Τα ημερήσια κρούσματα COVID-19 κατέγραψαν ρεκόρ στις ΗΠΑ, σε περιοχές της Ευρώπης και την Αυστραλία, καθώς η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού βρίσκεται εκτός ελέγχου, κρατώντας τους εργαζομένους στα σπίτια τους και πλημμυρίζοντας τα διαγνωστικά κέντρα.
Σχεδόν δύο χρόνια αφότου η Κίνα πρωτοανακοίνωσε εστία κρουσμάτων πνευμονίας στην πόλη Ουχάν, ο κορωνοϊός που συχνά εμφανίζει παραλλαγμένα στελέχη προκαλεί χάος σε πολλές περιοχές του κόσμου, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τους κανόνες για την καραντίνα και τα διαγνωστικά τεστ.
Αν και κάποιες μελέτες έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο θανατηφόρα από κάποια άλλα παραλλαγμένα στελέχη, ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί σημαίνει ότι τα νοσοκομεία σε κάποιες χώρες μπορεί σύντομα να πλημμυρίσουν με ασθενείς, ενώ οι επιχειρήσεις ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη λειτουργία τους καθώς οι εργαζόμενοί τους μπαίνουν σε καραντίνα.
Η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Μάλτα ανακοίνωσαν χθες όλες αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων.
Ο μέσος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ τις τελευταίες επτά ημέρες σημείωσε ρεκόρ –258.312– σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Η προηγούμενη κορύφωση του μέσου όρου επταημέρου των κρουσμάτων στις ΗΠΑ είχε καταγραφεί φέτος τον Ιανουάριο.
Οι νέες ημερήσιες μολύνσεις στην Αυστραλία αυξήθηκαν σε σχεδόν 18.300, σήμερα ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ της πανδημίας των περίπου 11.300 μία ημέρα νωρίτερα.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι η χώρα του χρειάζεται «αλλαγή ταχύτητας» για να διαχειριστεί τα υπερφορτωμένα διαγνωστικά κέντρα, καθώς παρατηρούνται μεγάλες ουρές αναμονής σε αρκετές περιοχές.
Τα προβλήματα στα διαγνωστικά κέντρα επιδεινώνονται επίσης σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων στην Ισπανία όπου η ζήτηση για δωρεάν τεστ COVID-19 που παρέχει η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης ξεπέρασε χθες την προσφορά, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν μεγάλες ουρές έξω από τα φαρμακεία.
«ΘΕΛΩ ΑΠΛΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ»
Μια σειρά από κυβερνήσεις ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τους τεράστιους αριθμούς πολιτών που μπαίνουν σε καραντίνα επειδή ήλθαν σε επαφή με κρούσμα.
«Δεν μπορούμε έτσι απλά να τους βγάλουμε όλους εκτός κυκλοφορίας επειδή απλά έτυχε να βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αυστραλός πρωθυπουργός.
Η Ιταλία αναμενόταν σήμερα να χαλαρώσει ορισμένους από τους κανόνες για την καραντίνα εν μέσω φόβων ότι η χώρα σύντομα θα ‘τραβήξει’ χειρόφρενο δεδομένου του μεγάλου αριθμού πολιτών που μπαίνουν σε απομόνωση προληπτικά, με τα κρούσματα να διπλασιάζονται χθες σε σχέση με μία ημέρα νωρίτερα στα 78.313.
Ωστόσο, η Κίνα έδειξε να μην χαλαρώνει την πολιτική της μηδενικής ανοχής στις εξάρσεις, κρατώντας τα 13 εκατ. κατοίκων στην πόλη Σιάν υπό αυστηρό lockdown για έβδομη ημέρα καθώς επιμένουν τα νέα κρούσματα COVID-19, με 151 κρούσματα να καταγράφονται χθες. «Θέλω απλά να πάω στο σπίτι μου», δήλωσε 32χρονος μηχανικός, που βρισκόταν στη Σιάν την περασμένη εβδομάδα για επαγγελματικούς λόγους όταν η πόλη ουσιαστικά αποκόπηκε από τον έξω κόσμο. Έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα Όμικρον στη Σιάν.
Πολλές χώρες βρίσκονται ακόμα αντιμέτωπες με το στέλεχος Δέλτα, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, που ανακοίνωσε σήμερα 794 θανάτους λόγω επιπλοκών της COVID –τον υψηλότερο αριθμό στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Ο υφυπουργός Υγείας Βαλντεμάρ Κράσκα δήλωσε ότι πάνω από το 75% των ανθρώπων που κατέληξαν ήταν ανεμβολίαστοι.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Δανία αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει μειωμένος κίνδυνος νοσηλείας για την Όμικρον συγκριτικά με τη Δέλτα, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό του δελτίο. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία για να κατανοηθεί ο τρόπος που η βαρύτητα της ασθένειας μπορεί να επηρεάζεται από προηγούμενη μόλυνση ή από τον εμβολιασμό.
Η αύξηση των κρουσμάτων συμπίπτει με τις αργίες της Πρωτοχρονιάς, που τυπικά είναι μια περίοδος για γιορτές και ταξίδια. Ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, ματαίωσαν τις δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις ενώ οι αρχές στην Ιαπωνία κάλεσαν τους πολίτες να έχουν μικρό αριθμό καλεσμένων.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να συναντά κανείς ανθρώπους χωρίς να λαμβάνει επαρκή μέτρα για την αποτροπή της μόλυνσης», δήλωσε ο Νόριο Ομαγκάρι, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων και βασικός υγειονομικός σύμβουλος στην κυβέρνηση της μητροπολιτικής περιοχής του Τόκιου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Με το εκπαιδευτικό σεμινάριο για την καλλιέργεια της κολοκύθας από την κυρία Χρυστάλλα Πιτσιλλή συνεχίζεται…
Ποινική έρευνα γύρω από τις διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν σε Διαγωνισμό του Τμήματος Δασών, για τα…
Tην ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας πανεπιστημιακού ιδρύματος στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, συζήτησε το πρωί της…
Ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας ζητεί τη δημιουργία Πανεπιστημιακής μονάδας. Η δημιουργία ενός πανεπιστημίου στην…
Την ευρεία πλειοψηφία της Ολομέλειας του κοινοβουλίου με 247 βουλευτές συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του Νικήτα…
Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τετάρτης (22/1) σε πάρκο στην πόλη Ασάφενμπουργκ της Βαυαρίας έπειτα…