

Το κόστος της αναφερομένης χορηγίας από το Κράτος για τη μισθοδοσία του εφηµεριακού κλήρου της υπαίθρου έχει αυξηθεί από τις £200.000 (€341.720) ετησίως που είχε υπολογιστεί για το 1971, στα €5,77 εκατ. το 2010 και στα €6,75 εκατ. το 2019. Με το νέο νομοσχέδιο που δρομολογείται, η κρατική χορηγία θα φτάσει το 2022 τα €7,5 εκατ.

Με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’

Η εκκρεμότητα με τη μεταβίβαση των 15. 564 στρεμμάτων γης από την Αρχιεπισκοπή προς το Κράτος χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 1971, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ αποφάσισε την ανάληψη της ευθύνης για τη μισθοδοσία του εφηµεριακού κλήρου της υπαίθρου από το Κράτος, µε αντάλλαγμα, την παραχώρηση στο Κράτος αριθμού κτημάτων που ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή. Η επίμαχη απόφαση λήφθηκε στις 11/2/1971. Ο όρος «εφημεριακός κλήρος της υπαίθρου» περιελάμβανε όλους τους ιερείς των ναών εκτός των δημοτικών ορίων των πόλεων Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου, Λάρνακας, Πάφου και Κερύνειας.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα αρκετές περιοχές αποτελούν μεγάλους και αυτόνομους δήμους, όπως είναι για παράδειγμα ο Στρόβολος, η Λακατάμεια, η Γερμασόγεια κ.λπ., εντούτοις οι ιερείς των περιοχών αυτών εξακολουθούν να επιχορηγούνται από το Κράτος ως εφημεριακός κλήρος της υπαίθρου. Γεγονός που στηλίτευσε η τέως Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία με επιστολές της προς το Υπουργείο Οικονομικών εισηγήθηκε ουκ ολίγες φορές την επανεξέταση της επίμαχης συμφωνίας που αποβαίνει, όπως διαπίστωσε, σε βάρος του Κράτους. «Επειδή τα δεδομένα που λήφθηκαν υπόψη για τη συμφωνία έχουν διαφοροποιηθεί αισθητά, όπως είναι για παράδειγμα η μετατροπή αγροτικών περιοχών σε αστικές, απώλεια διαθέσιμης γης λόγω εισβολής, αύξηση των εσόδων της Εκκλησίας κ.λπ. και λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Εκκλησίας, εισηγούμαι όπως το θέμα επανεξεταστεί και επαναξιολογηθεί» επισημαίνει με έμφαση η κ. Γιωρκάτζη σε μιαν από τις επιστολές της προς το Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, η εισήγησή της παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες.

Η εκκλησιαστική γη που επιλέγηκε για παραχώρηση προς το Κράτος ανέρχεται σε 15.564 στρέμματα γης. Ποσοστό 73% αυτής της εκκλησιαστικής γης βρίσκεται στα κατεχόμενα. Η αγοραία αξία των εκκλησιαστικών κτημάτων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, εκτιμήθηκε σε τιµές του 2010, στα €81.268.000 και η αγοραία αξία της εκκλησιαστικής γης που βρίσκεται στα κατεχόμενα στα €125.163.000 περίπου.