Χατζιηγιάννης: “Η πανδημία υπάρχει και στα σχολεία- Θα ζήσουμε με αυτή”
Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια περιοδείας σε διάφορα σχολεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι «ουσιαστικά η περιοδεία αφορούσε όλες τις βαθμίδες των σχολείων, αφού ξεκινήσαμε από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου, στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Τεχνική Σχολή Λάρνακας, το Γυμνάσιο Λειβαδιών και τα δύο Δημοτικά σχολεία στη Δρομολαξιά» και «διαπιστώνουμε ένα τεράστιο ενδιαφέρον από πλευράς όλων των συντελεστών των σχολείων μας».
Πρόσθεσε ότι «το σχολείο είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες οι οποίες ενδέχεται να συναντήσουμε κατά τη φετινή χρονιά, η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Χρειάζεται βούληση από όλους μας να κάνουμε τη σχολική χρονιά αποτελεσματική» είπε και σημείωσε πως η λειτουργία των σχολείων «είναι απόρροια των συζητήσεων και επαφών που είχαμε με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους τοπικούς παράγοντες».
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν δύο κενά που θα πρέπει να καλυφθούν εξηγώντας πως ουσιαστικά «είναι το μαθησιακό καθώς και άλλες επιπτώσεις που ενδεχομένως η χρονιά θα φέρει μαζί της κυρίως σε θέματα παραβατικότητας που θα πρέπει να τα διαχειριστούμε. Από πλευράς των σχολείων μας υπάρχει ετοιμότητα» σημείωσε και πρόσθεσε πως «παρατηρούμε παντού να υπάρχει και το ενδιαφέρον και στους εκπαιδευτικούς και σε όλους τους φορείς».
Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «με αυτό το θετικό κλίμα που παρουσιάζεται από όλους, είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε δύσκολα προβλήματα θα εμφανιστούν κατά τη φετινή χρονιά. Κανείς να μην πιστεύει ότι η φετινή χρονιά θα κυλήσει ομαλά» ανέφερε και εξήγησε πως «αυτός που θέλει να πιστεύει ότι αυτή η χρονιά θα κυλήσει ομαλά, είναι υπεραισιόδοξος».
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ακόμα ότι «βρισκόμαστε σε μια επιδημία, είτε στο μέσο ή σε μια προχωρημένη φάση, αυτό δεν έχει σημασία, αλλά σημασία έχει ότι η επιδημία του κορωνοϊού δεν έχει περάσει. Η επιδημία είναι μέσα στα σχολεία μας, θα ζήσουμε μαζί με την επιδημία και χρειάζεται οπωσδήποτε να τη διαχειριστούμε με τρόπο που να μην αφήσουμε πίσω μας τέτοιες αδικίες, ώστε οι μαθητές μας να επηρεαστούν με τρόπο καθοριστικό στη ζωή τους».
Απεύχομαι, συνέχισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής «να βρεθούμε μπροστά σε σενάριο στασιμότητας και μπροστά από σενάρια με τα οποία θα διακόψουμε τη χρονιά. Γι’αυτό θα πρέπει και εμείς ως νομοθετική εξουσία να έρθουμε με τρόπο να θεσμοθετήσουμε και να διασφαλίσουμε απόλυτα όλα τα εργαλεία τα οποία χρειάζεται το εκπαιδευτικό σύστημα, για να μπορέσουμε να μη διακόψουμε και να μην αφήσουμε κανένα ενδεχόμενο να διακοπεί η διδασκαλία» στα σχολεία.
Αναφερόμενος στην εξ αποστάσεως διδασκαλία ο κ. Χατζηγιάννης το χαρακτήρισε ως «ένα εργαλείο πολύτιμο και άκρως απαραίτητο, το οποίο εδώ και τώρα το χρειαζόμαστε. Εδώ και τώρα χρειαζόμαστε νόμιμα να το διεξάγουν οι εκπαιδευτικοί μας για να μην είναι πρώτοι αυτοί έρμαιο στις οποιεσδήποτε κακές βουλήσεις των οποιωνδήποτε» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «με την τελευταία ψήφιση της Βουλής, δώσαμε αυτό το εργαλείο και είμαστε πανέτοιμοι ως σχολεία να το εφαρμόσουμε».
Αυτό συνέχισε, «σημαίνει ότι και να συμβεί κάτι, οι επηρεαζόμενοι μαθητές θα μπορέσουν και από το σπίτι τους να παρακολουθήσουν την απώλεια μαθησιακής ύλης και το γίγνεσθαι εντός της τάξης. Εύχομαι να σχεδιάσουμε και την αρχιτεκτονική της εξ αποστάσεων εκπαίδευσης με τέτοιο τρόπο που να είναι και παιδαγωγικά σωστό» είπε και πρόσθεσε πως «ο διάλογος είναι ανοικτός ούτως ώστε να ενδιατρίψουμε για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα και από παιδαγωγικής απόψεως όσον αφορά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον στα σχολεία που επισκέφθηκε η Επιτροπή τηρούνται τα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό και κατά πόσον υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως «μικρά προβλήματα εμφανίζονται και είναι λογικό και μάλιστα θα εμφανίζονται. Είναι δυναμική η διαδικασία η οποία ξεκίνησε και συνεχίζεται».
Όλα αυτά, συνέχισε «πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε πάντοτε με πνεύμα καλής θέλησης, καλόβουλα, να σηκώσουμε τα μανίκια όλοι πάνω, να πεισμώσουμε για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Το κλίμα που ξεκάθαρα πηγάζει από τα σχολεία μας είναι ότι στην ολότητά τους, τα πρωτόκολλα τηρούνται» είπε και παραδέχθηκε πως «υπάρχουν αδυναμίες τις οποίες όμως τα σχολεία μας έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο».
Από την πλευρά του το μέλος της Επιτροπής Παιδείας, βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι «εκείνο που διαπιστώνεται από την επίσκεψη της Επιτροπής σε σχολεία όλων των βαθμίδων στην επαρχία Λάρνακας, είναι ότι παραμένουν άλυτα χρόνια προβλήματα σε σχέση με την υλικοτεχνική υποδομή. Ζητείται από τα παιδιά να τηρούν τα πρωτόκολλα για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται έλλειψη νερού, του βασικότερου αγαθού για καθαριότητα και απολύμανση».
Ενδεικτικό συνέχισε «είναι το παράδειγμα του Αγίου Γεωργίου όπου δεν υπάρχει νερό στα αποδυτήρια της γυμναστικής για να πλένονται οι μαθητές».
Οσον αφορά το παιδαγωγικό κομμάτι ο κ. Κέττηρος είπε πως «οι τελειόφοιτοι ζητούν επιτακτικά να ξεκαθαρίσει επιτέλους το θέμα της ύλης το οποίο παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι προχειρότητες του Υπουργείου Παιδείας, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί» ανέφερε και πρόσθεσε πως «ο χρόνος που είχε στη διάθεσή του το Υπουργείο για έγκαιρο προγραμματισμό και ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς ήταν αρκετός».
Εντούτοις, συνέχισε ο χρόνος αυτός «δεν αξιοποιήθηκε και πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις. Φτάνει πλέον ν’ ακολουθούν την πολιτική “στύλλο – στύλλον άνεση”.