Κυπρος

Χαρτογράφηση του «ΕΣΤΙΑ»: Πώς θα υποδεχθεί η Κύπρος ξένους υπηκόους από Ισραήλ

Tην τέταρτη μέρα πολέμου βιώνει το Ισραήλ, με την Κύπρο να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να φιλοξενήσει ξένους υπηκόους στο έδαφός της και να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός σταθμός για πολίτες που εκκενώνουν εμπόλεμες περιοχές.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, «υπό το φως της κατάστασης ασφαλείας που προέκυψε μετά την εκτεταμένη τρομοκρατική δράση στη χώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, συγκάλεσε σήμερα την Υπουργική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων, η οποία απαρτίζεται από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Άμυνας, τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Υπουργική Ομάδα αποφάσισε την ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» για την υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών από περιοχή που βρίσκεται σε κρίση, μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να προσφέρει διευκολύνσεις για τον επαναπατρισμό ξένων υπηκόων από το Ισραήλ, μέσω Κύπρου.

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ»

Το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ενεργοποιείται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή κρίσης, για να επιτρέψει την ασφαλή εκκένωση πολιτών από κοντινή περιοχή κρίσης (από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής), μέσω Κύπρου. Μπορεί, επίσης, να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στην περιοχή, οι οποίες, επίσης, ενδέχεται να οδηγήσουν σε εκκένωση πολιτών της ΕΕ και τρίτων χωρών, μέσω της χώρας μας.

Τι κάνει η Πολιτική Άμυνα

Στην εφαρμογή του Σχεδίου συμμετέχει το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Πολιτικής Άμυνας, η οποία έχει τη διοικητική μέριμνα, με τα καθήκοντά της να περιλαμβάνουν τη διαμονή, τη διατροφή και τη διακίνηση των ξένων υπηκόων που φτάνουν στην Κύπρο, όπως υπέδειξε στο SigmaLive, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης.

Αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε στο SigmaLive ότι στις αρμοδιότητές του εντάσσεται κυρίως η παροχή υλικών υπηρεσιών επί του εδάφους, είτε σε πολίτες οι οποίοι θα διανυκτερεύσουν στη χώρα μας, είτε σε πολίτες που θα παραμείνουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας για λίγες ώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Λιασίδη, με την άφιξη των ξένων υπηκόων στην Κύπρο, τους δίνεται φαγητό και ποτό στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια, εάν πρόκειται να διανυκτερεύσουν στη χώρα μας, μεταφέρονται σε ειδικούς χώρους φιλοξενίας με λεωφορεία. Εάν πρόκειται για ολιγόωρη παραμονή, τότε μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του αεροδρομίου.

Όπως προσέθεσε η πηγή από το Υπουργείου Εσωτερικών, ως χώροι φιλοξενίας χρησιμοποιούνται κυρίως τα ΚΕΝ Λάρνακας και Λεμεσού ή αν υπάρξει κάποιο αίτημα από πρεσβεία οποιασδήποτε χώρας για φιλοξενία των υπηκόων της σε ξενοδοχείο, τότε το Υπουργείο αναλαμβάνει να εξεύρει κατάλληλο κατάλυμα και να ικανοποιήσει το αίτημα.

Σε ό,τι αφορά στα ΚΕΝ Λάρνακας και Λεμεσού, ευθύνη της Πολιτικής Άμυνας είναι η παροχή φαγητού, γευμάτων, κρεβατιών, σεντονιών κ.λπ. καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των ξένων υπηκόων στους χώρους αυτούς.

Πώς συνδράμει το ΚΣΕΔ

Σε ό,τι αφορά στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, όπως ανέφερε στο SigmaLive ο Διοικητής του, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, αυτό διαθέτει στο Υπουργείο Εξωτερικών το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ». Το ΥΠΕΞ έχει την ευθύνη συντονισμού του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες και τις ξένες πρεσβείες.

Επίσης, διατίθενται ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις δίπλα από το Συντονιστικό Κέντρο, για υποδοχή των ξένων υπηκόων, πριν από τη μεταφορά τους στο ΚΕΝ Λάρνακας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι πολίτες φτάνουν στην Κύπρο με πτήσεις της πολεμικής αεροπορίας των χωρών τους και αναχωρούν με εμπορικές πτήσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης, σε περίπτωση που κλείσει το Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, τότε ο έλεγχος (το σκανάρισμα) των ταξιδιωτικών εγγράφων όσων φτάνουν στη χώρα μας, (που τώρα διεξάγεται κανονικά στο αεροδρόμιο), θα γίνεται στις εγκαταστάσεις του ΚΣΕΔ.

Όπως μας υποδείχθηκε, μετά τη σημερινή ενεργοποίηση του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», μέχρι στιγμής έχει φτάσει στην Κύπρο μία πτήση με 85 υπηκόους Πορτογαλίας, οι οποίοι μετά την εφαρμογή των ενδεδειγμένων διαδικασιών, μεταφέρθηκαν στο ΚΕΝ Λάρνακας.

Ροη Ειδησεων

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Νεαρός έκλεβε τσάντες από παραλίες – Χειροπέδες από την Αστυνομία

Στη σύλληψη δύο προσώπων ηλικίας 18 και 17 ετών, προχώρησε η Αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης…

27 Ιουλίου, 2024

Διεκδίκησε μία από τις 10 υποτροφίες και σπούδασε στο InterNapa College

Το InterNapa College προσφέρει για άλλη μια χρονιά σε συνεργασία με το Famagusta.News 10 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ…

26 Ιουλίου, 2024

Παραλίμνι: Πανηγύρι και Εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα

Πανηγύρι και Εσπερινός θα τελεστεί στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο Παραλίμνι την Παρασκευή 26/7…

26 Ιουλίου, 2024

Αυγόρου: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πανέτοιμοι είναι οι εθελοντές για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο…

26 Ιουλίου, 2024

Δήμος Αγίας Νάπας: Δέχεται δηλώσεις για το 40ο Διεθνές Φεστιβάλ

Ο Δήμος Αγίας Νάπας δέχεται δηλώσεις ενδιαφέροντος με σκοπό την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του 40ου…

26 Ιουλίου, 2024

Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας

Το Αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας, στη σκιά του σαμποτάζ που «παρέλυσε»…

26 Ιουλίου, 2024