Χάρμα οφθαλμών – Επέστρεψαν τα φλαμίνγκο, ανάμεσα τους και ένα μαύρο

Τα φλαμίνγκο εκτός της Αλυκής της Λάρνακας, επιλέγουν και άλλες λίμνες.

2 3 Λάρνακα, φλαμίγκο

Στην Κύπρο επέστρεψαν τα φλαμίνγκο με τις εικόνες που φτάνουν από την Αλυκή Λάρνακας να είναι μαγευτικές. Τα φλαμίνγκο εκτός της Αλυκής της Λάρνακας, επιλέγουν επίσης την Λίμνη στην Ορόκλινη.

Φωτογραφίες του φωτογράφου Χρήστου Θεοδωρίδη στο politis.com.cy δείχνουν τους χειμερινούς επισκέπτες στο νησί μας στην επαρχία Λάρνακας.

Δείτε φωτογραφίες:

3 5 Λάρνακα, φλαμίγκο 2 3 Λάρνακα, φλαμίγκο 1 6 Λάρνακα, φλαμίγκο3 5 1 Λάρνακα, φλαμίγκο

Τα πανέμορφα φλαμίνγκο της Κύπρου 

Σε ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχουν έξι διαφορετικά είδη φλαμίνγκο τα οποία ανήκουν όλα στο γένος Φοινικόπτερος (Phoenicopterus) και στην οικογένεια Φοινικοπτερίδες (Phoenicopteridae). Τα φλαμίνγκο τρέφονται κυρίως με μικρά θαλάσσια ασπόνδυλα όπως γαρίδες, άλγες, μαλάκια και υδρόβια φυτά. Το κοκκινωπό χρώμα που έχουν τα φτερά τους οφείλεται στις χρωστικές των τροφών που καταναλώνουν, οι οποίες περιέχουν καροτενοειδείς χρωστικές ουσίες. Στην Κύπρο συναντάμε το είδος, μεγάλο φλαμίνγκο, (Φοινικόπτερος ο ρόδινος) Greater Flamingo (Phoenicopterus roseus) που αποτελεί και το μεγαλύτερο από όλα τα είδη φλαμίνγκο τα οποία υπάρχουν στον πλανήτη. Το συναντάμε επίσης σε υγρότοπους των παράκτιων χωρών της Μεσογείου, στην Αφρική, στην ινδική υποήπειρο και τη Μέση Ανατολή. Γίνεται σεξουαλικά ώριμο σε ηλικία 2-3 ετών. Είναι μονογαμικό είδος που φωλιάζει σε αποικίες. Το θηλυκό γεννά 1-2 αβγά τα οποία επωάζει για 28-29 ημέρες. Τα μικρά φεύγουν από τη φωλιά 70-75 ημέρες μετά από την εκκόλαψή τους. Δεν αναπαράγονται στον τόπο μας αν και πριν μερικά χρόνια προσπάθησαν να φωλιάσουν στην αλυκή Ακρωτηρίου, χωρίς όμως επιτυχία. Το μεγάλο φλαμίνγκο μπορεί να ζήσει έως και 33 χρόνια στη φύση, ενώ 40 σε αιχμαλωσία.

politis.com.cy