Χορηγεία σε επαγγελματίες ψαράδες λόγω κορωνοϊού

Ψαράδες που θα επιλέξουν να τερματίσουν προσωρινά τις αλιευτικές τους δραστηριότητες θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο σχέδιο στήριξης

Ψαράδες που θα επιλέξουν να τερματίσουν προσωρινά τις αλιευτικές τους δραστηριότητες για το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε σχέδιο στήριξης για μετριασμό των επιπτώσεων που προκύπτουν στον τομέα της αλιείας, από την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Το σχέδιο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και σε περίπτωση που συνεχιστούν τα μέτρα, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης του σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι δυσάρεστες εξελίξεις που προκύπτουν λόγω της πανδημίας, απειλούν τη βιωσιμότητα του κυπριακού αλιευτικού στόλου, αφού το κλείσιμο ξενοδοχείων και εστιατορίων, ιδιαίτερα ψαροταβέρνων, καθώς και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση για αλιευτικά προϊόντα. Επίσης, οι ψαραγορές δεν παραλαμβάνουν ψάρια από τους αλιείς επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα διάθεσής τους στην αγορά, ενώ ως αποτέλεσμα της περιορισμένης ζήτησης σημειώνεται και σημαντική μείωση των τιμών. Κατά συνέπεια, οι αλιευτικές εξορμήσεις και κατ΄επέκταση το εισόδημα των επαγγελματιών αλιέων έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το σχέδιο, το οποίο υπέβαλε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, αφορά όλους τους επαγγελματίες αλιείς της παράκτιας αλιείας (Κατηγορίες αδειών Α΄ και Β΄), καθώς και τους ιδιοκτήτες σκαφών που κατέχουν πολυδύναμη άδεια αλιείας για σκάφη πέραν των 12 μέτρων. Δικαιούχοι του Σχεδίου είναι όσοι επαγγελματίες αλιείες κατέχουν άδεια αλιείας για το έτος 2020 και έχουν ασκήσει αλιευτικές δραστηριότητες στη θάλασσα για τουλάχιστον 120 ημέρες, συνολικά, κατά τα έτη 2018 και 2019. Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου ανέρχεται σε €750.000, ενώ θα υποβληθεί αίτημα για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας. Ο κάθε επαγγελματίας αλιέας της μικρής παράκτιας αλιείας θα δικαιούται μηνιαία χορηγία ύψους €1.000, ενώ ο κάθε ιδιοκτήτης σκαφών, ο οποίος κατέχει πολυδύναμη άδεια αλιείας με σκάφος πέραν των 12μ., θα δικαιούται μηνιαία χορηγία ύψους €1.500.