Χάνονται εκατομμύρια ευρώ από προϊόντα μαϊμού

0262c5efd645895d1e98c6401c5ea28d 1 απώλεια εσόδων, προϊοντα μαΐμού

Στα € 15 δισ. ετησίως υπολογίζεται ότι ανέρχονται οι απώλειες των δημοσίων εσόδων στην Ευρώπη συνεπεία της παραποίησης/απομίμησης, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα ευρήματα της σχετικής Έκθεσης και για την χώρα μας.

Όπως αναφέρεται, στην Έκθεση, οι απώλειες πωλήσεων στον τομέα των καλλυντικών και ειδών προσωπικής φροντίδας, στην Κύπρο, εξαιτίας της παραποίησης/απομίμησης ανέρχονται στο 20,7 % ενώ σημειώνεται, παράλληλα, πως οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος συνδέονται όλο και περισσότερο με το εμπόριο παραποιημένων προϊόντων. Το όλο θέμα βεβαίως είναι σύνθετο καθώς εγείρονται σοβαρές ανησυχίες από την επικινδυνότητα των προϊόντων «μαϊμού» για την ανθρώπινη υγεία.

Οι σημαντικές αυτές απώλειες, δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την Ε.Ε. και δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την Κύπρο προκύπτουν από την παρουσία παραποιημένων προϊόντων και απομιμήσεων στην αγορά και δημιουργούνται εξαιτίας των μειωμένων άμεσων και έμμεσων φόρων και κοινωνικών εισφορών, που δεν καταβάλλονται από παράνομους κατασκευαστές.

Αποστέρηση εσόδων

Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), σημειώνει με νόημα ότι η οικονομική και κοινωνική ζημιά που προκαλείται από την παραποίηση/απομίμηση στερεί σημαντικά έσοδα από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και μπορεί να στηρίξει σοβαρά εγκλήματα, όπως είναι για παράδειγμα το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Εκτιμάται περεταίρω ότι οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ χάνουν έως και €15 δισ. ετησίως συνολικά, λόγω της παρουσίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στην αγορά, μέσω μειωμένων άμεσων και έμμεσων φόρων, καθώς και κοινωνικών εισφορών, που δεν καταβάλλονται από παράνομους κατασκευαστές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του EUIPO, έως και €19 δισ. πωλήσεων χάνονται κάθε χρόνο στην ΕΕ στον τομέα των καλλυντικών και των ειδών προσωπικής φροντίδας, στον τομέα των οίνων και των οινοπνευματωδών ποτών, στον φαρμακευτικό τομέα και στον τομέα των παιχνιδιών λόγω της παραποίησης/απομίμησης. Τα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης δεν υπόκεινται στους ίδιους αυστηρούς ελέγχους με τα γνήσια προϊόντα, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλή για χρήση ή κατανάλωση από τον άνθρωπο. Ειδικότερα, η αξία των απωλειών σε πωλήσεις στον τομέα των καλλυντικών και των προϊόντων ατομικής περιποίησης σημείωσε αύξηση άνω των €2,5 δισ. σε σύγκριση με την προηγούμενη σχετική ανάλυση που δημοσίευσε το EUIPO το 2019, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των υπό εξέταση τομέων.

Σχεδόν το 14,1 % των πωλήσεων του τομέα των καλλυντικών και των προϊόντων ατομικής περιποίησης (€9,6 δισ.) χάνεται σε ετήσια βάση σε ολόκληρη την ΕΕ λόγω της παρουσίας των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης. Στην Κύπρο, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 20,7%.

Πηγή: economytoday.sigmalive