Cyta, Primetel και Cablenet κοντά σε σημαντική συμφωνία συνεργασίας για τους αγώνες ποδοσφαίρου

Όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες με μια συνδρομή

Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια παρασκήνιο, οι επικεφαλής της Cyta, της Primetel και της Cablenet, μετά από άκρως εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών, βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας, με την οποία όλοι οι αγώνες του κυπριακού ποδοσφαίρου θα μεταδίδονται από όλους τους παρόχους.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν επίπονες και πολύμηνες. Διεξήχθησαν με απόλυτη εμπιστευτικότητα (ώστε να μη διασαλευτεί η αγορά) από τους επικεφαλής των τριών εταιρειών, δηλαδή του Αντρέα Νεοκλέους από πλευράς Cyta, του Ερμή Στεφάνου από πλευράς Primetel και του Νικόλα Σιακόλα από πλευράς Cablenet.

Σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», οι ηγέτες των τριών ψηφιακών τηλεοπτικών πλατφορμών, έχουν καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία και τους όρους της και όλα τα δεδομένα έχουν δοθεί στους νομικούς τους συμβούλους για την επεξεργασία των συμβολαίων. Η κατάληξη σε κοινό κείμενο δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι με κατεύθυνση που φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη πλέον.

Κορυφαία στελέχη των τριών παρόχων με τα οποία επικοινώνησε ο «Φ», αν και αποφεύγουν λόγω και των υποχρεώσεων εμπιστευτικότητας να πουν οτιδήποτε, είχαν μια κοινή γραμμή. Αυτό αργά ή γρήγορα θα γινόταν, αφού αποτελούσε πολύ έντονη απαίτηση της κοινωνίας.

Ο στόχος είναι εντός Ιουλίου και σίγουρα αρκετά πριν τις 22 Αυγούστου που ξεκινά το νέο πρωτάθλημα, η σημαντική συμφωνία όχι μόνο να έχει υπογραφεί, αλλά και να προσφερθούν τα εμπλουτισμένα πακέτα συνδρομών τα οποία θα περιλαμβάνουν θέαση όλων των αγώνων του κυπριακού πρωταθλήματος και από τους τρεις παρόχους.

Η συνεργασία μεταξύ όλων των παρόχων που έχουν δικαιώματα κυπριακών ομάδων για να μπορεί ο Κύπριος τηλεθεατής να βλέπει με μία συνδρομή όλους τους αγώνες ήταν αρχικά εισήγηση του Ερμή Στεφάνου από πλευράς Primetel. Την υιοθέτησε και ο Νικόλα Σιακόλας μόλις η Cablenet μπήκε στο παιγνίδι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του κυπριακού ποδοσφαίρου, γι’ αυτό και ακολούθησε πέρσι η συνεργασία μεταξύ Primetel και Cablenet.

Η Cyta ήταν για χρόνια αρνητική σε μια τέτοια συνεργασία, ωστόσο, είναι φανερό ότι η αλλαγή ηγεσίας σε επίπεδο διοίκησης και διεύθυνσης έφερε νέο πνεύμα και την αντίληψη ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια συμφωνία ώστε να έχει οφέλη και για τη Cyta, μαζί με τα οφέλη που προκύπτουν για τις Primetel και Cablenet. Παράλληλα, τα κυρίως οφέλη θα διαμοιράζονται μεταξύ των Κύπριων φιλάθλων – συνδρομητών και της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Στη Cyta, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, δόθηκαν κάποια προνόμια όσον αφορά τις συνδρομές μεταδόσεων σε χώρους με πολλούς θεατές, δηλαδή, εστιατόρια, μπιραρίες, πρακτορεία κ.τ.λ., που θα έχουν και το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, αφού τώρα στην πλειοψηφία τους για να μπορούν να προβάλλουν σε οθόνες των καταστημάτων τους όλους τους αγώνες ήταν αναγκασμένοι να έχουν τρεις διαφορετικές συνδρομές.

Το ίδιο ισχύει και για πολλά νοικοκυριά, που διαφάνηκε ότι για να βλέπουν τους αγώνες των διαφορετικών ομάδων που είναι οπαδοί μέλη της οικογένειας, έχουν πολλές φορές δύο ή και τρεις συνδρομές.

Ταυτόχρονα, η συνεργασία των τριών παρόχων πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα μεγαλώσει αισθητά την πίτα των συνδρομών των ψηφιακών τηλεοπτικών πακέτων.

Πολλά νοικοκυριά που έχουν σύνδεση ίντερνετ αλλά δεν είχαν συνδρομή για τα τηλεοπτικά και ιδιαίτερα τα αθλητικά κανάλια, επειδή θα έβλεπαν από τον πάροχο που είναι συνδρομητές μόνο μέρος των αγώνων για τους οποίους ενδεχομένως να μην είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τώρα θα επεκτείνουν τις συνδρομές τους και στο αθλητικό περιεχόμενο.

Πληρώνουν στα σωματεία €17 εκατ. τον χρόνο για τηλεοπτικά δικαιώματα

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα φέρει η επιδιωκόμενη από δεκαετίας συμφωνία, είναι ότι θα σπάσει ο εξωφρενικός ανταγωνισμός πλειοδότησης σε σωματεία για τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, Cyta – Primetel – Cablenet πληρώνουν €17 εκατ. για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων του κυπριακού πρωταθλήματος, ποσό που έμμεσα μεταφέρεται στους συνδρομητές.

«Πρόκειται για καθαρή σπατάλη», τόνισε στον «Φ» παράγοντας που εμπλέκεται στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων για ενοποίηση του αθλητικού τηλεοπτικού περιεχομένου στην Κύπρο.

Με τη συμμαχία των τριών και με τις επόμενες ανανεώσεις, πρόθεση είναι όπως με βάση και μελέτες της ΚΟΠ, τα τηλεοπτικά δικαιώματα των σωματείων διεκδικούνται με τρόπο που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των σωματείων σε μια σταθερή βάση, αλλά ταυτόχρονα θα οδηγήσουν και σε μείωση του ύψους των συνδρομών.

Μια δεύτερη μείωση των συνδρομών για τα τηλεοπτικά πακέτα, αναμένεται να έρθει λόγω και του ανταγωνισμού που θα αναπτυχθεί στη βάση συνολικών ψηφιακών υπηρεσιών.

Διαβεβαιώσεις προς ΚΟΠ για τα συμβόλαια των ομάδων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», για τις σημαντικές αλλαγές που έρχονται στην μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων αλλά και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης του κυπριακού ποδοσφαίρου, Cyta, Primetel και Cablenet, ενημέρωσαν άτυπα τον πρόεδρο της ΚΟΠ Γιώργο Κούμα, ο οποίος ζήτησε να διασφαλιστούν τα υφιστάμενα συμβόλαια των ομάδων, ιδιαίτερα αυτών που διαθέτουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων τους μέσω της Ομοσπονδίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκαν στον κ. Κούμα, όλες οι εξασφαλίσεις που ζητήθηκαν.

Πηγή: Philenews