Χάκαραν μαθήτρια ενώ παρακολουθούσε μάθημα διαδικτυακά – Συμβουλές για γονείς

Ιδιαίτερα προσεχτικοί πρέπει να είναι οι γονείς και τα παιδιά ενόψει των διαδικτυακών μαθημάτων που πραγματοποιούνται εν μέσω πανδημίας και των κινδύνων που ελλοχεύουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε πρόσφατα σχετικό περιστατικό απόκτησης παράνομης πρόσβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μαθήτριας, την ώρα που παρακολουθούσε μάθημα μέσω SKYPE.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορούμαστε, η μαθήτρια υπήρξε θύμα χακαρίσματος, όταν κάποιος απέκτησε παράνομα πρόσβαση στον υπολογιστή της μαθήτριας, κατέχοντας τον έλεγχο των ενεργειών.

Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιες συμβουλές που καλό είναι να τις ακολουθείτε.

Απλά βήματα που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που αντιληφθούμε ότι μπήκε κάποιος άγνωστος (χάκερ) στον υπολογιστή μας.

  1. Κλείνουμε άμεσα την πρόσβαση στο internet.

Στην περίπτωση που ο υπολογιστής μας είναι συνδεδεμένος με καλώδιο στο Internet τότε αφαιρούμε το καλώδιο, ενώ στην περίπτωση που είμαστε συνδεδεμένοι με ασύρματο δίκτυο (wifi) κάνουμε αποσύνδεση ή ενεργοποιούμε τη λειτουργία πτήσης (flight mode)

  1. Ελέγχουμε το αντι-ιικό λογισμικό (antivirus).

Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε εγκατεστημένο ένα καλό αντι-ιικό λογισμικό (antivirus) ή ακόμα καλύτερα μια ολοκληρωμένη σουίτα προστασίας (Total security suite) στον υπολογιστή μας και ότι η προστασία είναι ενεργοποιημένη.

  1. Έλεγχος και αλλαγή κωδικών ασφαλείας.

Στην περίπτωση που υπάρχει υποψία ότι έχουν υποκλαπεί κωδικοί ασφαλείας τότε προβαίνουμε άμεσα την αλλαγή τους και διασφαλίζουμε ότι χρησιμοποιούμε διαφορετικούς και πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης για όλους μας τους online λογαριασμού. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε ένα ασφαλές password manager ώστε να αποθηκεύουμε τους κωδικούς μας σε περίπτωση που θα τους ξεχάσουμε. Όποτε είναι εφικτό, χρησιμοποιούμε και ένα δεύτερο email ή το κινητό μας τηλέφωνο για  επιβεβαίωση της αυθεντικότητας ώστε να γίνει ακόμα πιο δύσκολο να μας υποκλέψουν.

Απλοί μέθοδοι για να προστατευόμαστε από τους χάκερς

  1. Προσοχή στις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε

Επιβάλλεται να είμαστε προσεκτικοί με τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε και ειδικά όσον αφορά τις ηλεκτρονικές αγορές είναι καλό να χρησιμοποιούμε μόνο ασφαλείς ιστότοπους που μας έχουν συστήσει προηγούμενοι χρήστες τους.

  1. Συχνός έλεγχος των τραπεζικών μας λογαριασμών

Παρακολουθούμε συχνά τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς για να βεβαιωθούμε ότι δεν γίνονται αγορές χωρίς την άδεια μας.

  1. Αποφεύγουμε να κατεβάζουμε ταινίες ή μουσική από άγνωστες πηγές.

Οι πιθανότητες να μολυνθούμε αυξάνονται όταν κατεβάζουμε ταινίες ή μουσική από torrents ή περίεργες ιστοσελίδες.

  1. Χρήση ισχυρών κωδικών.

Δημιουργούμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης όχι μόνο για τον τραπεζικό μας λογαριασμό, αλλά και για τον υπολογιστή και το Smartphone μας, χρησιμοποιώντας πολλούς αριθμούς και συνδυασμό κεφαλαίων και μικρών γραμμάτων. Επίσης χρησιμοποιούμε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για διαφορετικούς λογαριασμούς, ώστε αν αποκαλυφθεί ο ένας κωδικός μας να μην αποτελεί πρόσβαση και στα υπόλοιπα στοιχεία μας.

  1. Αποφεύγουμε να φυλάμε τους κωδικούς ή τα στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας στον υπολογιστή.

Μπορεί να είναι βαρετό και χρονοβόρο να περνάμε τα στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας κάθε φορά που θα κάνουμε μια αγορά, αλλά είναι προτιμότερο (και ασφαλέστερο) από το να τα αποθηκεύσουμε.

  1. Δεν δίνουμε προσωπικά στοιχεία σε οποιονδήποτε μας τα ζητήσει.

Υπάρχει πιθανότητα να λάβουμε κάποιο email, SMS ή και τηλεφώνημα από την τράπεζα μας ή από κάποιο μεγάλο κατάστημα λιανικής στο οποίο να μας ζητάνε προσωπικά στοιχεία και λεπτομέρειες. Πρέπει πάντα να ελέγχουμε το νούμερο από το οποίο μας κάλεσαν και να βεβαιωθούμε ότι είναι γνήσιο. Ο καλύτερος τρόπος είναι να διασταυρώσουμε εάν πρόκειται για το νούμερο που απεικονίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του φορέα. Έχουμε υπόψη ότι η τράπεζα ποτέ δε θα μας ζητήσει το PIN ή τον προσωπικό μας κωδικό πρόσβασης.

  1. Κρατούμε τις προσωπικές πληροφορίες που μοιραζόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο ελάχιστο και πλέον απαραίτητο.

Δεν μοιραζόμαστε προσωπικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτός από περιορισμένο κύκλο στενών και έμπιστων φίλων. Εάν δεχτούμε αιτήμα φιλίας από κάποιον που δεν γνωρίζουμε, ελέγχουμε ότι είναι όντως υπαρκτό πρόσωπο προτού αποδεχτούμε το αίτημά του. Εάν έχει πολύ λίγες φωτογραφίες και δεν έχουμε κανέναν κοινό γνωστό, καλύτερα να το απορρίψουμε.

  1. Χρησιμοποιούμε αντι-ιικό λογισμικό (antivirus).

Είναι απαραίτητο να υπάρχει εγκατεστημένο ένα καλό αντι-ιικό λογισμικό (antivirus) ή ακόμα καλύτερα μια ολοκληρωμένη σουίτα προστασίας (Total security suite) στον υπολογιστή μας. Καλό είναι να προτιμήσουμε antivirus που «διαβάζουν» τις ιστοσελίδες και μας ενημερώνουν αν αυτές περιλαμβάνουν κακόβουλο λογισμικό και αν είναι «επικίνδυνο» να τις επισκεφθούμε ή όχι.

  1. Κλείνουμε εφαρμογές που δε χρησιμοποιούμε

Φροντίζουμε να κλείσουμε τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούμε και ειδικά αυτές που αφορούν κοινωνική δικτύωση πχ. Skype, Zoom, Microsoft Teams και αυτές που δίνουν πρόσβαση στον υπολογιστή μας πχ. Teamviewer, Anydesk κλπ.

Πηγή: philenews

Ροη Ειδησεων

Καταγγελία από ΚΔ για «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα για εικονικούς φοιτητές

Σε καταγγελία «ακαδημαϊκών ιδρυμάτων» στα κατεχόμενα προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία προς τον Ευρωπαϊκό Φορέα για…

17 Ιουνίου, 2024

Σκοπευτήριο Παραλιμνίου: Δεύτερη φετινή νίκη για τον Ιάσονα Τζιοβάνη στο ΚΟΜΠΑΚ

Δεύτερη φετινή νίκη για τον Ιάσονα Τζιοβάνη στο ΚΟΜΠΑΚ. Τη δεύτερη του νίκη σε τρείς…

17 Ιουνίου, 2024

Κενές θέσεις δασοπυροσβεστών στο Τμήμα Δασών – Όλες οι πληροφορίες

Ανακοίνωση για υποβολή αιτήσεων για πλήρωση νέων μόνιμων θέσεων δασοπυροσβεστών στο Τμήμα Δασών- 2024«ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ…

17 Ιουνίου, 2024

Μεσόγειος: Δέκα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο, λέει γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση

Η RESQSHIP, που διαχειρίζεται σκάφος διάσωσης μεταναστών, το Nadir, ανακοίνωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ…

17 Ιουνίου, 2024

Ανησυχία ΠΑΣΥΔΥ για εργοδότηση νοσηλευτών από τρίτες χώρες

Ανησυχία εκφράζει Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), ως προς την προσπάθεια που επιχειρείται από διάφορους…

17 Ιουνίου, 2024

Καμπανάκι κινδύνου για το θανατηφόρο σύνδρομο στρεπτόκοκκου – Σε ποια χώρα σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων

Σχεδόν 1.000 κρούσματα μιας θανατηφόρου λοίμωξης μετρά η Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός…

17 Ιουνίου, 2024