Χώροι και μνημεία στην Κύπρο φωτίζονται μωβ για την παγκόσμια ημέρα προωρότητας

Στόχος της φωταγώγησης είναι η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή στην ενημέρωση αναφορικά με τη προωρότητα

imagew 31 Παιδία θαύματα

Με χρώμα μωβ, το οποίο καθιερώθηκε παγκόσμια ως το χρώμα της προωρότητας, θα φωταγωγηθούν σήμερα Τετάρτη η Πλατεία Ελευθερίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Λευκωσία όπως και τα Μεσαιωνικά Κάστρα Λάρνακας και Πάφου.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα», στόχος της φωταγώγησης είναι η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή στην ενημέρωση αναφορικά με τη προωρότητα και την ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των πρόωρων γεννήσεων, όπως επίσης και η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής θεραπείας, φροντίδας και στήριξης των πρόωρων νεογνών.

Όπως αναφέρεται, ένα στα δέκα μωρά, συνολικά 15,000,000 μωρά κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο γεννιούνται πρόωρα. Από αυτά 500,000 γεννιούνται στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ομάδα ασθενών παιδικής ηλικίας. Ο μέσος όρος προωρότητας στην Ευρώπη είναι 8,6% και η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση σε γεννήσεις πρόωρων με ποσοστό 11,1%. Στη χώρα μας, περίπου 800 νεογνά εισάγονται κάθε χρόνο στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Νοσοκομείου Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία, που είναι Μονάδα αναφοράς για όλη την Κύπρο.

Ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα» θέλοντας να τιμήσει τον μήνα ευαισθητοποίησης για πρόωρα νεογνά, που είναι ο Νοέμβριος, όπως και την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, πραγματοποίησε στις 6 Νοεμβρίου Επιμορφωτική Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Προωρότητα: Ασφαλές ξεκίνημα και μελλοντική υγεία».

Σήμερα η ώρα 12:00 η Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου θα επισκεφθούν τη ΜΕΝΝ για να προσφέρουν δώρα στα νεογνά και κεραστικά στο προσωπικό, παρουσία του Υπουργού Υγείας και του Προέδρου και Γεν. Διευθυντή του ΟΚΥΠΥ. Μεταξύ των ωρών 15:30 και 20:00 θα υπάρχει Παζαράκι στο Nicosia Mall, ενώ στις 18:00 θα γίνει η φωταγώγηση των κτηρίων. Στις 20/11 μεταξύ των ωρών 12:00 και 17:00 θα γίνει επίσης Παζαράκι στο Mall of Cyprus

Ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα», έχει δημιουργηθεί με στόχο την στήριξη και την αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία, σε μια νέα σύγχρονη Μονάδα, που να συνάδει με τα Διεθνή Πρότυπα.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Έλενα Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδη, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, εύχεται σε όλα τα Μωρά Θαύματα που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας να επιστρέψουν υγιή στην αγκαλιά της μητέρας τους. Ευχαριστεί επίσης τους φορείς υγείας και τον κόσμο που στηρίζουν το έργο του Συνδέσμου, στέλνοντας το μήνυμα ότι «Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο τους καλύτερο».

Εξάλλου σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι και φέτος θα λάβει μέρος στη μωβ φωταγώγηση που προωθείται από τον Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021. Σε μωβ θα φωταγωγηθούν το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία και τα Μεσαιωνικά Κάστρα Λάρνακας και Πάφου.

«Μέσα από τον μωβ φωτισμό το Τμήμα Αρχαιοτήτων προβάλλει τη στενή σύνδεση ανάμεσα στην πολιτιστική μας κληρονομιά και την κοινωνία, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ενημέρωση του κοινού για τις επιπλοκές του πρόωρου τοκετού και τα προβλήματα που επιφέρει η προωρότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος.

Συγχρόνως, σημειώνεται, φωτίζεται η ανάγκη για διαφύλαξη όλων των αξιών που απαρτίζουν τον άνθρωπο, από τη στιγμή της γέννησής του, συμπεριλαμβανομένου του υλικού και άυλου πολιτισμού που δημιουργεί στην πορεία.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΒΑ)